bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Організатор Острогsession: «Наш захід – це спосіб об’єднати різних людей, які чимось «горять»
03.09.2014

Місто Острог наповнене коловоротом ідей, ініціатив молодих творців та науковців. Це місто студентства, але воно не любить змінюватися, й ефект несподіванки тут має набагато менші шанси.  Цієї суботи Острог став господарем другої частини благодійного арт-фестивалю Oстрогsession.

ГУРТ поспілкувався з Сергієм Туровичем – одним із ініціаторів заходу, а за сумісництвом ще й музикантом, про особливості організації фестивалів у невеликих містах, виклики, з якими зіштовхуються організатори, та поради для тих, хто хоче змінювати світ через культурні події. 

ГУРТ: Сергію, що особисто для Вас означає Oстрогsession?

- Наш фестиваль – це спосіб об’єднати різних людей, які чимось «горять». Адже таких людей є дуже багато, просто вони один від одного відділені, й усе, що треба зробити, – це сказати: «Ось ми тут є, давайте до нас, давайте щось робити!».

ГУРТ: Ви залучали до роботи над проектом людей, із якими не були знайомі?

- Звісно. Нам допомагають студенти другого курсу спеціальності «Психологія» Національного університету «Острозька академія». Вони працюють із дітками в інтернаті, для якого й збираємо кошти. Студенти малюють, ліплять із глини…проводять своєрідну арт-терапію. Окрім того, вони організували та провели конкурс малюнка серед дітей із інтернату та долучилися до інших завдань.

ГУРТ: Вони як активісти культурного життя додали чогось «нового» до фестивалю?

- На мою думку, додали запалу справі. У нас працює одна дівчинка – Віта Серб. Вона підійшла й сказала: «Мені так подобається те, що ви робите». Сьогодні Віта –  менеджер оргкомітету, на відповідальності якої велика частина роботи, що з розвитком фестивалю розширюватиметься.

ГУРТ: За яким принципом Ви запрошуєте виконавців?

- Oстрогsession – це некомерційний проект, в основі якого лежить громадська ініціатива. Уся організаційна робота проводиться на волонтерських засадах. Відтак гостями були й будуть музиканти, артисти, митці, які не беруть гонорари, ті, хто погоджується виступити безкоштовно з благодійною метою.

ГУРТ: Розкажіть нам, будь ласка, про найочікуваніших музикантів-гостей фестивалю, що відбудеться 6 вересня?

- Якщо говорити про другу частину фестивалю, то це Goodbye Earth (Рівне), Premier Atom Band (Нетішин), Синтез DNK (Хмельницький), Road Rock (Київ). Будуть й інші класні гурти, які погодилися до нас приїхати, не отримуючи жодних гонорарів – за дорогу й за їжу.

ГУРТ: Ви – автор пісень, музики. Чи можна порівняти ці відчуття: бути автором художнього твору й автором фестивалю?

- Можна провести паралель із весіллям. Коли ти щось організовуєш, ти в ролі весільних батьків або їхніх найближчих родичів, яким повеселитися часу немає. Водночас аналізувати свої успіхи й невдачі, йти до кінця – це дуже сильне відчуття.

ГУРТ: Чому Ви обрали саме Острог як місто проведення фестивалю?

- Взагалі Острог –  місто із величезним потенціалом, тут навіть каміння говорить. Якщо згадати історію, Острог був першим освітнім центром Східної Європи. Навіть Києво-Могилянська академія з’явилася значно пізніше, ніж Острозька. Острог спить, і його треба будити. Починаючи з 2009-го, фестиваль Острогsession проводиться щороку. Спочатку це була своєрідна зустріч випускників, яка почала обростати концертами, мистецькими заходами. Цього року ми намагаємося вийти на новий рівень з точки зору масштабу та розмаху. Такі заходи є елементами перетворення Острога на культурний центр.

ГУРТ: Ваш останній концерт, я маю на увазі перед Острогsession, пройшов у Рівному. Багато знайомих незадоволені культурним життям цього міста. На Вашу думку, яка ситуація в Рівному з точки зору інтенсивності культурного процесу?

- У Рівному все ж проводяться невеличкі концерти. Потрібно розуміти, організація великого заходу вимагає дуже багато зусиль, і це дуже невдячна робота. Навіть організатори невеличких напівпідпільних рок-концертів постійно «влітають» у гроші. Це нормальна для Рівного практика. Вийти в нуль – це ого! Люди займаються цим просто на голому ентузіазмі. Якщо хтось  жаліється на бідність культурного життя, нехай для цього щось робить. Недавно я усвідомив дуже просту істину – якщо ти щось робиш, воно може вдатися або не вдатися. Коли нічого не робиш, то результат також відповідний.

ГУРТ: Сергію, а як відбувається фінансування проекту?

- Спершу планувалося залучити декількох спонсорів, але дзвониш до однієї людини, до іншої, і відповідь приблизно однакова: «Якби ви звернулися півроку тому, то все би було, а зараз бюджет на соціальні проекти обмежений. Ми вам грошей дати не можемо». Була в нас бригада, яка ходила містом, працювала з підприємцями: збирала гроші, продукти. Ми започаткували також краудфандинг в Інтернеті. В оціальних мережах створили групи, щоб бажаючі могли долучатися до фінансування проекту.

ГУРТ: Острог виявився щедрим містом?

- Не можна сказати однозначно.

ГУРТ: Які поради Ви дали би людям, які планують організовувати великі заходи на кшталт фестивалів?

- Нічого не боятися і доводити до кінця те, що вони на себе взяли. Помилки ж варто приймати як досвід.

Спілкувалася: Леся Дяк

Редагувала: Марія Чубата

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.