bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олена Даниленко: «Це не просто бізнес і гонитва за грошима, це шанс для соціально незахищених людей»
08.10.2015

Підприємниця з Черкас Олена Даниленко, яка була учасницею проекту «Розвиток жіночого підприємництва в Україні», розвинула свою справу й не збирається зупинятися на досягнутому. У її планах – додавати нові послуги, залучати інвестиції і збільшувати продажі.

Сьогодні в Олени працює майстерня з ремонту та виробництва м’яких меблів, також вона почала рухатися в новому напрямку й розробляти корпусні меблі. Однак мета її бізнесу – це не стільки отримання прибутку, скільки функціонування соціального підприємства, яке б допомагало реінтегрувати безпритульних та представників уразливих груп населення. Детальніше про справу пані Олени читайте в інтерв’ю.

- Що стало поштовхом для заснування Вами власної справи?

- З 2010 року я працюю в Черкаській благодійній організації «Від серця до серця», надаючи різні соціальні послуги для уразливих груп населення. З 2013 року при цій організації розпочав свою діяльність Центр реінтеграції для безпритульних. З метою забезпечення інтеграції в суспільство, надання можливості працювати та отримати нові професійні навички клієнтам Центру в 2013 році ми вирішили створити соціальне підприємство. Ця ініціатива мала на меті створення робочих місць для соціально незахищених осіб, набуття ними навичок та досвіду роботи у меблевому виробництві, забезпечення сталості послуг, які надає організація.

- В країні з року в рік нестабільна економічна ситуація, багато підприємств зникають, а ідеї залишаються на потім. Ви не боялися?

- Звісно, було страшно, і зараз страх також залишається. Але ми не маємо вибору, оскільки в нас вірять люди, котрим ми дали надію на зміни й краще життя. Це не просто бізнес і гонитва за грошима, це шанс для клієнтів нашої організації.

- Розкажіть про Ваш бізнес детальніше. З чого починали і що маєте тепер?

- Спочатку була винятково волонтерська діяльність, що загартувала і багато чому навчила. Також протягом 15 років працювала на меблевому виробництві, тож свій досвід передавала тим, хто дійсно хотів навчатися, змінюватися, прагнув кращого. Придбати первинний матеріал та обладнання нам допомогли спонсори й благодійники. Спочатку ми займалися ремонтом та перетяжкою меблів, а вже потім почали створювати унікальні авторські моделі диванів, ліжок та інших меблів. Так розпочалася нова віха розвитку нашого підприємства – робота з металевими конструкціями. На сьогодні ми розширили категорії людей, котрі можуть проходити до нас на навчання чи реінтегруватися. Тепер в нас працюють не лише безпритульні чи інші клієнти організації, а також внутрішньо переміщені особи. Намагаємося не залишатися осторонь тих подій, що мають місце в Україні, і вносити свою частину задля суспільної користі.

- Що Вам дали тренінги в межах програми «Розвиток жіночого підприємництва в Україні», яку впроваджував ГУРТ протягом 2014-2015 років?

- Участь у тренінгах мені допомогла повірити в свої сили, підвищити самооцінку, визначити пріоритетні напрямки, чітко окреслити те, що я хочу реалізувати. Я навчилася і продовжую вчитися планувати, розставляти правильно пріоритети, цілі та завдання. Надані матеріали я використовую і до сьогодні. Отримані знання – це компас, що допомагає не збитися з вірного курсу.

- Які бізнес-плани маєте на майбутнє?

- У подальшому пріоритетами є пошук нових партнерів, розширення ринків збуту та видів діяльності. Як і кожна бізнес-справа, ми хочемо постійно прогресувати, рости. Плануємо створення нових робочих місць для соціально незахищених категорій громадян, розширення виробництва, придбання нового обладнання. Планів багато, головне, щоб були сили і можливості для їх втілення.

- Що побажаєте початківцям? Які є плюси та мінуси відкриття соціального підприємства саме для жінок?

- Початківцям побажаю впевненості і віри в свої сили, не опускати руки завчасно, шукати виходу з будь-яких форсмажорів. Основний мінус у відкритті власної справи саме для жінок я вбачаю в недостатній кількості часу, який ви можете приділяти родині та близьким. Адже ви не тільки бізнесвумен, ви ще й мама, дружина, сестра, донька. А незмінним плюсом в цій діяльності є можливість через самореалізацію допомагати іншим людям.

Спілкувався Михайло Ломоносов

Проект «Розвиток жіночого підприємництва в Україні 2014-2015» був покликаний допомогти реалізувати підприємницький потенціал та відкрити власну справу жінкам, активізувати ініціативи взаємодопомоги та зв’язки між підприємницями Вінницької, Житомирської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей. Проект впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Всесвітньої Єврейської допомоги.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.