bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тарас Чмут: «Людям не хочеться чути про окупацію Криму та Донбасу»
30.11.2020

«Повернись живим» — один із найбільших фондів допомоги українським військовим. Крім того, організація займається навчальними, медичними, психологічними, аналітичними та ветеранськими проектами. Сьогодні, на шостому році війни та під час коронакризи, редакція ГУРТа поспілкувалася із Тарасом Чмутом, керівником аналітичного відділу фонду, про зради та перемоги, війну та її сприйняття в суспільстві, майбутнє організації та актуальні проекти БФ «Повернись Живим».

Почати наше інтерв'ю хотілось з найактуальнішого, адже ми на 6 році війни, і досить часто вбачаємо  що підтримка армії,  протидія агресії та волонтерство, на жаль, відходить на другий план. Як ви працюєте з цією проблемою?

Те що на порядку денному в державі війна зникає - це факт. На жаль, це послідовна політика і держави, і суспільства в цілому, яке воліє не читати новини про втрати, війну, бойові дії, і взагалі не бачити цих проблем. Не хочеться чути про проблему Криму, проблему Донбасу, окупацію Чорного і Азовського морів, а головне забувається невирішеність конфлікту. Тому одним з завдань Фонду є підтримка інформаційної сталості про війну,  про проблеми, людські трагедії, полонених, все те, що не дуже приємно читати . Як ми це робимо? Медіаканалами. У нас є свій медійний напрямок в організації: це одна з найбільших в Україні Фейсбук сторінок, 2,7 мільйона підписників. Також організація має медійних спікерів, які є постійними гостями на телебаченні, і які постійно намагаються нагадувати про теми війни та обороноздатності.

 
А як починалась діяльність Фонду? Зі сторінки в Facebook, із групи однодумців чи ви одразу знали, що будуєте?
 
У 2014 році все починалось, як у більшості інших волонтерських ініціатив: були люди які прагнули допомагати армії, почали збирати кошти і возити найнеобхідніше в АТО. Починаючи возити все підряд на схід, ти розумієш, що закриваєш малесенькі діри у великому кораблі, який продовжує тонути. Тоді Фонд почав підходити до цього більш виважено, почали шукати ту точку, прикладання зусиль до якої дасть найбільший результат. На 2014 рік це була нічна оптика. Фонд обрав собі це як спеціалізацію з 2014 по 2016 рік, кожен другий тепловізор на фронті був наданий нашою організацією. При цьому спеціалізація не означала, що це було єдине чим ми допомагали: займались допомогою снайперам, оптикою, планшетами, камерами, радіостанціями та бронежилетами. Потім зрозуміли, що просто передавати спорядження не завжди ефективно. Почали впроваджувати практику надання спорядження на час перебування на передовій, потім забирали для ремонту, і по-новій надавали підрозділу, що заходить наступним. Тепер по кожному тепловізору, по кожній оптиці, ми ведемо облік, і розуміємо, де знаходиться наше спорядження, і можемо надавати обладнання тим, хто його найбільш потребує в даний момент. Отак із досвідом прийшло розуміння, що важливо не тільки кількість допомоги, але і її ефективність.
 
Коли прийшло розуміння, що лише допомоги із спорядженням недостатньо?
 
Майже одразу, з першим гірким досвідом. У нашій команді почали з'являтись люди, які знали про війну на Донбасі майже все: про кожного командира, якому возили допомогу, про кожний населений пункт вздовж зони бойових дій. І наша команда за рахунок цього отримала можливість адекватно оцінювати потреби. Завжди ж потрібно всім і побільше: «давай все, а ми потім розберемось». А на всіх завжди не вистачає, особливо коли побільше! (ред. - сміється). І коли ти весь час у комунікації з людьми на передовій, ти починаєш розуміти глибину їх проблем, що нестача не тільки в забезпеченні, а й у вирішенні питань з реабілітацією ветеранів, відсутності на той час стратегії реінтеграції учасників бойових дій назад у суспільство і так далі. Тому ми планувати стратегії реабілітації та реінтеграції ветеранів. 
 
На даний момент ми маємо дві юридичні особи і Благодійну організацію “Повернись Живим” і також однойменну ГО. У цих межах у Фонду є чотири основні напрямки: військовий, волонтерський, аналітичний та медіа. Як Ви розумієте починалось все з військового. Зараз, коли армія  краще укомплектована, тим що надали волонтери, передавали наші міжнародні партнери й головне ресурсами армію, нарешті,  почала забезпечувати держава, ми  крім надання безпілотників та коптерів,  робимо акцент на навчанні. Бо мало передавати спорядження - треба ще вчити ним користуватись. Тому зараз у нас є декілька команд,  що готують інструкторів для саперів,  є напрямок по підготовці снайперів та група по стрільбі із артилерійського озброєння.  Для останнього напрямку ми розробили свої планшети з програмним забезпеченням ARMOR, що дозволяють істотно збільшити ефективність використання зброї.
 
Важливим в останні роки проектом стало надання професійних камер на лінію фронту, які можуть працювати за будь-яких умов, щоб військові мали змогу зайвий раз не наражати себе на небезпеку патрулюючи певну територію. Зараз, наприклад, ці прилади, не тільки рятують життя військових, що менше підставляють голови під кулі, а також допомагають фіксувати порушення умов перемир'я ворогом. На даний момент ми передали 40 комплектів камер, і для реалізації ефективного покриття найважливіших позицій, армія потребує стільки ж мінімум, що плануємо реалізувати в майбутньому.
 
Яке завдання медійного напрямку?
 
Наше головне завдання не робити вигляд, що проблеми не існує, але при цьому не створювати зради, там де її немає.  А це значить не гнатись за актуальністю й хайпом, а об’єктивно висвітлювати події.  Не важливо хто при владі, який міністр оборони чи командувач ООС - якщо проблема є, то про неї потрібно говорити і її треба вирішувати. Ми робимо все щоб підтримувати інформаційний фон про армію та події на передовій, при цьому не ведучись на політичні маніпуляції з цієї теми, які є завжди. Ми маємо доступ майже до кожного комбата на передовій, тому  нам легше перевіряти та об'єктивно сприймати інформацію, і вже тільки після цього транслювати на інформаційних ресурсах. 
 
Давайте поговоримо ще й про  аналітичний напрям, як у ньому реалізуються проєкти і чому він необхідний?
 
Аналітичний напрям заснований майже одночасно з ветеранським у 2017. Благодійні ініціативи не можуть забезпечити військові сили всім. Для успішного протистояння Росії потрібні системні зміни на державному рівні. Простіше змусити державу даними та аргументами купити  5000 тепловізорів з державного бюджету, ніж збирати по 100 гривень з людини. Завдання аналітичного відділу готувати основу тих чи інших реформ, досліджувати проблеми та шукати можливі шляхи їх вирішення. Потім спільно з військовим відділом ми йдемо до Генерального Штабу, Міністерства оборони, Кабінету міністрів, РНБО, Офісу Президента і кажемо: “Дивіться ось є проблема. Ось ми її детально описали. Ось шляхи її вирішення. Давайте працювати”. Пілотний наш звіт був про військовий зв'язок в тактичній ланці. Досвід цей був успішний, тому почали другий: “Чому військовослужбовці звільняються з армії”. Його проводили рік і отримали приблизно 300 сторінок аналітики з соціологією, закритою інформацією та безліччю інших важливих показників. І це ж не просто було опитування, а й спроба визначити, які фактори й наскільки на це впливають та дати детальні рекомендації, що варто робити вже зараз по кожній з 9 виявлених причин.
 
Як ви долучились до Ігор Нескорених?
 
Фонд долучився до організації цих подій в Україні в момент скандалу з відбором, бо ми маємо хорошу репутацію, як в ветеранському, так і військовому середовищі, тому вирішили виступити гарантом справедливості в цьому процесі. Концепція дуже проста - змагання ветеранів, які отримали поранення внаслідок бойових дій. Зрозуміло, що це не лише про спорт, а про реабілітацію серед таких же, як ти ветеранів з усіх країн. Крім організації та відбору, наш Тарас Шпук, також ветеран і спортсмен, придумав проект Амбасадори на основі Ігор Нескорених. Ми б хотіли щоб члени команди Invictus, або просто колишні військовослужбовці зацікавлені спортом повертались в свої громади і допомагали місцевим ветеранам проходити таку ж реабілітацію спортом. Бо ветеран до ветерана - це найдієвіша методика.
 
Як мені відомо “Повернись живим”, в цьому році запускав програму з допомоги саме в боротьбі з пандемією на передовій?
 
Дійсно, Фонд в березні першим Україні запустив системне тестування на передовій. Ми закупили тисячу ПЛР, а наш аналітичний відділ підготував підхід кого потрібно тестувати в першу чергу в ООС. Нам потрібно було не тільки перевірити чи є там Covid-19, а при можливості локалізувати захворювання. Що ми зробили? Виділили можливих “супер-розповсюджувачів” - осіб, які мають найбільшу кількість контактів за день і тестували їх в першу чергу. Трохи пізніше почали повне тестування частин, які заходять на ротацію та підготували аналітичний звіт.
 
Зараз «Повернись живим» асоціюють з забезпеченням військових, а через  п'ять років з з чим Ви хочете, щоб почали асоціювати Фонд?
Вже зараз “Повернись живим” - це більше ніж благодійність і Invictus Games Звичайно, як керівник аналітичного відділу, я бачу величезну перспективу в адвокації безпекових реформ. Фонд має всі можливості щоби стати головним майданчиком, який буде з боку громадськості контролювати і просувати ефективне реформування збройних сил і безпекового середовища. У нас є репутація, довіра, ресурси і що найважливіше, доступ до людей на місцях. Зараз наш кожен другий працівник - колишній військовослужбовець, майже з усіх видів військ, напевно, тільки льотчиків не вистачає.   Наша робота не теоретична, а виходить з реальних низових потреб, які наша команда отримує «живучи» на фронті.  Тому думаю через п'ять років реалізовані реформи в армії, були б хорошою новою асоціацією для Фонду. Тож будемо сподіватись і працювати над цим. 
 
 Програма технологічної підтримки неприбуткових організацій України (TechSoup Україна) пропонує долучитися до підтримки діяльності Фонду. Упродовж жовтня-грудня 2020 року 10% вартості усіх замовлень через TechSoup Україна передаватиметься Фонду «Повернись живим».

Коментарі

Петро Порос   1119 днів тому   #  

Essay writing is the one of the difficult part of student's academic life. Many students struggle with writing an academic writing. Students think essay writing is very tough because of their writing skill or lack of time. Any one struggle with writing or buying essay we will help you. Get any kind of academic writing in our writing service 3 dollar essay will help you to submit your best essay writing within the time. Thank you....

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.