bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександра Смілянець: «Головне - це небайдужість людей до справ своїх громад»
05.04.2021

Як ІТ-рішення та відкриті дані можуть допомогти розвитку громад? Щодо цього ГУРТ поспілкувався з учасницею Стипендіальної програми громадянського суспільства Східного партнерства, випускницею міжнародної програми Civil Tech Sisters Олександрою Смілянець, котра розповіла, як ОТГ можуть використовувати е-рішення для управління та контролю за земельними ресурсами.

Як давно ти цікавишся темою відкритих даних, е-демократії та е-врядування?

Антикорупція - інструменти е-дем - відкриті дані. Ось власне такий логічний  ланцюжок. Я довгий час займалась антикорупційною діяльністю. І, певна річ, мене найбільше цікавили “Земля та нерухомість”. Я вчилася працювати з даними, опановувати інструментарій, досліджувала набори даних, розвивала ідеї своїх проєктів разом з менторами та іншими учасниками. Важливими подіями для мене стали  участь у конкурсі для журналістів «Як українські громади навчаються обліковувати та ефективно використовувати земельні ресурси?», а також   участь у стипендіальній програмі на створення матеріалів у напрямі журналістики рішень від ГО «Інтерньюз-Україна». В результаті я підготувала публікації: «Управління земельними ресурсами в ОТГ: проблеми та перспективи», «Яке воно, прозоре та ефективне управління в громадах на основі збору та аналізу даних?». Під час підготовки цих аналітичних матеріалів я  спілкувалась із землевпорядниками, представниками агробізнесу, експертами, брала інтерв'ю у жителів громад, які вже використовували ІТ-рішення. Після цього зрозуміла, що залученість громадськості до  вирішення земельних проблем дуже низька, а якісної аналітики мало. Власне тоді і зародилась ідея мого проєкту.

Які програми дозволили тобі посилити свою професійну експертизу у відкритих даних та впровадженні ІТ-рішень на блог громад ?

Так склались зірки, що у минулому році я стала учасницею міжнародної програми для молодих жінок-лідерів у ІТ-сфері з України та Німеччини "Civil Tech Sisters". Моєю менторкою стала Надія Бабинська — експертка з питань відкритих даних, координаторка ініціативи OpenUp Ukraine, фіналістка Open Data Leader Award 2018, співфундаторка конкурсу з ІТ-підприємництва серед дівчаток-школярок Technovation Ukraine. Без її підтримки я б не впоралася! Пані Надія не лише моя менторка у рамках Програми, але й наставниця у професійній діяльності. Я поважаю і щиро захоплююся цією людиною. Радію нашій співпраці. Участь допомогла поглибити мої знання з Civic Tech,  стати частиною міжнародної спільноти фахівчинь, укріпити свої лідерські навички. А ще я переосмислила поняття «менторство». Виявляється, це не підзвітність комусь, а співпраця на основі довіри і поваги.

Символічно, що під час фінальної конференції випускників Програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства  була і панельна дискусія "Dark Side of Civic Tech" .Can tech for good ever be bad? Does civic tech make a difference?" . Вона була для мене особливо цікавою. Про мої очікування і мотивацію участі у цій програмі можна прочитати у статті Civic Tech Sisters: жінки-лідерки у цифровому світі.

Участь у стипендіальній програмі для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства допомогла мені покращити вміння управляти проєктами, комунікаційні навички, розкрити сповна мій науково-дослідницький потенціал. Я сформувала команду, яка складалася з аналітиків, комунікаційників, дизайнерів, лекторів, веб-розробників. Це люди з різних регіонів, різного віку, але їх об'єднує знання своєї справи і доброчесність. Я продовжуватиму досліджувати проблеми партисипації у громадах, працювати в галузі Civic Tech, розробляти ІТ-рішення для підвищення прозорості земельного сектору в Україні, об'єднувати представників різних українських та міжнародних неурядових організацій. Впевнена, що в майбутньому реалізую багато своїх ідей, які допоможуть моїй країні стати кращою!  

Участь в обох програмах надихнула мене бути Лідеркою, підтримувати інших молодих людей, пам’ятати завжди про свою гідність, працювати лише з доброчесними людьми і  не сумніватися у своїй експертності.

Крім того, я брала участь у хакатоні ЕаР Civil Facility 2020 з ідеєю "Online public map of Land Management Transparency in Hromadas: Transparency Rating", національному конкурсу проєктів з відкритих даних "Open Data Challenge 2020" з проєктною ідеєю "Free land", що увійшла до "коротких списків.

Які головні результати твого проекту? Як воно вплинуло на громади, що долучились?

Мій проєкт присвячений людям, які живуть у маленьких селах та селищах України. На жаль, значна частина вважає, що вони ні на що не впливають. Стипендія дала мені можливість надихнути людей стати змінотворцями! Мій проєкт — це не лише про справи земельні, а й  про небайдужість людей до справ своїх громад. Це не лише моя візія, а консолідоване бачення людей, як нам рухатися до прозорості та інновацій. Це доказ  готовності українських громад об'єднуватися та творити великі зміни.  Основними досягнення проекту “Прозорі землі: залучення громадян для прозорого управління земельними ресурсами громад” стали підвищена обізнаність місцевої влади та громадських активістів із понад 150 селищних та сільських громад України, створена мережа амбасадорів проекту. Також ми створили онлайн-курс з 8 освітніх вебінарів, який вже пройшли понад 900 учасників. Крім того, проект сприяв діалогу між місцевою владою та жителями громад шляхом обміну рекомендаціями на основі результатів онлайн-ідейтону, підсумків дослідження та опитувань громадської думки, вебінарів. Разом із жителями громад та експертами ми створили «спільний план дій» — базу для створення «Концепції розвитку прозорого та ефективного управління землею на рівні громад за участі громадськості». Була розроблена карта найкращих практик інформування та залучення громадян. З усіма результатами проекту можна ознайомитися на веб-сайті. Запрошую також долучитись до ФБ-спільноти «Прозорі землі у громад України» (5 600+ підписників).  Я продовжую розвивати проєкт далі. У майбутньому ще запланована серія цікавих експертних онлайн-обговорень за участі громадськості.

Хто такі амбасадори проєкту «Прозорі землі»?

Жителі громад можуть стати драйверами у напрямку прозорості управління земельними та іншими ресурсами. Це була головна гіпотеза моєї проєкної ідеї, яка підтвердилася під час реалізації проєкту. Амбасадори проєкту «Прозорі землі» - це спільнота громадських активістів, дослідників, експертів, представників місцевого самоврядування, регіональних журналістів, розробників, які розділяють цінності відкритості в Україні та беруть активну участь в ініціативах команди проєкту «Прозорі землі». Я впевнена, що така синергія є основою для розвитку інновацій, е-демократії у громадах України. Метою створення Амбасадорів було об’єднати активних  людей і спрямувати нашу спільну діяльність на позитивні зміни в Україні. Ініціатива наразі налічує більше 160 членів та членкинь. Ми плануємо розбудувати мережу амбасадорів прозорості земельної сфери у  кожній громаді: міській/селищній/сільській! Комунікуємо ми через чат в мережі Фейсбук та групу. Усі амбасадори мають можливість брати участь в опитуваннях, ініціювати дискусії, ділитися власними напрацюваннями. Також у ФБ-групі можна дізнатись відповіді на безліч питань, пов'язаних із земельною реформою / реформою децентралізації, наприклад, “Що нового чекає на орендарів після відкриття ринку землі?”, “Як реалізувати право на безоплатне отримання земельної ділянки із земель державної і комунальної власності?”,“Як орендарю викупити землю, яка знаходиться в емфітевзисі?”, “Які землі можна вже купувати, а які лише після 1 липня 2021 року?”, “Що потрібно знати про роботу земельних аукціонів?” та багато іншого. Також амбасадори мають змогу у будь-який час звернутися до експертів проєкту зі своїм запитанням і отримати на нього ґрунтовну відповідь. 

Чому прозоре управління землею так важливо?

31 березня 2020 року Верховна Рада прийняла Закон України №552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення, який набере чинності 01 липня 2021 року. територіальним громадам. Після місцевих виборів Державна служба з питань геодезії картографії та кадастру передала у власність всі землі сільськогосподарського призначення, які до того перебували у державній власності. Це понад 2 млн га земель. Таким чином, прозоре управління земельними ресурсами кожної громади є обов'язковою умовою раціонального використання та охорони земель сільськогосподарського призначення. Отже, питання розумного управління та розпорядження цими ресурсами в Україні має першочергове значення як для розвитку економіки, так і для забезпечення прав людини. Перед керівництвом ОТГ гостро постає надважливе завдання — поширювати серед членів громади повну та актуальну інформацію, запроваджувати цифрові рішення, заохочувати громадян до партисипації. Це необхідно в першу чергу для запобігання корупції, зловживанням владою, іншим злочинам, а також ефективного використання земельних ресурсів, формування "evidence-based policy". Впровадження ІТ-рішень для управління земельними ресурсами в об’єднаних територіальних громадах впливає на підвищення інформативності, зацікавленості та залучення місцевих жителів в ці процеси, а також створює прозору платформу для якісної комунікації й підвищення рівня довіри до органів місцевого самоврядування.

Що потрібно зробити громаді, щоб почати ефективно впроваджувати е-рішення?

По-перше, будь-якій громаді, яка хоче перейти на сучасний рівень управління земельними ресурсами потрібно вивчати досвід інших громад, які вже мають успішну практику впровадження ІТ-рішень. Орієнтовно у 10% громад вже впроваджені сучасні інформаційні рішення щодо прозорого управління земельними ресурсами.

По-друге, потрібно знайти можливості фінансування тих чи інших геоінформаційних рішень за допомогою місцевих інвесторів або програм міжнародної допомоги.

По-третє, що є найбільш важливим, потрібно, щоб впроваджені ІТ-рішення були стратегічно обґрунтованими і системними. Оскільки, багато громад приймаючи участь у міжнародних проєктах розвитку земельних відносин не створюють якісне підґрунтя (підготовка кваліфікаційних кадрів та створення інституційного забезпечення управління земельними ресурсами, планування витрат на ІТ-рішення в майбутніх бюджетах) для подальшого розвитку впроваджених рішень на базі самофінансування та самоокупності, а лише користуються тимчасовою фінансовою підтримкою.

На твою думку, які останні тенденції з використання е-рішень та діджиталізації у громадах?

Тема ефективного управління земельними ресурсами за допомогою ГІС-технологій стала дуже актуальною в Україні. Громади демонструють швидкий розвиток. Їх прагнення до інновацій є перспективною основою для творення змін.Зараз ми спостерігаємо  підвищенням обізнаності жителів громад та широкої громадськості щодо важливості формування evidence-based policy для ефективного управління земельними та іншими ресурсами. Органи місцевого самоврядування об'єднаних територіальні громади України все частіше обговорюють необхідність впровадження ІТ-рішень. Потрібно і надалі вивчати земельні проблеми, вживати заходів для збільшення прозорості управління земельними ресурсами, рівня партисипації жителів громад. Більш детально про це  можна дізнатись, ознайомившись з результатами дослідження проекту.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.