bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Львів закликає долучитися до створення меморіалу пам’яті жертв окупації
10.09.2008

10 вересня оголошено міжнародний відкритий архітектурний конкурс на кращу концепцію втілення ідеї Меморіального комплексу пам'яті жертв окупаційних режимів

На базі колишньої тюрми «на Лонцького» у Львові (тепер — вул. Бандери,1) буде створено Меморіал пам'яті жертв окупації. До проекту створення Меморіалу залучені Львівська міська рада, Служба безпеки України, у віданні якої зараз перебуває саме приміщення колишньої в'язниці, Український інститут національної пам'яті та Центр досліджень визвольного руху.

«Наша мета – увіковічити пам'ять про загиблих, про борців за волю України, створити місце, яке б показувало прагнення українців до волі та нагадувало про ціну незалежності держави» — йдеться в офіційному повідомленні Львівської міської ради.

Ірина Калинець, учасник робочої групи зі створення Меморіалу, громадська діячка і колишній в'язень тюрми відзначила: «Створення Меморіалу має велике значення для державотворення. Ми можемо на прикладі Угорщини та інших східноєвропейських країн побачити, яке морально оздоровче значення на суспільство справляє донесення правди. І насамперед в тому ключі, що такі злочини не повинні повторюватися».

Володимир В'ятрович, співробітник Українського інституту національної пам'яті, радник Голови СБ України з науково-дослідницької роботи, член журі конкурсу: «Створення Меморіалу – великий і амбітний проект, яких виходить далеко поза межі Львова. Головним повинно бути не лише нагадування кривавої трагедії, він стане символом незламності борців за незалежність України.  Оголошенню конкурсу передувала ґрунтовна робота: Центром досліджень визвольного руху були проведенні історичні дослідження, Служба безпеки вперше відкрила повний доступ до в'язниці, робочою групою була сформульована Ідея Меморіалу, створені максимально прозорі умови конкурсу та залучено фахове журі. Ми сподіваємося побачити сильні і неординарні концепції Меморіалу».

Конкурс стартує 10 вересня і триватиме до 10 листопада, всі деталі конкурсанти можуть дізнатися у секретаря конкурсної комісії: м. Львів, вул. Валова, 20. каб.1, тел/факс 8(032)2 975566.

Ідея Меморіалу: http://upa.in.ua/book/?p=161#idea_memk

Історична довідка: http://upa.in.ua/book/?page_id=37

Склад конкурсної комісії: http://upa.in.ua/book/?p=161#sklad  

Положення про конкурс: http://www.city-adm.lviv.ua/download/rish_lmr.doc

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.