bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Проблеми безгромадянства в Одеському регіоні: як повернути до життя «юридичних привидів»?
22.12.2015

24 грудня 2015 року (четвер), з 11.00 до 13.00, в Impact Hub Odessa (зал «Сієтл») за адресою м. Одеса, вул. Грецька, 1а, відбудеться обговорення в форматі «круглого столу» на тему: Проблеми безгромадянства в Одеському регіоні: як повернути до життя «юридичних привидів»?

Протягом 2014-2015 років в Одеській області ідентифіковано значні проблеми з незадокументованим статусом осіб без громадянства, які перебувають переважно в прикордонних районах з недійсними паспортами СРСР чи документами невизнаних республік (наприклад ПМР) або взагалі без документів. Відсутність статусу та документів робить цих людей юридичними привидами та позбавляє всіх прав. Чинне законодавство України не передбачає ефективної процедури їх легалізації, одночасно відштовхуючи відповідальністю за незаконне перебування на території України. Чим небезпечна така ситуація та що можна зробити, аби повернути до життя таких «юридичних привидів», фахівці обговорять на круглому столі «Проблеми безгромадянства в Одеському регіоні: як повернути до життя «юридичних привидів»?

Програма круглого столу:

1. Презентація та обговорення моніторингового звіту «Юридичні привиди: проблеми безгромадянства в Україні, спричинені розпадом Радянського Союзу» та рекомендацій щодо подолання виявлених проблем.

2. Презентація та обговорення ідентифікованих стратегічних судових справ (кейсів) в сфері безгромадянства, а також можливостей використання Європейського суду з прав людини та механізмів ООН для захисту прав осіб без громадянства. 

3. Презентація та обговорення досвіду пост-радянських держав (Грузія, Молдова, Киргизія) щодо скорочення безгромадянства. 

Окрім моніторингового звіту, на заході буде презентовано відеоролик «Голоси невидимих» з документальними свідченнями осіб без громадянства та виставку фотографій та друкованих матеріалів “Невидимі: проблеми безгромадянства в Україні та світі”.

Участь в обговоренні приймуть представники Державної міграційної служби України, органів юстиції та реєстраційної служби, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Національної поліції, Державної прикордонної служби України, обласної державної адміністрації, органів місцевого самоврядування, правники, представники виконавчих партнерів УВКБ ООН, моніторингової місії ООН з прав людини, експерти, правозахисники, громадські активісти та журналісти.

Круглий стіл проводиться Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та Всеукраїнським громадським партнерством «Ініціатива з подолання безгромадянства в Україні», за фінансової підтримки Європейського Союзу. Метою заходу є привернення уваги та обговорення проблем безгромадянства, спричиненого розпадом Радянського Союзу.

Запрошуються всі зацікавлені ЗМІ.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.