bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

у Харкові розпочнуться Феміністичні Студії
21.01.2013

Харківське Жіноче Об’єднання “Сфера” за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні та за участю Анархо-феміністської жіночої ініціативної групи розпочинає проект Харківські Феміністичні Студії.

Ми плануємо організувати та провести серію освітніх заходів, які сприятимуть критичному осмисленню жінками їхнього становища та спонукатимуть жінок до виявлення своєї громадської позиції.

Наш проект спрямований на жінок, але інформування про наші заходи буде широким, і воно не буде містити інформацію про обмеження участі людей, залежно від статі.

Додатковою метою проекту ми визначаємо створення безпечного простору для формування навичок публічної комунікацій у жінок.

Ми плануємо під час реалізації проекту «спробувати» реалізувати принцип позитивної дискримінації – найбільша частина доповідей готуватиметься жінками – не обов’язково, представницями наукової спільноти – активістками, пересічними жінками, які виявлять таку ініціативу. Це дозволить, на наш погляд, готувати та представляти найбільш актуальну та практичну інформацію щодо різних питань, які безпосередньо виникають у повсякденному жіночому житті. Ми допускаємо, що можуть бути запропоновані доповіді від учасників чоловічої статі, але їх доречність та цікавість буде визначатись організаторками та учасницями проекту.

Проект планується реалізовувати у вигляді серії заходів різних форматів: колективних доповідей, дискусійних клубів, круглих столів, кіноклубів.

Проект у такому форматі уже було розпочато – проведені дві студії, найближчим часом планується третя. Студії мали успіх – вони зібрали жінок, які різною мірою обізнані у питаннях гендеру, і всі учасниці та учасники студій мали бажання та можливість висловити свої думки з теми. Ми мали змогу вистроїти інтерактивні обговорення тем; жінки, які із сумнівами бралися за доповіді під час підготовки до першої студії – охоче і більш спокійно говорили уже під час другого заходу.

Надалі ми плануємо готувати неформальні звіти зустрічей, можливо, також, аудіо записи, які ми зробимо доступними широкому колу людей.

Проекти тем та питання для обговорення:

(Ми говоримо саме про «проекти», бо це просто напрямки. Кожна учасниця може запропонувати обговорити цікаву їй тему у загальному фреймі студії. Для цього наприкінці кожного заходу ми плануємо здійснювати планування наступного з учасницями)

Тема та питання

Дата

1.

Формування гендеру – 2

Як ідея гендеру підтримується суспільством? Жіночність та чоловічість у жінках та чоловіках. Гендерні обов’язки людини. Як бути поза гендером? Сексизм як інструмент управління гендером дорослої людини.

26.01.13

2.

Жіноча робота

Яким чином у суспільстві розподіляються обов’язки / робота за статевими ознаками? Яким чином може реалізовуватись рівність у прийнятті на роботу? У чому є престижність роботи – як це виявляється? Яке коріння такого розподілу? Які відкриття зробили жінки для прогресу суспільства. «Кухонна» та «репродуктивна» робота жінки – як її вимірювати?

23.02.13

3.

Які у нас шанси: рух жіночого спротиву.

Історія жіночого активізму. Сучасні жіночі рухи спротиву. Сенс радикального фемінізму та жіночої сепарації.

Guerilllas Girls, La Вarb, Pussy Riot, Феміністична Офензива, Femen. Ставлення суспільства до жіночого і чоловічого активізму. Жіночий спротив під час критичних та переламних історичних моментів.

23.03.13

4.

Образ жінки у різних культурах світу: як жінки стають «справжніми».

Хто така «справжня жінка»? Як змінювалось у часі уявлення про «ідеальну» жінку? Як змінювались у часі презентації жінки? Яким було ставлення до жінки у різні періоди історії? У різних культурах? Ставлення до жінки в залежності від релігійності суспільства. Що («) прикрашає (») жіноче тіло – макіяж, татуювання, волосся на тілі тощо.

20.04.13

5.

Sex/уальності та стосунки кохання.

Презентації жіночої сексуальності у часі та просторі. Сексуальна орієнтація, як особистий вибір та/або політична позиція. Трансгендерність. Поліамурність. Асексуальність.

11.05.13

6.

Пригнічення жінок.

Порнографія та проституція, як сучасні (найдавніші) форми насильства над жінками. Привілеї чоловіків у сучасному суспільстві.

08.06.13

7.

Дайджест соціальної реклами: жіночий контекст.

29.06.13

8.

Жінка жінці – хто?

Мізогінія серед жінок. Травля у сестринському русі. Чи є справді «нормальними» (природніми) стосунки конкуренції між жінками. «Жіноча» дружба.

21.09.13

9.

Третя хвиля фемінізму. Постколоніальні дослідження.

12.10.13

10.

Жіноча освіта.

Історія освіти жінок. Жіноча роль у освіті. Який вплив здійснюють жінки в освіті? Як впливає освіта  на жінок?

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.