bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Sustainability Summit запрошує до спільного проектування сталого майбутнього українських міст
03.09.2013

Sustainability Summit

13-16 вересня в м. Щолкіно (Ленінський район АР Крим) Greencubator спільно з Асоціацією випускників програм обміну “Рішення Є!” проведуть Sustainability Summit – відкриту проектну лабораторію з розробки сталих ініціатив для громад та міст на березі Азовського моря. В дусі енергетичних таборів Greencubator EnergyCamp, Sustainability Summit пройде під відкритим небом та з живленням від відновлюваних джерел енергії.

Основне завдання Sustainability Summit – поєднати знання, досвід та енергію лідерів громад, представників громадського сектору та місцевих органів влади, випускників профільних університетських програм обміну для створення та поширення прикладних проектів для енергозбереження, розвитку місцевої економіки, зеленої та сталої енерегетики, позитивних поведінкових змін.

Ми переконані в тому, що сталі сценарії розвитку громад мають спиратися не лише на екологічну складову, але й мати ефективні економічні моделі та активно сприяти соціальному розвитку. Іншими словами – будь-який проект, який роблять тільки екологи, не залучаючи економістів та соціальних інноваторів, з великою імовірністю буде далеким від принципів sustainable development та часто просто приречений на неуспіх. Саме тому ми будуємо  Sustainability Summit як майданчик дизайну сталих проектів розвитку, де економісти, екологи, енергетики, соціальні інноватори працюють разом.

На додачу до лекцій експертів зі сталого розвитку, відновлюваної енергетики, соціальних інновацій, що склали основу Sustainability Summit 2012, цьогорічна подія фокусуватиме увагу учасників на колективному створенні та тестуванні проектів та моделей для економічного, екологічного та соціального зростання їхніх громад. В цьому спільність формату з нещодавно проведеним Greencubator-ом хакатоном енергетичних інновацій TeslaCamp – завершити подію демонстрацією прототипів рішень: юридичних, технічних, інформаційних чи будь-яких інших. Теми енергетики, розвитку міст, дизайну, розвитку спільнот та інші поповнять програму Sustainability Summit 2013.

Ключовим завданням є підготовка реальних для втілення проектів, які працюють на сталий розвиток міст та громад і які можна почати мінімальними коштами. Виступи експертів, дискусії, тренінги та взаємодійні сесії будуть спрямовані на саме на розробку таких проектів.

Дизайн змін, спрямованість на дії

“В теорії – між теорією і практикою різниці немає. А на практиці – дуже навіть є!” – в цьому жарті є 98% істини. Саме тому Sustainability Summit шукатиме прикладне і практичне застосування концепцій сталого розвитку для екологічного, енергетичного, економічного, соціального добробуту громад України та всього Азово-Чорноморського регіону.

Ми запрошуємо вас подавати проекти та проблеми, на яких ви пропонуєте зосередити увагу проектних груп Sustainability Summit. Це можна робити через форму нижче. Результати відбору проектів ми оприлюднимо 8 вересня, особливо цікаві ідеї учасників, озвучені на самміті, також будуть винесені на проектну лабораторію.

Перетворення ідей в реальність починається уже з етапу відбору учасників саміту. Реєструйтся, вказуючи в формі відбору над яким проектом або викликом вони хочуть працювати на саміті. Ми будемо раді прийняти якнайбільшу кількість учасників, але зважаючи на обмежений формат, в першу чергу оргкомітет підтверджуватиме участь тим, хто найбільш активно працює в сфері, пов’язаній зі сталим розвитком. Приємна новина – учасникам, яким оргкомітет підтвердив участь, ми відшкодовуємо витрати на дорогу. Реєстраційних внесків на цій події також немає (але є прискіпливий відбір). Дякуємо за таку можливість Посольству США в Україні!

Якщо ви маєте друзів чи знайомих – дизайнерів сталих змін, яким обов’язково варто потрапити на Sustainability Summit і поділитися знаннями та досвідом, перешліть їм цю інформацію. І напишіть у формі, кого з них ви хотіли б почути серед експертів і менторів Самміту.

 Інноваційний формат

Ми прагнемо запроваджувати принципи сталого розвитку в дії: Конференційна зона на березі Азовського моря живитиметься від відновлюваних джерел енергії, для харчування ми максимально закуповуємо місцеві продукти, дотримуючись принципу “100 миль” і працюючи, в першу чергу, з невеличкими приватними господарствами. Для розгортання містечка задіюється волонтерська спільнота, збір відходів в таборі передбачає сортування сміття та максимальну переробку чи компостування. Ми мінімізуємо використання паперу та одноразового посуду.

Формат Sustainability Summit давно знайомий учасникам інших подій Greencubator-а: EnergyCamp та TeslaCamp – це конференція-табір, з наметами, смачною кухнею з вогнища, електроенергією від сонячних батарей, мегаватами посмішок, та чудовим товариством, зарядженим на створення сталих моделей розвитку міст та громад. Дресс-код – шорти без краваток.

Чому Щолкіне?

Щолкіне не випадково стало місцем проведення саміту. З самого початку місто будувалось як місто енергетиків навколо Південноукраїнської АЕС, яка так інколи і не була запущена. В цьому місті з’явилась, а потім зникла одна із перших сонячних електростанцій промислового рівня. Тепер його жителі формують нову стратегію розвитку міста, шукають шляхи перетворення своєї громади на спільноту, котра розвивається.

Виклик переходу від ресурсно-надлишкової та нестабільної соціальної та економічної моделі стоїть не тільки перед Щолкіно, але й перед тисячами міст та спільнот в Україні та світі. Ми віримо, що саме в таких містах, котрі найгостріше відчувають необхідність зміни моделі розвитку і активно її шукають народжуються соціальні, технічні та економічні рішення сумісні з майбутнім.

Партнерство як дія

Сворення Sustainability Summit є спільним зусиллям організаторів (Greencubator та “Рішення Є!) та чудового кола дружніх організацій: нашого ключового партнера – Посольства США в Україні, сонячного спонсора Activ Solar, технологічного партнера Atmosfera.ua та прекрасного кола волонтерів.

Якщо ви хочете долучитися до чудової партнерської спільноти – пишіть Романові Зінченку [email protected] і пропонуйте вашу підтримку.

Ми також вітаємо нових волонтерів – якщо хочете стати волонтером Sustainability Summit пишіть Каті Жупановій [email protected]. Ми активно шукаємо волонтерів з досвідомо роботи з відео та фото.

Долучайтеся до спільноти Sustainability Summit і реєструйтеся прямо тут!

Відібраним для участі учасникам компенсується проїзд до місця проведення Sustainability Summit.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.