bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Прес-брифінг присвячений темі запобігання випадків передачі ВІЛ від матері до дитини
18.02.2014

Шановні журналісти!

Запрошуємо вас на прес-брифінг на тему: «Нуль випадків передачі ВІЛ від матері до дитини – як Україні досягти цієї цілі?», який відбудеться в середу, 19 лютого, о 12:30 у готелі «Русь» (вул. Госпітальна 4, конференц-зал, Секція А).

У прес-брифінгу візьмуть участь:

-          Олена Єщенко, заступник директора Державної служби України з питань протидії ВІЛ інфекції/СНІДу та інших соціально-небезпечних захворювань

-          Галина Скіпальська, виконавчий директор МБФ «Українська фундація громадського здоров’я»;

-          Тетяна Тарасова, керівник проектів з питань ВІЛ/СНІДУ, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні;

-          Ірина Гришаєва, голова правління МБФ «Фонд Вільяма Дж. Клінтона» в Україні;

-          Лада Булах, виконавчий директор Київського міського відділення Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ.

-          Жінки, яким надавалась допомога.

Журналісти також зможуть поспілкуватися з жінками, які мали досвід вживання  наркотиків та змогли народити здорову дитину, завдяки вчасній та комплексній допомозі. За бажанням, журналісти зможуть відвідати центри, де надають допомогу вагітним жінкам з досвідом вживання наркотиків.

Учасники прес-брифінгу говоритимуть про те, що потрібно зробити для досягнення зобов’язань Політичної декларації з ВІЛ/СНІД 2011 р. щодо 0% передачі ВІЛ від матері до дитини в Україні до 2015 р. А також ділитимуться успішним досвідом створення кабінетів інтегрованої допомоги для жінок з досвідом вживання наркотиків, де поєднуються медичні та соціальні послуги, включаючи юридичні.

Прес-брифінг пройде в перерві зустрічі організацій-партнерів, що працюють у сфері забезпечення доступу до послуг репродуктивного здоров’я для жінок, які вживають наркотики,у мм.Києві, Дніпропетровську, Полтаві та Кривому Розі.

В останні роки в Україні щорічно реєструється понад 4000 випадків народження дітей ВІЛ-позитивними жінками. Приблизно у 200 дітей (4,9%) підтверджується діагноз ВІЛ, тоді як в багатьох розвинутих країнах цей показник майже дорівнює нулю. В Україні цей показник, хоч і суттєво зменшився порівняно з 2001 роком, з 2010 р. лишається незмінним. Особливою групою ризику є жінки, які вживають ін’єкційні наркотики – рівень передачі ВІЛ від матері до дитини у цій групі у 2011 р. становив 11,7%[1]. Саме тому вчасне забезпечення медичними та соціальними послугами вагітних жінок з досвідом вживання наркотиків є важливим для зниження загального рівня передачі ВІЛ від матері до дитини.


Прес-брифінг організований у рамках проекту «Забезпечення права вагітних жінок-споживачок ін’єкційних наркотиків на доступ до медичних послуг у сфері репродуктивного здоров`я», який реалізує МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» (УФГЗ) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Завдання брифінгу – висвітлити інформацію щодо поточного рівня передачі ВІЛ  від матері до дитини, окреслити шляхи досягнення нульового рівня передачі ВІЛ від матері до дитини, розповісти про існуючі ефективні моделі ведення вагітних жінок, які вживають наркотики та є групою високого ризику передачі ВІЛ від матері до дитини. Такі моделі пілотуються в Україні в рамках проекту «Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини у наркозалежних вагітних жінок та покращення показників здоров’я їх новонароджених». Проект впроваджує міжнародний благодійний фонд «Фонд Вільяма Дж. Клінтона» за підтримки ЮНІСЕФ у партнерстві з Державною службою України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань. В рамках проекту у трьох пілотних містах (Києві, Полтаві та Дніпропетровську) були створені Центри інтегрованої допомоги, на базі яких надаються комплексні медичні та соціальні послуги вагітним наркозалежним жінкам, в тому числі замісна підтримувальна терапія.


[1] Статистичні дані Міністерства охорони здоров’я України.

Контакти

  • Аліса Тимченко
  • фахівець роботи зі ЗМІ
  • [email protected]
  • +38 (063) 864 30 62
  • +38 (044) 278 48 95

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.