bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Діагностика на туберкульоз за допомогою скринінг-анкети
24.03.2015

24 березня, у Всесвітній день боротьби проти туберкульозу,  о 12.00 по маршруту вул.. Молодіжна в м. Боярка (Київської області), соціальні працівники ВБО «КОНВІКТУС УКРАЇНА» будуть використовувати новий підхід у первинній діагностиці туберкульозу. Діагностика буде проводитись за допомогою скринінг-анкети.

Скринінг-анкета містить 8 запитань, що свідчать про можливу наявність такого захворювання. У разі трьох ствердних відповідей соціальний працівник мотивує респондента пройти діагностику туберкульозу – здати мокротиння. Збір мокротиння відбувається під наглядом медичної сестри. За наявності позитивного результату видається перенаправлення до лікаря-фтизіатра, який проводить додаткове обстеження та призначає лікування відповідно до державних стандартів. Підчас акції будуть збиратися кошти на розвиток програм профілактики туберкульозу серед ромів та безхатченків Київської області.

Нинішню епідемію туберкульозу називають триєдиною епідемією. Це означає, що сьогодні реєструється три різновиди туберкульозу. Перший різновид туберкульозу такий, який існував до відкриття протитуберкульозних препаратів і майже 96,0% таких хворих можна вилікувати.

Друга складова епідемії - це епідемія хіміорезистентного туберкульозу. Тобто після лікувань туберкульозу, клітини вірусу, стали стійкішими і почали пристосовуватись до лікування. 60% таких хворих не виліковні, ситуацію можуть змінити лише нові ліки, які можуть бути винайденими для подолання цього виду туберкульозу.

Третя складова епідемії – це ВІЛ-позитивні, що хворіють на туберкульоз. Оскільки ВІЛ-інфекція пригнічує клітини імунітету, то майже 45% хворих хворіють на туберкульоз. У більшості хвороба протікає важко та практично не виліковується.

 Щороку майже 7 тис. українців помирає від туберкульозу, щогодини 4 людини інфікується клітинами туберкульозу, 1 вмирає. Переважна більшість це чоловіки працездатного віку.

Як зазначає ВООЗ, ланцюг передачі інфекції буде перерваний тоді, коли 85% випадків інфікування будуть діагностуватись на ранньому етапі.  В Україні, на жаль, цей показник значно нижчий.

Вчасна рання діагностика туберкульозу зможе попередити хронічні випадки захворювання та зберегти життя тисячам українців.

 

Контакти

  • Олексій
  • (063) 217 21 11

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.