bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Дружківці відкрилася виставка про порушення прав цивільного населення
19.11.2019

15 листопада у Донецькому обласному художньому музеї м. Дружківка відкрилася мандрівна виставка «На зламі» про зміни в житті цивільного населення в ході збройного конфлікту на Сході України.

Відкриття виставки відвідали громадські активісти міста, колишні постраждалі від прав людини, працівники культурної сфери та школярі.

Виставка “На зламі” - наша спроба звернути увагу суспільства на проблеми людей, особливо цивільних, які потрапили у полон збройного протистояння. Усіх героїв виставки, яких ми опитали, об’єднує важлива річ - кожен з них пережив травматичний досвід, - сказала Марія Білякова, документаторка БФ “Восток СОС”. 

Виставка “На зламі” розповідає історії постраждалих від порушення прав людини, які документатори Коаліції збирали впродовж 5 років. 

Я корінна донеччанка і я ніколи не сумнівалась, що Донецьк - це Україна. Навіть коли я перебувала у полоні бойовиків, я знала, що держава працює, щоб звільнити мене” - сказала Валентина Бучок, яка була незаконно ув’язнена у Донецьку.

Співатори виставки з Коаліції “Справедливість заради миру на Донбасі” доповнили особисті історії постраждалих також інфографікою, щоб врівноважити її емоційність та суб’єктивність, та дати змогу глядачу ширше подивитися на проблеми цивільного населення, які з’явилися в ході війни на Донбасі.

Під час офіційного відкриття також відбулася екскурсія для школярів 8-го класу місцевої школи №8. Школярі мали змогу поспілкуватися з колишніми в’язнями незаконних в’язниць та співавторами віиставки. Молодь відзначила . Було приємно почути від школярів, що більшість з них планує залишитися в Україні.

Необхідно розбудовувати власну державу, щоб ви та ваші діти жили там, де поважають закон та життя людини”, - відзначила Валентина Бучок.  

 Виставка «На Зламі» поєднує особисті історії свідків та постраждалих з інфографікою та статистичними доказами, які показують наскільки глибокі зміни відбулись в структурі суспільства після початку конфлікту на сході України. 

Побачити виставку можна з 15 листопада по 5 грудня у Донецькому обласному художньому музеї на 2 поверсі в секторі сучасного мистецтва.

Показ організовує громадська організація Східноукраїнський центр громадських ініціатив за підтримки німецької організації Kurve Wustrow в рамках проекту «Уповноваження громадянського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу».

У проекті із створення виставки також взяли участь організації-учасники Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі»: БФ «Восток СОС», ГО «Молода Просвіта Прикарпаття», ГО «Громадський центр правозахисних досліджень», ГО «Громадський Комітет захисту конституційних прав та свобод громадян».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.