bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фестиваль рівних прав і можливостей InFest 2019
28.11.2019

Фестиваль рівних прав і можливостей ІНФЕСТ на Вінниччині відбувається четвертий рік поспіль. Ідея і мета заходу – підвищити рівень гендерної культури жителів м. Вінниці, посилити рівень толерантності та взаємоповаги у відносинах одне до одного.

Фестиваль рівних прав і можливостей ІНФЕСТ на Вінниччині відбувається четвертий рік поспіль.

Ідея і мета заходу – підвищити рівень гендерної культури жителів м. Вінниці, посилити рівень толерантності та взаємоповаги у відносинах одне до одного.

Цього року тема заходу присвячена проблемі гендерно-зумовленого насильства і зокрема сексуального насильства, жертвами якого найчастіше стають жінки та діти.

Впродовж 10 місяців поточного року до органів поліції у Вінницькій області надійшло 9213 звернень громадян про факти скоєння домашнього насильства, що на 18,5% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Із загальної кількості поданих звернень, більше 9000 подані жінками і 71 – неповнолітніми. В результаті скоєних злочинів 26 осіб загинуло.

Проблема ґендерного насильства тривалий час залишалася і залишається прихованою. До цих пір в Україні повідомлення про випадки ґендерно-зумовленого та сексуального насильства є неповними через низку причин, зокрема таких як: стигма та культура мовчання; недосконала нормативно-правова база щодо реагування на сексуальне та ґендерно-зумовлене насильство; обмежений доступ жертв до правосуддя та спроможність органів влади розслідувати злочини.
Саме культура мовчання, замовчування цих злочинів веде до того, що така ганебна поведінка продовжує існувати в нашому суспільстві.

Коли розпочалася війна, проблема сексуального насильства, зокрема пов’язаного з конфліктом стала ще більш очевидною. Будь-яке соціальне явище по-різному впливає на чоловіків та жінок. Війна і конфлікти також. Проблема різного впливу війн та конфліктів на жінок і чоловіків знайшла відбиття в резолюціях Ради Безпеки ООН, перш за все в резолюції 1325 – «Жінки. Мир. Безпека». Основний зміст резолюції – це увага до прав жінок, участь жінок в процесах прийняття рішень та вирішенні конфліктів, допомога жінкам, які постраждали від конфліктів, зокрема від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом. Резолюція – як міжнародний документ здається досить абстрактним документом, але він таким може і залишитися, якщо його не адаптувати і не використати практично на місцевому рівні.

24 лютого 2016 р. Кабінет Міністрів України затвердив Національний план дій на виконання резолюції РБ ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека». Його положення мають відображення і у регіональних планах.
Одним з завдань регіонального плану у Вінницькій області є підвищення рівня поінформованості людей, посилення їх вміння ідентифікувати випадки гендерного зумовленого насильства, сексуального насильства, не мовчати, повідомляти про ці випадки, говорити вголос, не замовчувати злочини, тим самим надаючи можливість і створюючи середовище для їх відтворення.

З метою локалізації національного плану дій у Вінницькій області реалізується проект Українського жіночого фонду «Рівність заради безпеки». В рамках проекту в області створена Коаліція «Вінниччина 1325» яка об’єднала громадські організації, органи виконавчої влади, представників сектору безпеки і оборони, депутатів, всіх кого турбує посилення безпеки та збереження миру кожного міста та села, кожної сім’ї, кожної людини.

Чому IN ?:
 Інклюзивність
 Іншість
 Інтерактивність
 Інноваційність
 Інтелектуальність
 Інформаційність
 Інтернаціональність

Захід відбудеться за підтримки:
Українського жіночого фонду
Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА.

Цього року захід буде посилений напрямком: “Інноваційні технології на захисті від насильства”

Марічка Величко, Simo AR (Київ) з презентацією можливостей доповненої реальності. Доповнена реальність (augmented reality, AR) – результат введення у поле сприйняття будь-який сенсорних даних з метою доповнення даних про оточення і поліпшення сприйняття інформації.
Іван Мазур, Appgress, Вінниця, он-лайн тестування для виявлення насильства, застосування штучного інтелекту для прогнозування насильства, помаранчева кнопка безпеки, онлайн додатки та чат-бот для роботи з жертвами насильства.

Партнери INFEST_2016:
Університети міста: ВТЕУ; Донецький Національний університет; Вінницький інститут Університету “Україна”;
Правозахисні громадські організації: ГО «ВІСЬ»; ГО “Поділля-Соціум”; ГО “Джерело надії”;
ГО “Прогресивні жінки”;
Депутати обласної ради, представники депутатської групи «Рівні можливості»;

Контактна особа: Любов Жерновська 0681745625; [email protected]

https://www.youtube.com/watch?v=ycURcNOHlY0&t=51s

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.