bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ратифікація Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів – нова сторінка у сфері доступу
13.12.2019

16 грудня 2019 року ЦЕДЕМ проведе експертне обговорення щодо необхідності ратифікації Конвенції Ради Європи з доступу до офіційних документів. Захід розпочнеться о 10.00 у приміщенні Реанімаційного Пакету Реформ, за адресою: вул. Ольгинська 6.

Ще у квітні 2018 року Україна підписала Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів (Конвенцію Тромсо) і того ж року намагалась ратифікувати документ, проте у Верховної Ради ІХ скликання не вистачило голосів.

Ця Конвенція – перший міжнародний документ, який зобов’яже держави-підписанти не тільки визнавати право на доступ до інформації, а й здійснювати всі необхідні для заходи для забезпечення цього права. Для набуття чинності Конвенцією необхідно, щоб її ратифікували 10 країн. Наразі, це зробили 9 держав. Таким чином, в України є всі шанси увійти в історію, як країна, що не лише ратифікувала, але і увела Конвенцію в дію.

Парламент нового скликання уже зробив перший крок на шляху до ратифікації цього міжнародного документу. 11 вересня 2019 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ініціював процес ратифікації Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів.

Чи станемо ми тієї державою, яка на весь світ говоритиме про відкритість влади і гарантії доступу громадян до важливої інформації? Яким досвідом у сфері доступу до публічної інформації ми можемо поділитись із світом? Яким повинен бути новий міжнародний орган - Рада експертів? Запрошуємо медійних експертів, юристів, журналістів та представників громадських організацій долучитись до обговорення.

Для участі у заході необхідно заповнити форму за посиланням.

Спікери заходу:

  • Валерія Коломієць, заступниця Міністра юстиції України;
  • Євгенія Кравчук, народна депутатка України, заступниця голови підкомітету з питань інформаційної політики Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики;
  • Галина Смірнова, керівниця проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа, доступу до інформації та посилення системи Суспільного мовлення в Україні»;
  • Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права;
  • Ігор Розкладай, юрист Центру демократії та верховенства права.


Проведення цього заходу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Центру демократії та верховенства права та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.