bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадські організації вдруге вручать Антипремію «Це Яйце!» за сексизм у медіа
10.11.2020

Антипремія «Це Яйце!» покликана вже вдруге привернути увагу до сексистських висловлювань і публікацій. Цьогорічна премія не омине розгляду сексистського висвітлення у ЗМІ передвиборчих кампаній жінок-кандидаток та сексистських заяв їхніх опонентів.

Минулого року антипремію «Це Яйце!» отримали президент України Володимир Зеленський, уповноважений з гендерних питань Запорізької облради Владислав Марченко, народний депутат України Максим Бужанський, екс-президент Федерації велоспорту Олександр Башенко, канал “112 Україна” та сайт “Сегодня”.  

Цього року маємо новий контекст – проведення місцевих виборів. Випробування “вибори без сексизму” на цьогорічних місцевих виборах Україна, на жаль, не пройшла. Через чат-бот проєкту #вибориБЕЗсексизму було зафіксовано близько 50 випадків сексизму проти кандидаток. Відтак можна зробити висновок, що жінки поряд із передвиборчою боротьбою вели боротьбу з гендерними стереотипами та дискримінацією. 

Тож антипремія “Це Яйце” покликана вже вдруге привернути увагу до сексистських висловлювань і публікацій. Цьогорічна премія не омине розгляду сексистського висвітлення у ЗМІ передвиборчих кампаній жінок-кандидаток та сексистських заяв їхніх опонентів. 

Антипремія «Це Яйце!» вручається медійними громадськими організаціями за сексистські публікації та висловлювання в українських ЗМІ. Це некомерційна ініціатива, яка започаткована: ГО «Жінки в медіа», Кампанією проти сексизму в медіа та політиці «Повага», ГО «Інститут масової інформації», Центру прав людини Zmina, ГО «Детектор медіа», ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини». Цього року до ініціативи приєднався проєкт «Вибори без сексизму». 

  • Організаційний комітет приймає до розгляду висловлювання та матеріали в українських ЗМІ, що сталися у період з 23 листопада 2019 року до 23 листопада 2020 року. 

Номінації антипремії:

  • «Сексистський матеріал» — конкретний матеріал або сюжет, що містить сексистські висловлювання та був оприлюднений на ТБ, друкованому чи онлайн ЗМІ або на радіо. 
  • «Сексистське висловлювання» — за сексизм від публічних осіб (чиновники, політики, лідери думок та інше), трансльований у медіа чи соцмережах.

Номінувати кандидатури на отримання антипремії може будь-яка фізична чи юридична особа, за винятком органів державної влади, місцевого самоврядування та політичних партій. Анонімні заявки не розглядаються. Кількість номінацій від однієї людини необмежена. Кандидатів/ок на премію просимо внести до короткої ФОРМИ до 23 листопада 2020 року https://forms.gle/2uGv1bQJi1cqWF6Z9 

Офіційний хештег антипремії #цеяйце  

Усі заявки розгляне сформований Комітет та оприлюднить короткий і довгий список претендентів на отримання антипремії. Відзнаку «Це Яйце!» буде вручено під час онлайн пресконференції напередодні Міжнародного дня прав людини

 

Контакти

  • https://www.facebook.com/liza.kuzmenko.7

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.