bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Практики публічної історії в малих містах і селах
16.11.2020

Інша Освіта працює з критичним осмисленням локальної історії, пам’яті та культури через програму неформальної освіти «Студії живої історії».

Ми працюємо з пам’яттю та публічною історією для консолідації спільнот малих міст, сіл та об’єднаних громад в Україні.
В 2020 р. ми перейшли в онлайн-формат і зі 101 бажаючої громади обрали 8. Ми підтримали ініціативні групи 8 міських і сільських об’єднаних громад. За 5 місяців карантину нам вдалось дещо зробити і ми готові поділитись з вами своїм практичним досвідом.
 
Реєструйтесь https://inshaosvita.typeform.com/to/mqzThVAh, якщо вам цікаво дізнатись:
  • Як Гуляйполю вдалося повернути із забуття пам’ять про єврейську громаду міста, організувати вуличну виставку, провести дослідження, розмалювати приміщення колишньої синагоги та впорядкувати зруйноване кладовище.
  • Як Острог, з музейною інституцією чий профіль князівський період міста, починає працювати з складною локальною історією міста 20 століття, досліджує та анімує минуле через онлайн-інструменти та створює інтерактивну онлайн виставку на лендінговій платформі
  • Як новоутворена Бехтерська ОТГ серед Херсонських степів досліджує та популяризує локальну історію через конкурс аматорських відео та створення документального кіно про свою громаду.
  • Про Староволинський бал у замку 17 ст. в с. Гриців та роботу з локальною історію з польсько-єврейсько-українським контекстом.
  • Про художника-монументаліста Василя Муржака з Брацлава та його колекцію художніх робіт які починають досліджувати силами невеликої але амбітної Брацлавської громади, що на Вінниччині. Та як зняти документальне кіно про художника, що пішов від нас
  • Про те як полкова скарбниця козацького м.Прилуки стала символом новоствореної інтерактивної мапи скарбів локальної історії Прилук та як це сприяє діалогу про збереження історико-культурної спадщини міста
  • Як Авдіївка - прифронтове містечко з Донбасу розпочала проект із дослідження локальної ідентичності та історії мешканок та мешканців міста і що з того вийшло?
  • Про історію прикордоння та контрабандного руху через р. Збруч та їхній вплив на м.Скала-Подільська і те як в умовах світової пандемії провести дослідження та організувати виставку в своєму місті
 
Ми плануємо зробити 8 презентацій проєктів громад в інтерактивному форматі Печа-Куча, при чому з кожною із ініціативних груп буде простір поспілкуватись та обговорити ідеї, досвід, лайфхаки та виклики реалізації культурних проєктів та можливу подальшу співпрацю.
Крім того ми запланували поділитись з вами практиками роботи з публічною історією від Студій живої історії та партнерів програми.
Студії живої історії, реалізується ГО “Інша Освіта” в партнерстві з MitOst e.V та Колегіумом імені Теодора Гойса, за дружньої фінансової підтримки Фонду Роберта Боша та Представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.