Тема закупівлі інновацій давно назріла в Україні і потребує вирішення. Так, Global Innovation Index 2020 року показує країни, в яких підтримка інновацій відбувається на рівні держави. До першої п’ятірки таких країн увійшли Швейцарія, Швеція, США, Великобританія та Нідерланди, що представляють держави з високим рівнем розвитку економіки та впровадженням інновацій. Україна ж посіла 45-те місце в Global Innovation Index (GII) серед 131 країни світу. Натомість у рейтингу інноваційних економік-2020, який склав Bloomberg, Україна опустилася на 3 сходинки в порівнянні з 2019 роком і посіла 56 місце серед 60 країн. Рейтинги показують рівень викликів і важливість вже сьогодні знаходити рішення для розвитку інновацій в Україні та як наслідок розвитку економіки країни в цілому.

Тема державних закупівель інновацій є надзвичайно важливою і потребує законодавчого врегулювання, оскільки економічний прогрес важко уявити без розвитку та впровадження наукових розробок, інноваційних продуктів. Вирішити дану проблему може інноваційне партнерство у державних закупівлях. Учасники публічних консультацій обговорять виклики даної сфери, інструменти закупівель інновацій, що можуть існувати в Україні, ризики та перші кроки, які варто втілити.

Організатори запрошують до участі представників:

  • Профільних органів державної влади та державних підприємств
  • Органів місцевого самоврядування та місцевої влади
  • Інноваційних підприємств
  • Наукових інститутів, університетів, конструкторських бюро
  • Профільних громадських організацій, зокрема Асоціації міст України, Асоціації відкритих міст України та ін.

Проведення публічних консультацій передбачає вивчення та оцінку позицій зацікавлених сторін, пошук та обговорення запропонованих рішень щодо ключових аспектів закупівлі інновацій, а саме:

  • Визначення проблем даної сфери
  • Інструменти, які можуть існувати в Україні для закупівлі інновацій; які не можуть існувати інструменти і чому
  • Які ролі мають існувати у процесі закупівлі інновацій
  • Які є ризики реалізації європейської моделі в Україні (політична, економічна, соціальна, екологічна сфери)
  • З чого варто почати (перші кроки)

Зареєструватись на події можна за посиланням: https://cutt.ly/Qc7JS9O

Детальніше про план проведення заходів можна дізнатися у Програмі Публічних консультацій.

Після вашої реєстрації організатори надішлють вам лист-запрошення з посиланням на подію в ZOOM. Організатори залишають за собою право відмовити в участі, якщо зареєстрованих буде більше ніж 100 осіб, або зареєстровані не відповідають виписаним критеріям учасників, що зазначені вище в даному документі.

Більше деталей про консультацію можна знайти в консультаційному документі. Пропозиції, зауваження та коментарі, озвучені та обговорені в ході публічних консультацій, будуть враховані в процесі підготовки відповідного проєкту закону.

Довідка. Публічні консультації проводить комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації в партнерстві Всеукраїнською ініціативою “Активна Громада” від Інституту “Республіка” в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.

Примітка. Місія «Активної Громади»: досягти добробуту через демократичний розвиток громад України. Мета на 2025 рік: активізувати та залучити щонайменше 1% громадян до участі у прийнятті рішень та просуванні реформ в Україні на системній основі для добробуту в громадах України. Ініціатива створена в межах діяльності Інституту «Республіка». Ми працюємо задля підвищення свідомої активності громадян.