bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Початок антибулінгового проєкту для молоді Токмаччини. «Моя сторінка – мої правила!»
22.04.2021

Найбільш розповсюджена, легкодоступна та водночас затребувана зброя масового ураження у ХХІ столітті — інформація. Тож, медіаосвіта в Україні потрібна не лише для того, щоби протистояти інформаційній агресії. Вона також покликана формувати медіаграмотність і сприяти розвитку громадянського суспільства. Не ототожнюємо українські медіавиклики з однією лише російською машиною пропаганди. Все набагато складніше, і рівень цієї складності з плином часу лише зростатиме. Фейкові новини, псевдолідери думок, таргетована реклама, big data — усі ці маніпулятивні інструменти є реальністю наших днів. І Google, і Facebook, усвідомивши ризики та виклики ери дезінформації, вже виступили проти фейків.

Саме тому питання формування критичного мислення та медіа грамотності – є найважливішою навичкою для сучасної молоді. Більше того, гостро стоїть питання безпеки у соціальних мережах та розповсюдження кібер - булінгу (травлі у соціальних мережах).

Саме тому виникла необхідність підготовки та реалізації адвокаційного проекту в рамках напрямку «Кампанія з протидії булінгу та насиллю у шкільних колективах» – на підтримку реформи освіти».

Зазначений адвокаційний проект спрямовано на формування спроможності молоді віком від 14 до 35 років уникати фейкової інформації у соціальних мережах, проводити елементарний фактчекінг новин та повідомлень у Internet та уникати шахрайських дій у мережі.

Результати адвокаційного проекту знайдуть своє відображення у міських локальних нормативно-правових актах, а саме:

-   затвердженому рішенням сесії Токмацької міської ради «Плану дій із впровадження ініціативи «Громада, дружня до сім’ї та молоді» представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) та

- затвердженому рішенням виконавчого комітету «Положення про поводження у соціальних мережах з метою попередження кібер-булінгу для Молодіжного Токмацького телебачення».

Одне з прав людини – це право на безпечне життя. Розширимо це поняття – на безпечне життя і на безпечне спілкування у соціальних мережах та медіа. Кожна людина має право на свободу волевиявлення і на свободу волевиявлення у соціальних мережах також. Кожна людина має право на вільний доступ до публічної інформації. І на вільний доступ до правдивої інформації у соціальних мережах. Тому реалізація проекту «Моя сторінка – мої правила!» - допоможе молодим людям орієнтуватися у медіа –ресурсах, ознайомить їх з прикладами кібер-булінгу та як його уникати, навчить базовим основам факт-чекінгу, а також допоможе розвинути критичне мислення за допомогою реалізації креативних заходів у межах проекту.

Найкраще прищеплювати медіаграмотність ще з юного віку через медіаосвітні елементи в навчальному процесі. Дітей, підлітків та молодь потрібно не захищати від медіа (це треба, до речі, пояснити багатьом батькам) — вони мають готуватися до того, щоб бути активними учасниками медіапроцесу. В інформаційну добу «ньюс-мейкером» світового масштабу може стати навіть учень, якщо в нього є смартфон, Інтернет і сторінка в соціальних мережах.

Проблема медіаосвіти не лише питання України, вона актуальна для всієї Європи. Останніми роками Open Society Institute проводить розрахунок індексу медіаграмотності і стійкості до постправди в різних європейських країнах. Із пострадянських країн до рейтингу входять лише Естонія, Латвія й Литва. А це свідчить про вкрай низький рівень медіаосвіти в Україні як такої.

Що вже казати про маленькі міста та містечка?

Згідно із дослідженням «Думки та погляди населення України» з 29 січня по 19 лютого 2015 року, 45% громадян відповіли, що курс «Медіаграмотності» має бути запроваджений у школах, 40% - вважають, що він необхідний у вишах, 27,8% відповіли, що потрібні широкі просвітницькі кампанії з медіаграмотності для дорослих, 12,1% не вважає, що потрібне навчання з медіаграмотності (у 2018 р. Київський міжнародний інститут соціології на замовлення ГО «Телекритика» провів відповідне дослідження).

Тож, даний проект буде спрямовано на адвокатування та просування медіа грамотності та медіа просвіти, у тому числі – у Internet, серед молоді віком 14-35 років міста Токмака за рахунок неформальної освіти. Зазначимо, що необхідність реалізації даного проекту обумовлена відсутністю стратегічних планів та бачення на рівні громади процесів, пов’язаних з підвищенням медіа грамотності у молоді, в тому - числі для запобігання кібер - булінгу.

Старт проекту заплановано на 26.04.2021 року. Саме з цього періоду розпочнеться проведення опитування на тему медіа грамотності серед молоді міста. Планується опитати не менш ніж 100 осіб з числа молоді громади віком від 14 до 35 років. Опитування планується провести онлайн з використанням соціальних мереж, офіційного сайту Токмацької міської ради тощо.

Опитування буде проводитися з 26.04.2021 по 07.05.2021 року. Результати також будуть опубліковані у соціальних мережах, на офіційному сайті Токмацької міської ради тощо.

Проект «Моя сторінка – мої правила!» є переможцями другого етапу конкурсу, DOCU/ДІЄ Мережі DOCU/CLUB».

Проект «Моя сторінка-мої правила!» реалізується кіноклубом медіа просвіти з прав людини Docudays UA «Кіноклуб Токмака» при ГО «Локатор-Медіа» та Молодіжному Токмацькому телебаченні у рамках «Кампанії з протидії булінгу та насиллю у шкільних колективах» – на підтримку реформи освіти» за сприяння та підтримки ГО «Докудейз».

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.