bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Прозора приватизація: чому держава має позбутися неліквідного майна та непрофільних активів?
08.10.2021

11  жовтня о 15:30 ІА “Укрінформ” – (Зала 1) відбудеться пресконференція  на тему: “Прозора приватизація: чому держава має позбутися неліквідного майна та непрофільних активів“.

Експертна організація SateWatch у співпраці з Фондом держмайна провела дослідження “Велика інвентаризація країни: непрофільні активи”. На основі отриманих результатів експертна організація StateWatch розробила рекомендації для Кабінету Міністрів України, Міністерств, Національної академії наук та Національної академії аграрних наук, а також Фонду державного майна.

Спікери:

Костянтин Кошеленко, заступник голови Фонду державного майна України. 

Олександр Лємєнов, голова Правління експертної організації StateWatch.

Станіслав Шулімов, менеджер проєктів, аналітик експертної організації StateWatch.

Богдан Прохоров, економіст Центру економічної стратегії.

Модератор: Олександр Лємєнов, голова Правління експертної організації StateWatch.

Питання для обговорення:

Презентація дослідження “Велика приватизація: непрофільні активи”.

Чому важливо передавати на приватизацію непрацюючі об’єкти рекреації та збиткові державні підприємства?

Захід транслюватиметься на сторінках у Facebook StateWatch та  Фонду державного майна, а також на YouTube-каналі “Укрінформ”.

Довідково

Протягом останніх років в Україні успішно здійснюється приватизація збиткових державних підприємств, які демонструють неефективність та є джерелом корупції. Кабінет Міністрів, профільні міністерства та інші відомства щороку передають на приватизацію десятки і сотні об’єктів. Згідно з чинним законодавством, Фонд державного майна має отримати в управління державні компанії та майно, щоб підготувати його до передачі в приватні руки. На сьогодні можна виокремити кілька успішних кейсів, зокрема продаж готелю “Дніпро” за 1,1 млрд грн, приватизацію “законсервованої” Львівської колонії за 407,5 млн грн. 

За часи незалежності України відбувається поступова трансформація від пострадянського державного устрою до ринкових умов, що передбачає зменшення ролі держави в управлінні державними підприємствами. Як наслідок, державні підприємства, що знаходились або досі знаходяться на балансі органів публічної влади, мають бути приватизовані. Особливо це стосується непрофільних активів, які повністю або частково не використовуються для виконання функцій, покладених на орган управління державою. Ці структури часто надають комерційні послуги, знаходячись на утриманні за рахунок коштів державного бюджету.

Пресконференція проводиться StateWatch в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні, яку виконує Міжнародний фонд “Відродження” у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні. Думки та позиції викладені у цій аналітиці є позицією авторів та не обов’язково відображають позицію Посольства Швеції в Україні, Міжнародного фонду “Відродження” та Ініціативи відкритого суспільства для Європи (OSIFE).

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.