bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГО «Екодія» допоможе Вашій громаді перевірити та покращити якість води
13.07.2022

Питна вода в Україні є однією з ключових мішеней окупантів. Росіяни свідомо обстрілюють очисні об’єкти, щоб позбавити українців питної води, а бойові дії, обстріли та пошкодження промислових об’єктів ще більше погіршують ситуацію, забруднюючи воду. 

До того ж, проблеми з якістю води спостерігалися і раніше. Минулорічна експедиція Екодії “У пошуках чистої води” виявила в деяких громадах перевищення рівня забруднювачів у водоймах, криницях та свердловинах, що може бути небезпечним для здоров’я.  

Тож цьогоріч ми хочемо допомогти 10 громадам чи населеним пунктам дізнатися якість води, яку вони вживають, та як її покращити.  

Для відібраних громад ми надамо підтримку у вигляді: 

  • Допомоги у виборі спеціалізованої лабораторії, яка може провести аналізи вашої води 

  • Оплати аналізів води та за потреби доставки проб до лабораторій 

  • Індивідуальних рекомендацій, як покращити якість води, залежно від результатів аналізів 

  • Ми також розглядаємо можливості придбати обладнання для очистки води для громад, у яких будуть виявлені погані показники якості води в джерелах, якими користується велика кількість людей 

Від представників чи представниць громад ми очікуємо готовність допомагати нам з інформацією про джерела питної води і за потреби (якщо у вашу громаду немає можливості виїзду лаборанта для збору аналізів) - відібрати та надіслати проби води до лабораторії. Пріоритет надаватиметься представникам місцевої влади чи ініціативних груп, які готові в подальшому впроваджувати рекомендації для покращення якості води.  

Запрошуємо вас заповнити цей опитувальник, якщо ви бажаєте провести перевірку якості питної води з основних джерел у вашій громаді - https://bit.ly/3Ruri0z.   

Перевага буде надаватись: 

  1. сільським і селищнимгромадам, що зазнали впливу воєнних дій та наразі знаходяться на підконтрольних Україні територіях; 

  1. тим громадам та населеним пунктам, де є можливість виїзду лаборанта для відбору проб води у громаду (питання безпеки та транспортної доступності), АБО можливості представника/ці громади забезпечити забір води та доставку проб води до найближчої спеціалізованої лабораторії (можливість відвезти самостійно, передати кур’єром, поштовим відправленням в межах 1 доби); 

  1. тим джерелам для аналізу питної води, якими користується значна частина населення громади; 

  1. представникам місцевого самоврядування, іншим представникам громади, чи ініціативним групам, що мають можливість зібрати інформацію про джерела питної води для аналізу*, а також розповсюдити результати аналізу та рекомендацій по підготовці води до вживання серед жителів громади. 

*наприклад: яка кількість людей користується джерелом, тип джерела (криниця, свердловина, водогін, відкрита водойма тощо), як давно користуються цим джерелом, можливі фактори впливу на стан та якість води у ньому, тощо. 

Збір заявок триватиме з 13 до 20 липня 2022 року включно. Остаточний перелік громад/населених пунктів буде визначено впродовж 7 днів після завершення збору заявок. 

У разі виникнення будь-яких запитань, будь ласка, пишіть на електронну пошту [email protected] або у Telegram за телефоном +38 063 224 77 48.  

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.