bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Декомунізація та деколонізація Миколаєва»: public talk з Юрієм Котлярем
19.05.2023

Запрошуємо до участі в онлайновому public talk «Декомунізація та деколонізація Миколаєва: проблеми і пошук рішення» з істориком Юрієм Котлярем. Організатор події Платформа MY ART.

Захід відбудеться у середу, 24 травня, о 18:00 (за Київським часом) на платформі Zoom. Участь безкоштовна за попередньою реєстрацією.

Внаслідок повномасштабної війни росії проти України питання деколонізації вже порушуються не стільки владою, скільки самим суспільством, яке намагається зрозуміти, як ставитися до складних питань імперського й радянського минулого. Та що робити із колоніальною спадщиною в публічних просторах наших міст: у назвах вулиць, в пам’ятниках та меморіальних дошках. І Миколаїв не є винятком.
 
“Декомунізація та деколонізація Миколаєва”: public talk з Юрієм Котлярем
 
В момент, коли процес запуску роботи топонімічної комісії в Миколаєві лише набирає обертів, хочемо привернути увагу містян до цього процесу і, відповідно, спонукати брати активну участь у ньому.

У форматі Public Talk Юрій Котляр окреслить існуючі проблеми навколо процесів дерусифікації і деколонізації топоніміки міста, та запропонує можливі шляхи їх вирішення. А також проллє світло на суперечності щодо заснування міста Миколаєва. Й спробує розвінчати найрозповсюдженіші імперські міфи і радянські стереотипи навколо українського Півдня.

Юрій Котляр – краєзнавець, доктор історичних наук, професор Чорноморського національного університету імені Петра Могили, автор і упорядник більше 300 наукових праць з історії Півдня України.

Посилання на подію у Facebook.

 
Висновки та матеріали доповідей і дискусій, проведених у рамках заходу, надалі будуть враховані при розробці рекомендацій для подання на розгляд Комісії з питань найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів та інших споруд на території Миколаєва.
 
Проект “Деколонізація: переосмислення імперського минулого в публічному просторі Миколаєва” реалізується Платформою MY ART у партнерстві з Агенцією розвитку Миколаєва за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.