bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Лекція-дискусія «Український Південь в матеріалах іноземних архівів»
09.07.2023

Запрошуємо до участі в онлайновій лекції-дискусії «Український Південь в матеріалах іноземних архівів. Проєкт «Скарби шведських архівів» з авторським колективом проєкту, які своєю працею відкрили невідомі сторінки з історії України.

Захід відбудеться у середу, 12 липня, о 18:00 (за Київським часом) на платформі Zoom. Участь безкоштовна за попередньою реєстрацією: 

https://bit.ly/PROsho01

«Впевнені, що ця зустріч надихне на нові пошуки і неочікувані відкриття не тільки дослідників української історії, а й усіх, хто цікавиться минулим нашої країни. Це гарна можливість інакше подивитись на власну історію, яка роками була під цензурою імперії та країни совєтів, і мала однобічне висвітлення», – каже Євген Гомонюк, менеджер проєкту.

Спікерами є команда проєкту «Скарби шведських архівів»: Марина Траттнер – журналістка, юристка, перекладачка; Ігор Полуектов – юрист, офіцер ЗСУ, дослідник історії українського козацтва; Олександр Малишев – офіцер ЗСУ, кандидат юридичних наук.

Український Південь в матеріалах іноземних архівів. Проєкт «Скарби шведських архівів

Проєкт народжувався на очах відвідувачів фейсбук-сторінки Марини Траттнер, українки, яка живе у Швеції. Не будучи історикинею, незалежна дослідниця змогла осягнути важливість відцифрованих матеріалів у шведських архівах. А її знахідки, які вдалося розшукати, можна назвати історичною сенсацією. Тому було цікаво спостерігати, із яким захопленням аудиторія соцмереж зустріла цю інформацію, як новини про це поширювала українська преса. Тим більше, що на тлі зростаючого інтересу українців до власної історії подібні артефакти мають бути загальнодоступними.

Пізніше до роботи над виявленими документами долучилися українські науковці, зокрема Ігор Полуектов та Олександр Малишев, які наразі захищають країну в лавах ЗСУ. Їхня підтримка та фахові знання надали можливість повноцінного опрацювання знайдених джерел. А взаємна співпраця втілилась у книгу «Скарби шведських архівів».

Український Південь в матеріалах іноземних архівів. Проєкт «Скарби шведських архівів»

Шведські архіви налічують 750 кілометрів книжкових поличок з документами, з яких близько 130 мільйонів сторінок відцифровані й знаходяться у відкритому доступі. Натомість мало хто з українських дослідників може використовувати їх у своїх наукових розвідках, оскільки не знайомий з сучасними пошуковими системами. Документи шведською мовою є також суттєвою перепоною для їх вивчення.

Отже, поговоримо про це і не тільки у форматі лекції-дискусії «Український Південь в матеріалах іноземних архівів. Проєкт «Скарби шведських архівів». Зокрема, про невідомі сторінки з історії південних міст України (задовго до імперії), старовинні мапи чорноморського регіону та про нюанси роботи з іноземними онлайн-архівами, які досі залишаються недоораною нивою для українських дослідників. Та загалом про віднайдення й відтворення історичної пам’яті і підтвердження наших державотворчих традицій.

Посилання на подію у Facebook

Захід проходить в рамках проєкту «ПРОщо Миколаїв: деколонізація», який реалізується Платформою MY ART у партнерстві з Агенцією розвитку Миколаєва за фінансової підтримки Zagoriy Foundation.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.