bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Оголошено конкурс для громад на участь у проєкті «Бюджетна партисипація від А до Я»
28.09.2023

У процесі децентралізації громади здобули ресурси, фінанси та повноваження – значний інструментарій і можливості для забезпечення повноцінного місцевого розвитку. Складання бюджету на місцевому рівні тепер може охоплювати нові механізми, які можна використовувати через інструменти партисипативного бюджетування, що дозволяє залучити до цього процесу громадськість. Саме такі інструменти пропонує вашій громаді новий проєкт «Бюджетна партисипація від А до Я», який виконується Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» через Одеську обласну організацію ВГО КВУ за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

Метою проєкту є сприяння формуванню в цільових громадах інфраструктури для впровадження комплексної та інклюзивної системи партисипативного бюджетування, збільшення залучення громадян до бюджетного процесу в громадах, а також поширення та передача успішного досвіду та практик проєкту іншим громадам України.

До проєкту буде долучено 20 громад-партнерок Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з Волинської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Полтавської, Рівненської та Одеської областей.

Упродовж року представники громад пройдуть навчання та підготують “дорожні мапи” з впровадження інструментів бюджетної партисипації, а також за допомогою експертів Партнерства розроблять нормативно-правові акти щодо інструментів бюджетної партисипації, підготують і поширять серед своїх жителів «Бюджети для громадян» (буклети з візуалізованими даними, які комплексно та у зрозумілій формі інформують про бюджетний процес та як жителям брати у ньому участь). 

Крім цього, за менторської підтримки досвідчених експертів Партнерства громади зможуть обрати 2-3 інструменти залучення громадян та впровадити їх через ухвалення відповідних нормативно-правових актів. Також у кожній громаді будуть проведені комплексні інформаційно-просвітницькі кампанії для жителів, зокрема, «Дні бюджету громади» - мобілізаційно-просвітницькі заходи, під час яких жителі будуть подавати свої пропозиції до бюджету громади на наступний рік; братимуть участь у бюджетних квізах, екскурсіях бюджетом громади, а також долучаться до марафону написання ідей для проєктів бюджету участі.

Громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети!» - це перша та єдина в Україні мережа громадських організацій, яка фокусується на питаннях підвищення стандартів доброчесності, прозорості та ефективності бюджетного процесу на місцевому рівні і забезпеченні участі громадян у ньому. Це мережа з 20 організацій громадянського суспільства з 16 областей України.

Координаторкою Громадського Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» є Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України».

Умови участі

До участі в проєкті запрошуються сільські, селищні, міські громади - партнери Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» з Волинської, Житомирської, Закарпатської, Львівської, Полтавської, Рівненської й Одеської областей. 

Відбір грунтуватиметься на таких принципах:

  • • Відбір є прозорим та конкурентним, з ясними критеріями та об’єктивною системою оцінювання.
  • • Критерії відбору застосовуватиметься на рівних засадах для кожної області.
  • • Відібрані громади мають представляти різноманітність типів та характеристик об’єднаних громад, існуючих в Україні.

Оцінювання досвіду та спроможності громади, які подали заявки, проводитиметься за такими основними групами показників:

  1. Мотивація громади брати участь в проекті;
  2. Досвід залучення громадян до бюджетного процесу в громаді;
  3. Участь громадськості та інклюзивність.

Процедура відбору

Відбір громад складається з двох етапів: 

  • • оцінювання заявок 
  • • співбесіда із командою проєкту (за необхідності)

Процес подання заявок

До цього запрошення додається заявка, яку громада має заповнити та подати не пізніше 16 жовтня 2023 року.

У заявці містяться питання про минулий досвід громади, зокрема, питання про керівництво, управління бюджетом та залучення громадян. 

Для подачі заявки необхідно заповнити її, підписати та надіслати разом з додатками на електронну адресу [email protected], вказавши у темі листа «Назва громади, конкурс «Бюджетна партисипація від А до Я».

Питання приймаються у письмовому вигляді на електронну адресу [email protected] до 10 жовтня включно.  

Консультації також можна отримати за телефоном +38 (067) 895 59 98.

Конкурс відбувається в рамках реалізації проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що здійснюється Громадським Партнерством «За прозорі місцеві бюджети», та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього конкурсу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Контакти

  • http://probudget.org.ua/news/ogolosheno-konkurs-dlya-gromad-na-uchast-u-proyekti-byudjetna-partisipatsiya-vid-a-do-ya_989/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.