bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як молодь може покращувати освіту в маленьких населених пунктах України
13.05.2024

Національне дослідження якості освіти PISA за 2022 рік показало значний розрив в освіті учнів сіл та великих міст: зокрема, різниця в балах із математики для цих категорій 15-річних підлітків становить 92 бали, тобто учень із сільської місцевості відстає у знаннях на 4,5 років у порівнянні з однолітками з міста. Аби змінювати ситуацію, організація «Навчай для України»  залучає вмотивовану молодь до вчителювання у школах маленьких населених пунктів. 

Саме тому розпочався прийом заявок на участь у програмі від «Навчай для України»  — освітньої громадської організації, яка працює над тим, аби кожна дитина в Україні могла реалізувати власний потенціал, незалежно від місця народження чи проживання. Цьогоріч організатори передали слово учасникам і презентували відео, у якому вони поділилися своїми думками, чим є для них участь у програмі.

Учасники програми змінюють місце проживання, протягом одного або двох років вчителюють у селі чи маленькому містечку, організовують позакласні активності та реалізовують проєкти для дітей і громади. Також вони отримують спеціалізоване навчання, зарплату вчителя та лідерську стипендію від організації, що покриває витрати на проживання під час проходження програми.

Наявність профільного педагогічного фаху для участі в програмі  не є обов’язковим. Перед початком роботи у школі всі учасники проходять навчання у Літньому інституті — це 5 тижнів інтенсивної підготовки, що включають теоретичні та практичні заняття для розвитку лідерських навичок і вчительської майстерності. Також вони продовжують навчання та отримують підтримку менторів під час вчителювання.

Хто може долучитися?

Для того, аби стати учасником/учасницею програми від «Навчай для України», потрібно:

  • мати ступінь бакалавра або магістра будь-якої спеціальності станом на 1 вересня 2024 року (не обовʼязково фах педагога);
  • мати хороше знання одного зі шкільних предметів (потрібно буде пройти тест);
  • бути готовим на час програми переїхати до маленького села чи громади;

«Наша мета — створити середовище, де кожна дитина може реалізувати свій потенціал, незалежно від місця народження чи проживання, а також попри війну.  «Навчай для України» шукає вмотивованих людей, які не лише навчатимуть дітей, але й стануть для них прикладом у формуванні майбутнього. Війна безпосередньо впливає на освітні процеси, поглиблює нерівність та створює додаткові перешкоди для дітей у доступі до якісної освіти, тому ще більш важливою стає наша місія сприяти позитивним змінам у сфері освіти, залучаючи молодь до активного вирішення цих проблем»,пояснює очільниця організації «Навчай для України» Оксана Матіяш.

Програма діє з 2017 року і за цей період охопила понад 15 тисяч дітей. Програма залучила до співпраці 38 українських шкіл у Київській, Івано-Франківській, Дніпропетровській, Одеській та Львівських областях. Досвід участі в програмі — це не лише про зміни в житті учнів, а і про розвиток самих учасників програми – про нове середовище, нетворкінг і вплив на освіту, діляться учасники.

У межах попереднього набору вдалося набрати 33 учасники, серед яких випускники топових навчальних закладів України, проєкт-менеджери корпорацій та ІТ компаній, дизайнери, журналісти та працівники міжнародних організацій. 

«Участь у програмі — це в першу чергу корисний саме для мене досвід, який допомагає переосмислити і свої шкільні роки. Я розуміла, що саме програма від «Навчай для України» допоможе здобути необхідні для мене навички. Мої учні люблять біологію (предмет, який я викладаю), переглядають релевантні відео, цікавляться дотичними темами, тому одне з основних моїх завдань як вчителя було дати їм простір довіри, де ми можемо спільно думати, аналізувати, обговорювати, проходити симуляцію певної задачі. Для тих, хто подається цьогоріч на програму, хочу сказати: мрійте, аналізуйте і ставте себе на місце дітей», — зазначає Ольга Когутюк, учасниця програми 2023-2024 років, яка викладає біологію в Бучанському ліцеї.

Заявку на участь можна подати до кінця останньої хвилі набору 24  травня  2 червня за покликанням: https://teachforukraine.org/fellows/

Про організацію:

«Навчай для України» — громадська організація, яка входить до глобальної мережі організацій Teach For All, що об’єднує партнерів у 61-й країні світу. Усі члени мережі працюють для того, щоб діти мали доступ до освіти, підтримку та можливості формувати краще майбутнє для себе і своєї країни.

Деталі за телефоном: Тетяна Кириленко - 050 97 93 596

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.