bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Конкурс “Розбудова сталої системи надання первинної правової допомоги”
16.09.2013

Міжнародний фонд «Відродження» та Програма розвитку ООН  започаткували спільну ініціативу, спрямовану на підтримку спільних ініціатив громадянського суспільства та місцевого самоврядування і розширення доступу до первинної правової допомоги.

1. Вступ

Законом “Про безоплатну правову допомогу” обов‘язок забезпечити населення первинною правовою допомогою покладено на органи місцевого самоврядування (ОМС). Ухвалюючи рішення про створення у громаді системи безоплатної первинної правової допомоги, ОМС можуть спиратися на “Типове положення про установу з надання первинної правової допомоги” та на “Порядок і критерії залучення органами місцевого самоврядування юридичних осіб приватного права”, тобто обирати одну з двох запропонованих моделей – створення комунальної установи чи залучення суб’єктів приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги через проведення відкритого конкурсу (більше інформації – на сайті Координаційного центру з надання правової допомоги).

1.1. Загальна інформація

Упродовж 2009-2012 років програма “Верховенство права” сприяла розвитку системи первинної правової допомоги у громадах через надання підтримки громадським організаціям у створенні й адмініструванні Центрів правової інформації та консультацій (ЦПІК). За цей період в Україні створено 41 такий Центр (більше про мережу ЦПІК можна дізнатися на сайті “Правовий простір”).

Досвід попередньої роботи ЦПІК акумульовано в посібнику “Правова допомога в громаді. Створення та адміністрування Центрів правової інформації та консультацій”, який спільно підготували Програма розвитку ООН (ПРООН) і Міжнародний фонд “Відродження”. Публікація містить практичну інформацію для НУО, які мають намір сприяти розвитку системи надання безоплатної первинної правової допомоги у своїх громадах. Посібник також містить проекти необхідних процедурних документів для налагодження роботи таких правових сервісів.

У 2013 року програма «Верховенство права» в межах спільної ініціативи “Посилення правових можливостей бідних верств населення” підтримує на конкурсній основі створення необхідних умов для стабільної роботи Центрів правової інформації та консультацій у громадах. За підсумками конкурсу, оголошеного у травні 2013 року, 15 ЦПІК уже отримали відповідну підтримку та розпочали кампанії з просування відповідних моделей надання первинної правової допомоги у громадах.

Задля об’єднання зусиль і поширення набутого досвіду співпраці організацій громадянського суспільства і місцевого самоврядування та місцевої влади у сфері надання первинної правової допомоги Міжнародний фонд «Відродження» та Програма розвитку ООН  започаткували спільну ініціативу, спрямовану на підтримку спільних ініціатив громадянського суспільства та місцевого самоврядування і розширення доступу до первинної правової допомоги.

1.2. Мета конкурсу: сформувати в місцевих громадах стійку організаційну й фінансову основу для надання безоплатної первинної правової допомоги шляхом співпраці між громадськими організаціями та органами місцевого самоврядування та місцевої влади.

1.3. Завдання конкурсу:

1)      залучити до надання правової допомоги органи місцевого самоврядування та представників громадянського суспільства;

2)      обрати оптимальну модель надання безоплатної первинної правової допомоги у громаді (див. вище);

3)      розробити пакет документів (рішень) для місцевих рад (на рівні району, міста, селища, села), необхідних для створення у громаді системи безоплатної первинної правової допомоги;

4)      вдосконалити процедурні документи, що регламентують роботу у сфері надання безоплатної первинної правової допомоги, з використанням рекомендацій, викладених у посібнику “Правова допомога в громадах”), розширити перелік доступних послуг і способи їх надання;

5)      поширювати правову інформацію, залучати місцевих волонтерів і сприяти подоланню правової та соціальної ізоляції бідних верств населення та вразливих соціальних груп через забезпечення їх доступу до правосуддя, реалізацію та захист їхніх прав;

6)      провести широку інформаційну кампанію в місцевих територіальних громадах щодо необхідності створення системи первинної правової допомоги та шляхів її створення;

7)      активно співпрацювати з Інформаційним ресурсним центром “Правовий простір” задля обміну досвідом і поширення успішних практик у сфері надання безоплатної первинної правової допомоги.

1.4. Учасники конкурсу: неприбуткові організації, зокрема благодійні фонди, громадські організації. Конкурс не передбачає надання грантів прибутковим організаціям, політичним партіям, релігійним громадам і приватним (фізичним) особам.

1.5. Пріоритети конкурсу:

  • розвиток інституційної спроможності організацій представників громадянського суспільства, місцевих органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування задля надання населенню якісних послуг правового характеру: ухвалення положення про місцеву установу, що надає первинну правову допомогу, підготовка внутрішніх процедур роботи цієї установи, уніфікація документації за процедурами, запропонованими у вищезгаданому посібнику;
  • системна співпраця з органами місцевого самоврядування щодо створення та підтримки у громаді системи надання безоплатної первинної правової допомоги згідно з положеннями закону “Про безоплатну правову допомогу”, “Типового положення про установу з надання первинної правової допомоги” та “Порядку та критеріїв залучення органами місцевого самоврядування суб’єктів приватного права”;
  • постійна й активна співпраця з Інформаційним ресурсним центром “Правовий простір” щодо висвітлення діяльності установ, що надають первинну правову допомогу, мережування з іншими центрами, залучення їх до онлайн  консультацій, застосування інноваційних технологій надання безоплатної первинної правової допомоги.

2. Критерії відповідності

До участі у конкурс приймаються проектні пропозиції, підготовані згідно з вимогами, визначеними цим оголошенням, від організацій, які відповідають нижчезазначеним критеріям.

2.1. Вимоги до організацій-учасниць

До участі в конкурсі запрошуються організації, які:

  • мають лист-підтвердження від місцевого самоврядування стосовно зацікавленої участі у проекті з подальшою можливістю часткової чи повної фінансової підтримки;
  • мають статус неприбуткової або благодійної організації та офіційно зареєстровані в Україні;
  • мають досвід активної роботи не менш ніж три роки у сфері надання правової допомоги;
  • мають підтверджену історію впровадження відповідних проектів і звітування.

Очікується, що організація, яка подає документи, призначить щонайменше двох фахівців, які виконуватимуть такі завдання:

  1. керівник проекту (загальне управління, планування й моніторинг виконання, звітування до ПРООН і т.п.);
  2. проектний експерт (моніторинг, аналітика, адвокація, підвищення спроможностей тощо).

Передбачається, що організація-учасниця володіє відповідними фінансовими процедурами і може належним чином прийняти та використати кошти, надані в рамках гранту.

Пропозиції від організацій, які не відповідають наведеним вимогам, розглядатися не будуть.

Перевага надаватиметься проектним пропозиціям, котрі:

  •  містять план співпраці з органами місцевого самоврядування щодо розподілу обов’язків, фінансових внесків, плану заходів, тощо.

Очікується, що в результаті реалізації проекту учасники конкурсу «Розбудова сталої системи надання первинної правової допомоги» після відповідних переговорів підготують плани розвитку установ (центрів), які надаватимуть безоплатну первинну правову допомогу у громадах і матимуть підтримку з боку органів місцевого самоврядування.

Усі підтримані установи/центри заохочуватимуться до спільних форм роботи партнерів ініціативи (участь у навчальних заходах, розробка інформаційних матеріалів, ведення звітності й обліку клієнтів за спільними стандартами, участь у національних правопросвітницьких кампаніях тощо).

Загальний бюджет конкурсу– 1 600 000 грн.

Максимальний розмір гранту: –100 000 грн.

Термін реалізації проекту – 12 місяців.

2.2. Дозволені витрати

Прийнятними вважаються витрати, які:

  • необхідні для виконання проектної діяльності;
  • фактично виникли протягом терміну виконання проекту;
  • відповідають принципам доцільності та відповідності витрат, включно з принципами «найвища якість за найнижчу ціну» і ефективності витрат;
  • коректно задокументовані, обґрунтовані та зрозумілі, а також підкріплені відповідною документацією фінансово-бухгалтерської звітності.

Кошти, надані в межах конкурсу, може бути використано винятково для оплати:

  • праці персоналу організації та залучених експертів;
  • комунікаційних та інформаційних послуг;
  • закупівлі консультативних послуг (за умови їх необхідності для досягнення проектних цілей);
  • оренди, харчування й інших послуг, пов’язаних із проектними заходами;
  • друкарських, типографських і копіювальних послуг;
  • послуг зв’язку;
  • витратних матеріалів і канцелярських товарів;
  • транспортних витрат (за умови відповідності відрядження внутрішнім правилам Міжнародного фонду “Відродження” та Програми розвитку ООН).

Не більш ніж 10% від загальної суми бюджету може бути використано для придбання обладнання, якщо обґрунтовано його необхідність для досягнення цілей проекту.

Неприйнятними є витрати, пов’язані з:

  • підготовкою проектної пропозиції для участі в конкурсі;
  • сплатою боргів;
  • відшкодування витрат, пов’язаних із коливанням валютного курсу.

2.3. Вимоги до проектних пропозицій

Проектні пропозиції повинні містити повний пакет документів, визначений у розділі «Порядок подання проектних пропозицій» цього оголошення, та бути поданими в терміни, визначені цим оголошенням. Проектні пропозиції буде перевірено на відповідність вимогам конкурсу, і ті, що відповідатимуть вимогам, буде передано на розгляд Комітету з оцінок.

3. Порядок подання проектних пропозицій

Оголошення про конкурс буде розміщено на веб-сайтах таких організацій:

Проектні пропозиції слід подавати українською мовою згідно з вимогами оголошення та аплікаційної форми.  

Обов‘язковим додатком до проектної документації має бути лист-підтвердження від місцевого самоврядування стосовно їх зацікавленої участі, з подальшою можливістю часткової чи повної фінансової підтримки.

Пакет документів повинен складатися з:

1) належно заповненої проектної пропозиції (заповненої на комп’ютері, роздрукованої, підписаної, з печаткою організації);

2) необхідних додатків (лист-підтвердження від органів місцевої влади);

3) копії свідоцтва про реєстрацію;

4) резюме двох спеціалістів із досвідом, який відповідає сфері проектної діяльності.

Проекти слід оформити за аплікаційною формою. Оригінал проекту та 2 копії слід подати чи надіслати поштою на адресу: Міжнародний фонд “Відродження”, вул. Артема, 46, м. Київ, 04053, вказавши Програма «Верховенство права», Конкурс

Розбудова сталої системи надання первинної правової допомоги.

Прохання також надсилати електронні версії проектних пропозицій на 2 електронні скриньки – [email protected] та [email protected].

Розмір електронних версій проектних пропозицій не повинен перевищувати 5 Mb (5 000Kb).

 Останній термін подання проектної заявки– 17:00 18 жовтня.

 4. Оцінювання проектних пропозицій

 4.1. Комітет з оцінок

Для забезпечення повної прозорості та справедливості процесу організатори конкурсу створюють Комітет з оцінок, який відбиратиме грантові проекти. Міжнародний фонд “Відродження” та Програма розвитку ООН укладуть грантові угоди з тими фіналістами, яких комітет рекомендуватиме підтримати.

Комітет з оцінок – повноважний тимчасовий орган, який відповідає за розгляд і відбір грантових проектів. Він має такі завдання:

  1. розгляд і оцінка проектних пропозицій;
  2. пропозиції щодо фінансування чи відхилення проектних пропозицій.

 Члени комітету можуть бути запрошені МФВ та ПРООН до роботи з числа лідерів відомих неурядових організацій, провідних експертів у цій сфері та представників академічних кіл. Комітет має право консультуватися в незалежних експертів під час відбору грантових проектів. Збори комітету відбуватимуться після подання всіх проектних пропозицій.

4.2 Критерії оцінки проектів:

• якість і відповідність пріоритетам і завданням конкурсу;

• комплексність підходів до вирішення проблем;

• досвід організації у проведенні заходів, передбачених проектом;

• реалістичність проекту, наявність чіткого плану його реалізації, визначеність очікуваних результатів;

• зваженість бюджету, наявність співфінансування проекту від органів місцевого самоврядування.

Зверніть увагу!

• Проекти, що надійдуть після вказаного в оголошенні терміну, не розглядатимуть.

• Дату подання проекту визначають за поштовим штемпелем.

• Надісланих факсом і лише електронною поштою проектів не розглядатимуть.

• Поданих на конкурс матеріалів не повертають і не рецензують.

• Про результати конкурсів учасників повідомлять листом.

• Остаточне рішення щодо проекту чи заявки перегляду не підлягає.

• Причин відмови в підтримці проекту не повідомляють.

5. Звітування, моніторинг та оцінювання грантових проектів

5.1. Моніторинг та оцінювання, рамки впровадження проекту

Отримувач гранту відповідає за моніторинг упровадження проекту та оцінювання його результатів. Міжнародний фонд “Відродження” та Програма розвитку ООН здійснюватимуть моніторинг грантового проекту через звіти грантоотримувача, зустрічі з працівниками проекту та їх партнерами, а також через участь у проектних заходах.

5.2. Звітування

Отримувач гранту подаватиме звіти у форматі, визначеному Міжнародним фондом «Відродження» та Програмою розвитку ООН:

  • проміжні звіти, які включають опис заходів і результатів за узгодженими моніторинговими індикаторами й фінансовим компонентом – кожні півроку (буде уточнено в межах відповідної грантової угоди);
  • короткі звіти на вимогу, які можуть час-від-часу вимагати організатори конкурсу, коли буде потрібна інформація по проекту в період між регулярними звітами;
  • заключний звіт, який включатиме опис заходів і результатів, а також фінансовий звіт за весь період грантової угоди.

6. Фінансування

Організація-грантоотримувач отримає авансовий платіж на заплановану діяльність у межах грантової угоди. Розмір авансового та подальших платежів буде зафіксовано у грантовій угоді. Його визначатимуть індивідуально з огляду на загальний розмір гранту, тип діяльності тощо. Наступні транші виділятимуть після отримання та затвердження проміжних звітів організації.

Міжнародний фонд “Відродження”

Верховенство права”

Ольга Гальченко

(044) 482 03 63

[email protected]

Програма розвитку ООН в Україні

Проект «Демократизація, права людини та

розвиток громадянського суспільства в Україні»

Анастасія Хмільовська

(044) 584 34 71

[email protected]

Контакти

  • Міжнародний фонд “Відродження”
  • “Верховенство права”
  • Ольга Гальченко
  • (044) 482 03 63
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.