bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Грант-підтримка для митців Прип’ятського Полісся
30.12.2020

Премія “Мистецька резиденція та ландшафти, що перебувають під загрозою зникнення” – можливість для українських діячів культури та мистецтва  отримати грант для реалізації власної ініціативи у районах території Полісся, які задіяні у природоохоронному проєкті «Полісся – дика природа без кордонів». Українське товариство охорони птахів, що впроваджує в Україні цей проєкт, анонсує та запрошує взяти участь мистецькі ініціативи різних напрямків у резиденції від Програми Вразливих Ландшафтів.

Головна мета грантової підтримки – за допомогою мистецтва привернути увагу до екологічних проблем регіону, його природної цінності та налагодити взаємодію людини та навколишнього середовища.

Грант-підтримка заохочує мистецтво до безпосередньої комунікації та переосмисленні важливих природних територій з залученням місцевих громад у процеси створення культурних ініціатив. Програма налаштована на міждисциплінарний підхід, тож дозволяє комбінувати соціальний, природоохоронний та культурний аспекти. 

Нагорода становить  3400 доларів США.

Термін подачі заявок з 7 січня по 7 лютого 2021р. (до  23:59 за Гринвічем).

Вік конкурсантів від 25 років.

Щоб подати заявку, претенденти повинні заповнити форму на веб-сторінці ELAR або на веб-сторінці сайту ELP. Заповнені форми потрібно надіслати електронною поштою: [email protected]

Території Українського Полісся, що задіяні у проєкті:

* Київська область – Іванківський та Поліський райони;

* Житомирська область – Народицький, Овруцький, Олевський райони;

* Рівненська область – Сарненський, Рокитнівський, Дубровицький, Володимирецький, Зарічненський райони;

* Волинська область – Маневицький, Любешівський, Ратнівський райони.

До проєктних теріторій залучено 4 природні заповідники — «Древлянський», Поліський, Рівненський, Черемський;  біосферний заповідник – Чорнобильський радіаційно-екологічний; 2 національні природні парки - Нобельський і «Прип’ять-Стохід»; входять Рамсарські угіддя — болотні масиви «Біле озеро» та болото «Коза-Березина»; «Переброди», «Сира Погоня», «Сомине» (Рівненський ПЗ), Поліські болота (Поліський ПЗ), Черемиське болото (Черемський ПЗ), заплави річок Прип’ять і Стохід (НПП «Прип’ять-Стохід»); Овруцько-Словечанський кряж; заказник «Поясківський ліс» - єдина на українському Поліссі збережена ділянка пралісу, що є об’єктом природно-заповідного фонду України.

Після двоступеневого процесу відбору, митці або колективи отримують гранти на реалізацію проєктів на території Полісся, які розпочнуться в червні 2021 року і триватимуть до квітня 2022 року. Також запланований додатковий приз-нагорода за видатні заслуги після реалізації проєктів.

 

Про грант

Премія “Мистецька резиденція та ландшафти, що перебувають під загрозою зникнення” (ELAR) - це нова співпраця між двома програмами Кембриджської ініціативи з охорони природи: Програмою Мистецтво, Наука та Охорона природи (ASCP) та Програмою Вразливих Ландшафтів (ELP).

ELP/ ASCP прагнуть заохотити спільну, міждисциплінарну мистецьку практику в громадах та на територіях, що підтримуються програмою ELP, надаючи нові творчі можливості, та тим самим, розвиваючи природоохоронну діяльність проєктних територій.

Мистецтво та культурна практика є потужними засобами пробудження нашого відчуття зв’язку з минулим та вивчення можливого майбутнього. Вони відіграють ключову роль у вирішенні екологічних проблем і є вагомим засобом розуміння, як люди пов’язані з ландшафтом і місцевістю. Мистецтво часто може сформулювати емоційні зв’язки з краєвидами зовсім по-новому.

Докладна інформація (англійською мовою) розміщена за посиланнями. Будь ласка, переконайтеся, що ви повністю прочитали документи про грант-підтримку та інформацію для заявників. Контактні дані команди ELAR  також розміщені в цих документах:

Про резиденції

Інформація для заявників

Заповнені заявки зацікавлених кандидатів будуть оцінюватись у другому етапі командою ELAR, за участі команд проєктних територій вразливих ландшафтів та зовнішнім журі.

Як заповнювати? 

Заявка - це процес із двох частин. Перший етап – це власне вияв зацікавленості взяти участь, попередня ідея проєкту. Після першого етапу суддівська колегія запросить заявників, які потрапили до короткого списку детальніше опрацювати свою пропозицію.

Хто може брати участь?

Резиденції відкриті для художників, виконавців та для інших мистецьких напрямків. Приймаються пропозиції від митців, що працюють у будь-якому середовищі та доступні для нових і традиційних форм мистецтва. Художні форми можуть включати музику, живопис, літературу, кераміку, фотографію, скульптуру, поезію, перформанс та інсталяції для реалізації проєкту безпосередньо на зазначених вище територіях Полісся. Особливо вітаються пропозиції від митців, чия діяльність стосується міждисциплінарної творчості та / або тих, хто має досвід конкретної, інтерактивної творчості з соціальною складовою. Ця можливість відкрита для митців, що розвиваються та для відомих художників, яким більше 25 років, що мають досвід і певні досягнення у відповідній галузі мистецтв. Наприклад, ваша практика може стосуватися культурної історії місця, екологічної філософії, дикої природи, клімату, відновлення ландшафтів тощо. Це можливість для художників, чия робота є міждисциплінарною, або для тих, хто вже працює у створеному міждисциплінарному  партнерстві / колективі або для тих, хто відкритий для співпраці з митцями, які вже живуть або працюють на проєктних територіях. Художники повинні мати значний зв’язок зі своєю країною, бажано з самою проєктною  територією (Полісся). Це може означати, що ви зараз там проживаєте або що там народилися, навчалися, працювали, або має міцні сімейні чи культурні зв’язки з цією місцевістю.

Критерії оцінки

Судді оцінюватимуть претендентів  за п’ятьма критеріями:

1) Бачення - ландшафт і громади

Розшукуються митці, яким цікаво відзначити відмінність проєктної території Полісся, включаючи його громади. Це підтримка для тих, кому цікаво дослідити, як спільноти взаємодіють зі своїми територіями, що трансформуються, і чия практика має потенціал емпатії відновити зв’язок людей і природи; повідомити про проблеми, наслідки та можливості для відновлення екосистеми.

Вітається взаємодія з місцевими громадами, як,  наприклад, за допомогою інтерактивної арт-інсталяції, виставки, читання віршів, публічної презентації, вистави тощо залучити громадськість до творчого процесу. Програма відкрита до різних підходів цієї взаємодії.

2) Досвід

У конкурсі можуть брати участь митці віком від 25 років з певним практичним досвідом реалізації власних проєктів та участі в творчий колабораціях. Будь ласка, згадайте принаймні два відповідні проекти.

3) Спадщина та вплив

Що залишиться після закінчення вашої резиденції? Як ми дізнаємось про те, що сталося? Це може бути щось фізичне. Або інтернет-спадщина. Або поєднання обох.

4)  Залученість, комунікації та навички роботи в мережі

Ми шукаємо художників, які зможуть продемонструвати, що вони  самодостатні та добре працюють самостійно, але готові бути активними учасниками та командними гравцями. Здатні залучити широке коло людей з різними потребами та інтересами, від сімей та широкої громадськості, до природоохоронців та працівників природно-заповідної справи. Готові співпрацювати з командою організаторів та іншими, щоб підтримувати комунікації та залучення за програмою роботи.

5) Відданість ключовим цінностям

Також про додаткові умови, технічну підтримку, проживання, дати тощо можна дізнатися за посиланням: Інформація для заявників

Довідкові інформація:

«Полісся – дика природа без кордонів» — міжнародний транскордонний проєкт, що об’єднав природоохоронні інституції Білорусі, України, Німеччини, Польщі, Британії. На території України його впроваджує ГО «Українське товариство охорони птахів», партнер міжнародної природоохоронної асоціації BirdLife International в Україні. Проєкт є частиною Програми вразливих ландшафтів (Endangered Lanscapes Programme) і фінансується фундацією «Аркадія – благодійний фонд Лісбет Раузин та Пітера Болдвіна».

Офіційна сторінка української частини проєкту у соціальній мережі  Facebook: www.facebook.com/wildpolesia      

Офіційний міжнародний сайт проєкту: www.wildpolesia.org/ukr    

The Endangered Landscapes Programme https://www.endangeredlandscapes.org/ The Arts, Science, and Conservation Programme https://www.cambridgeconservation.org/our-work/arts-science-and-conservation/  The Cambridge Conservation Initiative https://www.cambridgeconservation.org/

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.