bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Центри спільнототворення для розвитку громад: гранти від Western NIS Enterprise Fund та Cedos
05.07.2023

Cedos та Western NIS Enterprise Fund оголошують конкурс грантів для громад на створення або оновлення фізичних просторів центрів спільнототворення, а також розвиток програмної діяльності таких центрів.

 

Що таке «центри спільнототворення»?

Центри спільнототворення — це доступні фізичні простори, де люди з різних соціальних груп мають можливість зустрічатися і збиратися разом для спільного проведення дозвілля, розвитку громади, співпраці і всебічної реалізації свого людського потенціалу. Центри спільнототворення можуть бути або окремими приміщеннями, або частинами інших громадських будівель: центрів адміністративних послуг, хабів, публічних бібліотек, культурних центрів, громадських просторів, шкіл тощо.

Ключовою характеристикою центрів спільнототворення є їхня доступність: фізична і соціальна. Люди з різних соціальних груп, незалежно від свого фізичного стану чи соціального статусу, повинні мати можливість вільно відвідувати і користуватися цими просторами. Вони мають бути повністю доступними для людей з інвалідністю.

Програма діяльності центрів може включати освітні можливості (неформальна освіта, навчальні програми, професійні зустрічі, лекції та семінари), професійне навчання (наприклад, програми для ветеранок і ветеранів, внутрішньо переміщених осіб), програми психологічної підтримки, клуби та програми для дітей і молоді, людей літнього віку, а також простір для батьків з дітьми тощо.

 

Що отримає громада?

На конкурсних засадах буде надано 10 грантів у розмірі 1 000 000 грн кожен на розвиток просторів і установ, які виконують чи будуть виконувати функції центрів спільнототворення, описані вище. Фінансування має бути розподілене між двома компонентами проєкту: 1) фізичним створенням або оновленням центрів спільнототворення і 2) програмним та змістовним (подієвим) наповненням центрів.

Під час втілення проєкту громади отримають консультаційну та експертну підтримку від менторів і менторок, що мають експертизу у питаннях архітектури, а також культури, комунікацій і соціальної взаємодії. Крім цього, громади будуть об’єднані у пари для взаємного обміну досвідом між собою за принципом «рівні-рівним».

На початку роботи, орієнтовно в середині серпня, по дві людини від кожної громади зможуть взяти участь у триденному воркшопі зі створення публічних просторів у Львові. Наприкінці проєкту, орієнтовно у лютому 2024 року, кожна громада зможе представити свій досвід, успіхи і вивчені уроки на спільній підсумковій конференції.

 

Які умови конкурсу?

Заявки приймаються від організацій громадянського суспільства (офіційно зареєстрованих громадських, благодійних організацій). Наявність партнерства з органами місцевої влади буде суттєвою перевагою при оцінюванні заявок.

Проєкти мають бути втілені у громадах з населенням до 100 тисяч людей.

Обов’язковою умовою є співфінансування у розмірі щонайменше 20% від суми гранту. Співфінансування може бути не лише у грошовій формі, але й, наприклад, у вигляді матеріалів чи виконання робіт, однак, у будь якому разі, його фінансовий еквівалент має бути обрахований і вказаний у заявці.

Проєкти і простори, пов’язані з комерційними, партійними і релігійними організаціями або цілями, не можуть бути підтримані в рамках цього конкурсу. Крім цього, не будуть підтримані проєкти, які передбачають розвиток просторів, що не будуть фізично і соціально доступними.

При відборі переможців будуть враховуватися такі критерії, як мотивація і обґрунтованість заявки, розуміння конкретних потреб, попередній досвід і спроможність втілити проєкт у короткі терміни. Крім цього, ми будемо прагнути до представленості різних громад за типом і географічним розташуванням.

Взаємодія в межах проєкту передбачає активну комунікацію та співпрацю між громадою та Cedos. Для забезпечення ефективної взаємодії ми просимо визначити координатора або координаторку від громади, який або яка буде контактною особою для зв’язку. Загалом, ми очікуємо, що для адміністрування проєкту зі сторони громади потрібно буде не менше 60 робочих днів. Обрахунок і внесення в бюджет витрат на адміністрування (менеджмент) проєкту є обов’язковим для підтвердження спроможності громади втілити проєкт.

Грант буде надано у кілька траншів. Передбачене проміжне і фінальне звітування.

 

Як взяти участь?

Щоби подати заявку на отримання гранту, будь ласка:

  • •  заповніть коротку анкету: https://bit.ly/3XzHuB7,
  • •  а також надішліть на електронну адресу [email protected] заповнені форми проєктної заявки і бюджету з темою листа «Заявка». Форми проєктної заявки і бюджету доступні за посиланням: https://bit.ly/3NYDeI3

Коли?

  • •  Заявки приймаються до 23:59 23 липня 2023 року. 
  • •  Неповні заявки будуть відфільтровані на етапі технічного відбору. Для уточнення інформації ми запросимо громади, що увійдуть до короткого списку, на розмову у форматі відеодзвінка у липні-серпні. Результати відбору будуть оголошені у серпні 2023 року.
  • •  Очікувані терміни реалізації проєктів: 1 вересня 2023 року — 31 січня 2024 року.

Як поставити питання?

Запитання щодо процесу подання заявки, відбору громад або проєкту загалом просимо надсилати на електронну пошту [email protected] з темою листа «Питання».

13 липня о 15:00 за київським часом відбудеться інформаційна сесія, де буде представлено умови конкурсу, а також буде можливість задати питання. Сесія відбудеться онлайн через платформу Zoom, запис буде доступний публічно на сайті Cedos.

Реєстрація на інформаційну сесію за посиланням: https://bit.ly/3O15U3k

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.