bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Media Development Foundation оголошує Національний конкурс журналістських розслідувань 2023
02.10.2023

Понад півтора року триває повномасштабне вторгнення Росії в Україну. За цей час, по суті, вся журналістика у країні перетворилася на воєнну. Розслідувачі вже другий рік тримають у фокусі воєнні злочини, однак усе частіше повертаються до тем корупції та зловживань українськими чиновниками.

Зважаючи на обмежений доступ до реєстрів, якими журналісти-розслідувачі користувалися до 24 лютого 2022 року, а також відсутність прямого доступу до фігурантів історій, нинішні викриття потребують від журналістів нових інструментів та винахідливості.

OSINT перетворився на головний інструмент для викриттів — і російських злочинців, і зловживань влади. Тому ніша журналістів-розслідувачів, яку традиційно займали кілька редакцій, суттєво розширилася, адже з відкритими даними працює все більше медіа, які необов’язково є розслідувальницькими.

Розслідування, які базуються на глибокому дослідженні відкритих даних, на думку організаторів Конкурсу, є новим трендом на ринку. З огляду на це, саме використання OSINT і винахідливість журналістів разом із дотриманням стандартів та етики будуть одними з важливих критеріїв оцінювання робіт Конкурсу-2023.

Які матеріали допускаються до участі в конкурсі? 

До розгляду приймаються професійні журналістські розслідування у друкованому, аудіо-, відео- й мультимедійному форматах, опубліковані в українських медіа з 6 вересня 2022 року до 1 жовтня 2023 року. Один журналіст може подати на розгляд одну роботу. 

Роботи конкурсантів оцінюватиме журі, до якого входять провідні українські журналісти, редактори та експерти. Переможців визначатимуть у двох номінаціях: головний приз і спеціальна відзнака. 

Переможець отримає статуетку Proxy Prize та грошовий приз у 1000 євро. Результати конкурсу оголосять 7 грудня.

Подати роботу на конкурс можна за посиланням: https://forms.gle/oe8m4pnky6raKmE18 

Переможцем 2022 року стало розслідування «Суспільного» «Буча 22» про військових РФ, які розстріляли сім’ю в Бучі. Авторка — Інна Білецька, співавтори — Алла Садовник, Олександр Стратонов, Владислав Васильченко, Світлана Коваль.

Спеціальну відзнаку конкурсу здобув репортаж Reporters «Паша і дідо. Історія однієї рятувальної спецоперації» (авторка — Ольга Омельянчук).

Національний конкурс журналістських розслідувань запровадили 2014 року ініціатива YanukovychLeaks та Media Development Foundation.

Media Development Foundation — центр розвитку незалежних медіа в Україні.

YanukovychLeaks — ініціатива, що займалася вивченням та публікацією документів, покинутих у резиденції «Межигір’я» після втечі з України президента Віктора Януковича. 

У разі виникнення додаткових питань щодо конкурсу можна писати нам на Facebook.

Контакти

  • https://www.facebook.com/mdfoundationUA

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.