bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Круглий стіл з питань законодавства у сфері реклами тютюнових виробив
16.10.2013

Учасники обговорили основні проблеми та шляхи вдосконалення виконання антитютюнового законодавства щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів.

 Організатором круглого столу виступили: ГО «Інститут Медіа Права», ГО «ЖИТТЯ» та ГО «Телекритика».

Після проведеного моніторингу присутності тютюнової реклами в точках продажу (серпень-вересень 2013 р.), активістами Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» було зафіксовано велику кількість випадків стимулювання продажу тютюнових виробів за допомогою використання спеціальної викладки пачок тютюнових виробів у місцях продажу (кіоски, магазини, супермаркети, ресторани), а саме:

  1. розміщення пачки у спеціальній рамці або на дисплеї;
  2. підсвітка окремих пачок;
  3. виставлення пачок на тлі особливих фонових малюнків;
  4. використання збільшеної пачки;
  5. присутність  консультантів.

Чинне законодавство України визначає «рекламу й стимулювання продажу тютюну - як будь-який вид передачі комерційної інформації, рекомендації або дії, метою чи результатом або ймовірним результатом якого є стимулювання продажу тютюнового виробу або вживання тютюну, прямо чи опосередковано». 

Основним варіантом вирішення проблеми стимулювання продажу тютюнових виробів в місцях продажу є заборона викладки пачок сигарет у вітринах пунктів продажу. Такий крок буде послідовним виконання керівних принципів імплементації Рамкової Конвенції ВООЗ із контролю над тютюном. Цю норму вже імплементували такі країни як Ірландія, Ісландія, Великобританія, Канада, Норвегія, Нова Зеландія, Непал, Панама та багато інших.Росія також ухвалила заборону на демонстрацію пачок тютюнових виробів в місцях продажу, яка набуде чинності у 2014 році.

На фото: народний депутат - Михайло Головко, директор Інституту Медіа Права- Тарас Шевчено, народний депутат - Оксана Продан.

 

Тож під час круглого столу було вирішено, що новий законопроект, роботу над яким громадськість почне вже цього тижня, насамперед має заборонити викладку сигарет у вітринах торгових точок. Тоді у тютюнових компаній не лишиться варіантів для обходу закону і привернення уваги до свого продукту. 

Готовність взяти участь у розробці такого законопроекту і підтримати його ухвалення висловили представники партій «Батьківщина», «УДАР» та «Свобода». 

На фото: народний депутат - Леся Оробець та голова ГО «ЖИТТЯ» - Андрій Скіпальський.

«Після кожного прийняття законів мають бути контрольні зустрічі. Ми прийняли закон, побачили, як він працює. Тепер нам слід виправити його недоліки. Це нормальний законотворчий процес», – сказала Леся Оробець і виступила з ініціативою щонайшвидше взятися за роботу над правками до закону.

Відео: http://youtu.be/1oLDiB7vqOk

 Нагадаємо, закон про повну заборону реклами сигарет № 3778 набув чинності 16 вересня 2012 року. Результати всеукраїнського моніторингу в 9-ти обласних центрах України: у Києві, Донецьку, Сімферополі, Одесі, Житомирі, Львові, Луганську, Черкасах та Чернігові присутності тютюнової реклами в точках продажу сигарет , яку проводили представники Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» протягом серпня 2013 року були оприлюднені. У м.Вінниці прес-конференція «Рік без реклами тютюну: Закон виконується успішно, але тютюнові компанії хитрують..» (http://vingromrada.org/index.php/ua/news/vinnitskoji-gromadskoji-radi/243-rik-bez-reklami-tyutyunu-zakon-vikonuetsya-uspishno-ale-tyutyunovi-kompaniji-khitruyut) пройшла  19 вересня 2013 року.

 

Контакти

  • Мар’янчук Сергій
  • Молодіжна організація ”СЛАВІС-Вінниця”

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.