bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Луцьку вирішили як продовжити перетворення Волині на територію позитивних змін
26.10.2013

На початку жовтня нинішнього року відбулася підсумкова робоча зустріч реалізаторів адвокаційних проектів, які стали переможцями конкурсу адвокаційних ініціатив за проектом Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив «Територія позитивних змін». В рамках конкурсу було підтримано 12 адвокаційних проектів різної тематики, які реалізовувались у Волинській області протягом 2012-2013 років. Так, наприклад, у результаті реалізації проектів досягнуто прийняття Кодексу водія таксі та маршрутного таксі у Луцьку, Володимирі-Волинському та Рожищі. У Ковелі міська рада надала дозвіл на виділення земельної ділянки під майданчик для занять паркуром та стрітворкаутом,  а також прийнято Обласну програму підтримки ОСББ.

Тож під час робочої зустрічі грантери підвели підсумки здійсненої роботи: ділилися досвідом, розповідали з якими проблемами вони зіштовхнулися у співпраці з органами місцевого самоврядування і яким чином вдалося здійснити вплив на владу для досягнення бажаних змін, а також намітили подальші спільні кроки для продовження започаткованої адвокаційної діяльності. У результаті зустрічі було прийнято рішення продовжити адвокаційну діяльність за суміжними тематиками проектів.

З огляду на цю домовленість, у пятницю, 25 жовтня 2013 року у Луцьку відбулось позачергове засідання Волинського адвокаційного клубу, під час якого громадські активісти обговорили стратегічні кроки подальшого розвитку адвокаційних ініціатив, які реалізовувались на Волині.

Представники громадських організацій та ініціативних груп  вирішили об’єднати зусилля комплексно проводити лобістські кампанії для закріплення результатів. Наприклад, реалізатори проектів, які спрямовувались на покращення якості пасажирських перевезень, разом створюватимуть механізми громадського контролю того, наскільки перевізники і водії дотримуються пролобійованих регуляторних актів.

«Завдяки реалізації міні-грантів вдалося створити платформу, базис для подальшої ланцюгової реакції позитивних змін у задіяному напрямку. Особливість двокаційної діяльності у тому, що неможливо передбачити терміни досягнення результатів і успішними адвокасі-кампанії можна вважати тоді, коли одні напрацювання дають поштовх для подальшої роботи. Тому обов’язком Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив, який проводив конкурс адвокасі-проектів, у подальшому є забезпечення механізму логічного продовження досягнутих за міні-грантами результатів і ведення подальшого діалогу з владою,» - резюмує Петро Лавринюк – Президент Волинського Інституту Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив.

Все більше ініціативних жителів та громадських організацій Волинської області звертаються до механізмів адвокації для спрямування діяльності влади у руслі, потрібному населенню, проте ще не всі чітко розуміють що ж таке «адвокасі».

Термін «адвокасі» перекладається з англійської як «просування», «підтримка», «активний публічний захист». У громадській діяльності за поняттям адвокації закріпилось особливе значення, яке передбачає здійснення діяльності, спрямованої на захист прав та інтересів певних суспільних категорій, впливу на владу для вирішення актуальних проблем. Характерними особливостями адвокасі є здійснення впливу на осіб, які приймають рішення та на громадську думку. Тож адвокасі-кампанії мають двосторонній характер: привертають увагу громадськості до проблем, які замовчувалися або ігнорувалися і підштовхують владу до вирішення цих проблем. Таким чином, через адвокаційну діяльність відбувається налагодження співпраці між владою і громадою для впровадження позитивних змін у суспільстві.

З словами експертів, у процесі побудови громадянського суспільства в Україні органи влади часто спрямовують зусилля й ресурси на вирішення тих проблем, які не є першочерговими для населення, оминаючи увагою критичні ділянки, які найперше потребують втручання. Тож на думку фахівців, однією із причин існування протиріч у тому що вважає важливим влада, а що – народ, є слабкий зв’язок і недостатня комунікація між цими двома сторонами. У країнах, де прогресивно розвивається громадянське суспільство, громадськість бере безпосередню участь у державних процесах, прослідковується тенденція, коли ініціатива іде від самих людей, тобто населення виявляє проблемні ділянки у різних площинах, має своє бачення відносно того яким чином можна покращити ситуацію і стимулює владу до вирішення цих питань та прийняття актуальних рішень. Саме такий шлях, який забезпечує сталий розвиток суспільства і країни вцілому, і є адвокацією.

 

 

Волинський адвокаціійний клуб створено в межах проекту «Територія позитивних змін», який реалізовував Волинський Інститут Підтримки та розвитку Громадських Ініціатив. В рамках даного проекту проводився і конкурс адвокаційних ініціатив у Волинській області.

Проект був підтриманий Міжнародним фондом «Відродження» за програмою «Громадянське суспільство та належне врядування».

 

Контакти

  • Прес-служба

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.