bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Донецька область системно впроваджує політику «Спорту без тютюну»
31.10.2013

30 жовтня за участю заступника голови облдержадміністрації Тамари Лук’янчук в Донецьку відбувся брифінг, присвячений результатам моніторингу спортивних споруд щодо дотримання антитютюнового законодавства.

Враховуючи результати моніторингу, заступник губернатора області Тамара Лук’янчук доручила управлінню з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації розглянути на дорадчому органі управління питання щодо впровадження закону на спортивних спорудах та розробити Наказ «Про приведення приміщень та територій спортивних споруд у відповідність до умов Закону №2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

Донецька область є лідером по проведенню заходів на підтримку здорового способу життя та відмову від куріння. Розуміючи, що в Україні потрібно зміцнювати антитютюнове законодавство, спортивна громадськість Донецької області неодноразово брала участь в кампаніях на підтримку законопроектів, покликаних створити дієву основу для захисту відвідувачів спортивних споруд від тютюнового диму та його згубного впливу на здоров’я населення» (листи зі зверненнями до депутатів, прес-конференції тощо). «Ще до прийняття відповідних змін в національне законодавство, в серпні 2011 року губернатор Донецької області Андрій Шишацький та голова облради Андрій Федорук звернулись до керівників спортивних споруд з пропозицією заборонити тютюнопаління на всіх спортивних об’єктах та в місцях проведення спортивних заходів», - зазначила заступниця голови Донецької облдержадміністрації Тамара Лук’янчук.

«Принципова позиція влади й адміністраторів спортивних споруд, а також активна підтримка громадських організацій дають змогу впроваджувати політику свободи від тютюну на високому рівні», - додав в.о.начальника управління з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик. – «Спільно з волонтерами проекту «Донецьк без тютюнового диму» ми вже вдруге проводимо моніторинг дотримання Закону про заборону куріння в спортивних закладах. Експерти Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», яка реалізує цей проект, надають адміністраторам спортивних споруд рекомендації та консультації щодо звільнення від тютюнового диму».

Координатор проекту «Донецьк без тютюнового диму» Тетяна Дурнєва додала, що під час моніторингу жодного факту продажу сигарет або рекламування тютюнових виробів не зафіксовано, що свідчить про 100% дотримання антитютюнового законодавства та є гарним показником захисту свідомості молодого покоління від нав’язування тютюновими компаніями моди на куріння.

В цілому спортивні споруди дотримуються заборони куріння в середині приміщень. Однак на відкритих територіях ситуація гірша, тому є необхідність проведення додаткової роз’яснювальної роботи серед адміністраторів спортивних та фізкультурно-оздоровчих споруд. В той же час, потребує додаткової уваги проведення інформаційно-просвітницьких заходів із відвідувачами стадіонів, де випадки порушення Закону зустрічаються найчастіше. Волонтери проекту допомагатимуть впровадженню Закону, проводячи спільні просвітницькі акції з відвідувачами та співробітниками спортивних споруд. Згідно моніторингу, 25% закладів не мають інформаційних знаків щодо заборони куріння. Отже, в рамках співробітництва Управління з питань фізичної культури та спорту з проектом «Донецьк без тютюнового диму», спортивні споруди отримають інформаційні наліпки «Спорт та куріння – несумісні».

Моніторинг проводився силами проекту «Донецьк без тютюнового диму» за підтримки управління з питань фізичної культури та спорту Донецької облдержадміністрації в вересні 2013 року.

Усього було перевірено 25 спортивних споруд, розташованих на території Донецька. Волонтери визначали наявність або відсутність фактів куріння у приміщеннях і на території спортивних та фізкультурно-оздоровчих споруд і в закладах фізичної культури і спорту, а також присутності реклами, спонсорства та будь-яких форм стимулювання продажу тютюнових виробів.

 

Додаткова інформація: 066 0111 077 («Донецьк без тютюнового диму»), 099-455-37-96 (Управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації).

Контакти

  • Анастасія Прокопенко

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.