bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Загублений в чужій країні
15.11.2013

 

Автор: Комишан Дмитро

 Прес-служба благодійного фонду «Соціальне партнерство» зацікавилася історією одного дідуся , який вже тиждень як відвідує денний центр допомоги «Стефанія ». І він , як з’ясувалося , був повний бажанням поділитися нею . Адже він потрапив під вплив аферистів і залишився без грошей і речей , а сам з дуже далеких країв . І так …

 Дідуся звуть Петренко Василь Маркович. 1940 року народження. Проживає на півночі Росії в Сургуті. В Україну приїхав за викликом , для того , щоб поховати сестру в Черкаській області. Після того як справив обід , дідусь поїхав назад додому в Сургут . Але так бажаного пункту призначення і не дістався.

 Василь Маркович їхав на маршрутці до Лисянки , а там мав пересісти . У місті Звенигородка підсіли троє молодих людей. Їхали разом , розговорилися . Дідусь розповів хлопцям , що тільки поховав сестру і їде додому в Сургут . Молоді люди поспівчували його горю і запропонували пом’янути , на що Василь Маркович не зміг відповісти відмовою. Наступним моментом пам’ятає те , що прокинувся вже на автовокзалі без речей , грошей , телефону. Тільки пенсійне посвідчення у внутрішній кишені куртки і залишилося . Грошей з собою у Василя було близько трьох тисяч гривень і десять тисяч рублів і ще банківська карта . Все забрали , до копійки. Насамперед почав шукати куди можна звернутися з приводу крадіжки. Знайшов відділення міліції , де написав заяву і залишив свої дані. Але в міліції сказали , що заява є, орієнтування направлять , але більше допомогти нічим не зможуть , і порадили звернутися в найближчу церкву , щоб надали якусь їжу та нічліг. Василь Маркович так і зробив. Прийшов у баптистську церкву , розповів свою історію і попросив хоч якоїсь допомоги . На що пресвітер йому порадив їхати в Київ , адже в столиці буде більше можливості домогтися розгляду справи , і дав Василю сто гривень на дорогу.

 Приїхавши до Києва , Василь Маркович першим же ділом звернувся до лінійного відділу , де записали його історію , але сказали , що нічим допомогти не зможуть і порадили їхати в Російське посольство. З посольства Василя відправили до Консульського відділу Посольства Росії , що знаходиться на вул . Кутузова 8 . Там дідусь розповів , що з ним сталося , заповнив усі папери . Співробітники консульського відділу сказали , що паспорт відновлять на протязі трьох місяців. А матеріальну допомогу , для проживання цих трьох місяців у Києві , вони надати не можуть. Сказали тільки , що можна звернутися в Російське посольство , вони зможуть гривень сто виділити .

« Але толку мені з цих ста гривень? Якщо на проїзд до цього посольства я витрачу гривень 15 , та чай коштує 5 гривень. А ще щось поїсти потрібно , загалом , грошей цих тільки на один день і вистачить , а сил у мене не як у двадцятирічного . Тому вирішив не оформляти цю допомогу » , - коментує Василь Маркович.

  Відразу після того як написав заяву , Василь вирішив відшукати онука. У нього в Києві залишилися родичі . Дочка зі своїм чоловіком поїхали в Ізраїль на заробітки , а онук залишився в Києві . Ось його Василь і вирішив знайти. У консульстві порадили звернутися у відділ «Жди меня» , телеканалу Інтер. Він так і зробив. Там подивилися по базі даних , чи не шукає хто Василя Марковича , після чого пошукали дані дочки з чоловіком , але нічого знайти так і не змогли, тому склали заявку і сказали чекати . І порадили Василю сидіти на Центральному ж / д вокзалі , і якщо щось знайдуть , то подзвонять в довідкове бюро цього вокзалу . Перші дні так і робив.

«Вдень ходив містом , поневірявся . На ніч повертався на вокзал і там і ночував . Грошей ні копійки не було. Їсти дуже хотілося. Куди мені йти ? Ну господи , куди мені подітися? Просити милостиню ? Зовсім не хотілося , але виходу не було. Зайшов у метро , тільки зняв шапку , до мене підходять молоді люди : - Дід , у нас в Україні жебраків немає. Так що покиньте метро », - згадує цей моторошний період свого життя Василь Маркович.

 Бездомні люди , які ночували поруч з Василем на вокзалі , підказали йому адресу денного центру допомоги «Стефанія» на провулку Лобачевського 8а , і сказали , що там можна поїсти і помитися . Наступного дня Василь Маркович відразу туди і поїхав . З того дня він щодня проводив час на території центру допомоги , їв тричі на день , а після закриття їхав на вокзал. Де чекав дзвінка від співробітників «Жди меня» і ночував .

 І ось , в один прекрасний день , до Василя Марковичу підійшов співробітник прес -служби благодійного фонду « Соціальне партнерство» і попросив розповісти свою історію того , як він потрапив у скрутне становище і опинився на вулиці. На що Василь не роздумуючи і погодився . Після розповіді попросив знайти дані про свого онука . З чим і не прогадав ! Наступного дня співробітник прес -служби відшукав у соціальних мережах сторіночку онука Василя Марковича і написав , що дідусь знаходиться в денному центрі допомоги «Стефанія ». Наступного ж дня Ігор , онук Василя Марковича , приїхав і забрав свого дідуся додому. Тепер Василю залишиться тільки спокійно дочекатися відновлення паспорта , і можна буде повертатися додому.

 Бачите , як трапляється. Начебто буденна ситуація . Кожен з нас міг опинитися в такому становищі. На кожному кроці нас підстерігають підступні й злісні люди. І добрим і щирим громадянам через свою світлу душу іноді дуже дістається . Але , як говориться - добро завжди перемагає зло. Сподіваюся , що в підсумку злочинців упіймають . І через якихось тимчасових матеріальних благ , вони втратять свою свободу , та будуть справедливо покарані. Всі співробітники фонду дуже раді , що Василь знайшов сили і не посоромився розповісти їм свою історію , завдяки чому вони змогли йому допомогти. І буквально відразу відшукати члена сім’ї.

Автор: Комишан Дмитро

Контакти

  • http://socpartnerstvo.org/ru/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.