bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У Донецьку обговорили європейську перспективу України і візову політику ЄС
19.11.2013

У заході взяли участь науковці та практики з Москви, Вроцлава, Києва, Львова, Донецька, Севастополя, Ужгорода, Харкова, Одеси та інших міст України, Генеральні консули у Донецьку - Якуб Волонсевич (Польща), Ондрей Моравек (Чехія), Детлеф Вольтер (Німеччина), представники органів державної влади. Всього в обговорення проблем було включено до 80 учасників.

Головний науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська на великому статистичному матеріалі показала фактичне зростання міжнародної мобільності українців в  європейському напрямі, голова Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу Володимир Кіпень аргументовано довів необхідність участі України в проекті Об’єднаної Європи, а не в євразійському Росії. Динаміка візово-міграційної політики Європейського Союзу на прикладі країн Східного Партнерства і перспективи безвізового режиму для України були розглянуті в доповіді голови ВГО «Європа без бар’єрів» Ірини Сушко. Велику закікавленість викликали доповіді завідувача відділу соціальної антропології Інституту народознавства НАН України  Ігора Маркова, завідувача кафедри теоретичної і прикладної політології Російського державного гуманітарного університету Ніколая Борисова, політичного аналітика з Вроцлавського університету Збіґнєва Черпінські та інших.

Основна увага у виступах учасників була зосереджена на аналізі цивілізаційних, політичних, соціальних, економічних аспектів розвитку сучасної України та використанні досвіду країн ЄС в модернізації країни. У доповідях, виступах та коментарях науковці констатували суттєву «відсталість» України в економічному секторі, питанні захисту прав та свобод громадян, проведенні міграційної та візової політики тощо від європейських держав.  Разом з тим, більшість доповідачів обґрунтовано довела, що вибір європейського вектору розвитку є пріоритетним для виправлення існуючої ситуації. Учасники підкреслювали обумовленість європейського вектору інтеграції України не лише економічними чинниками, але й передусім цивілізаційними, культурними. Серед загальних висновків зазначались наступні: Україна з підписанням Угоди наблизиться до сім’ї європейських народів і це відкриє можливості для  модернізації та  перебудови у відповідності до європейських стандартів права, соціальної справедливості, самоврядування; це покладає відповідальність на всіх учасників цього тривалого і багатомірного процесу і перш за все на українську владу; навіть незважаючи на те, що Угода не містить гарантії членства в Європейському Союзі, вона  все ж може стати важливим кроком на шляху повноправного входження в європейську спільноту.

Наприкінці роботи Конференції була прийнята відповідна резолюція. В ній, зокрема, віталася нова посилена Угода про спрощення оформлення віз між Україною та ЄС, що вступила в дію 1-го липня 2013 року. Вона передбачає розширення переліку пільгових категорій громадян, зокрема представників неурядових організацій, та полегшення умов видачі багаторазових та довгострокових віз для заявників з «позитивною» візовою історією. В резолюції містилися також побажання консульським установам країн ЄС та рекомендації українським органам влади щодо більш інтенсивного руху до безвізового режиму для українських громадян.

Конференцію організував ДОГО «Донецький інститут соціальних досліджень і політичного аналізу». Співорганізаторами виступили кафедра політології історичного факультету та Інформаційний центр ЄС в  Донецькому  національному університеті, Центр політичних досліджень (Донецьк) за сприяння Європейської програми Міжнародного Фонду «Відродження».

За більш детальною інформацією щодо матеріалів Конференції звертатись до Кіпеня Володимира Порфировича, голови Донецького інституту соціальних досліджень і  політичного аналізу ([email protected]).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.