bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Який фандрейзинг прийнятний для бібілотек?
02.12.2013

На це питання Фундації імені князів-благодійників Острозьких  дали відповідь представники бібліотек з 12 регіонів України, що зголосилися до участі у фокус-групі, яку провів відомий фандрейзер і тренер Руслан Краплич, у часі тривання регіональної конференції «Забезпечення якісного доступу громадян до публічної інформації та електронних послуг», яка відбулася 25-26 листопада 2013 року у місті Львові за підтримки програми «Бібліоміст» IREX. Слід зазначити, що ініціаторами фокус-групи стали самі бібліотекарі, які скористалися з нагоди активної участі пана Краплича у названій конференції.

Оскільки більшість учасників фокус-групи з визначення фандрейзингових потреб і можливостей бібліотек розуміли, що донорське середовище в Україні поступово звужується і конкуренція між неприбутковими організаціями за міжнародні гранти зростає, бібліотекарі виявляють більшу готовність до залучення місцевих ресурсів. Так, було зафіксовано значну кількість (понад 50) державних, регіональних і місцевих програм, які є доступними для участі бібліотек. Однак, робота з державою і державним і місцевим бюджетом є більше галуззю адвокації і тут скоро з’явиться нагода отримати підтримку з боку програми «Бібліоміст» IREX  для організації та ведення адвокаційних кампаній. Тому, розглянувши застереження щодо фіскальної політики бібліотечних установ, як комунальних закладів, які фінансуються з державного і муніципальних бюджетів, учасники фокус-групи зосередилися на методах фандрейзингу, котрі не вступають в суперечку із чинним законодавством України і є доступними будь-якому рівню бібліотек від найменшого села до мегаполіса. Значну роль у побудові фінансової життєздатності бібліотек бібліотекарі відводять  партнерству з іншими неприбутковими організаціями, що не залежать від фінансових потоків оперованих установами Держказначейства.

На запитання про винагороду за участь у фокус-групі бібліотекарі відповіли: «Кращою винагородою для нашої бібліотеки буде ваш приїзд.  Для того, щоб навчити нас і наших партнерів з громадських і благодійних організацій й залучати фінансування. Бо вже набридло жебрати чи сидіти і чекати кращого. А краще все не стає… пора братися за цей фандрейзинг  самим. Не святі горшки ліплять».

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.