bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Amnesty International закликає розслідувати застосування сили проти мирних протестів і Євромайдану
19.12.2013

Amnesty International в Україні ініціювала петицію, в якій закликає українську владу забезпечити розслідування кожного випадку застосування сили до учасників мирних протестів, а також притягти винних до відповідальності. 

Петиція б’є рекорди на Майдані, збираючи 2 підписи у хвилину. Підписати її можна і на сайті організації.

Жорстокий розгін мирної демонстрації на Майдані Незалежності у центрі Києва 30 листопада демонструє ганебну зневагу до права людини на мирний протест. Невиправдане, надмірне та неправомірне застосування сили міліції проти протестуючих цього дня, а також в інших ситуаціях, разом із застосуванням тортур та інших видів жорстокого поводження до затриманих, є порушенням базових громадянських прав.

Кожен такий випадок має бути розслідуваним, а винні мають бути притягнуті до відповідальності.

Незадовго до 4 ранку 30 листопада спецпідрозділ «Беркут» виступив проти учасників мирного протесту. Цьому передував приїзд робітників на вантажівках, що завозили обладнання для встановлення на Майдані традиційної Новорічної ялинки. Речник Міністерства внутрішніх справ у коментарі для «5-го каналу» виправдав розгін демонстрантів, стверджуючи, що місту було необхідно здійснити підготовку до святкування Нового Року.

За словами очевидців, опитаних Amnesty International, працівники «Беркуту» спочатку наказали демонстрантам розійтись, оскільки демонстрація була «незаконною», а потім почали бити тих, хто залишився. Відеозаписи показують побиття протестуючих працівниками «Беркуту» і, в деяких випадках, переслідування чоловіків та жінок з метою побиття.

Близько 35 учасників протесту на цей момент звинувачені за статтею «хуліганство» Кодексу про адміністративні правопорушення, а десятки людей звернулися до лікувальних установ із травмами.

Ми закликаємо владу України:

  • Неухильно дотримуватись зобов’язань України у сфері прав людини та захистити право на мирні зібрання;
  • Забезпечити швидке, ефективне та незалежне розслідування надмірного застосування сили працівниками «Беркуту» 30 листопада та 1 грудня;
  • Забезпечити, щоб винні у неправомірному застосуванні сили 30 листопада та 1 грудня були притягнені до відповідної кримінальної або дисциплінарної відповідальності;
  • Без зволікання створити ефективний незалежний механізм для розслідування скарг та повідомлень про надмірне та неправомірне застосування сили, включаючи застосування тортур та жорстокого поводження, з боку представників правоохоронних органів.

Підписати петицію можна на сайті організації.

 

 

 

Контакти

  • Зорян КІСЬ
  • Координатор кампаній Amnesty International в Україні. [email protected] Tel/fax: +38 044 483 26 06 Mobile: +38 067 551 69 49 Skype: zoryan.kis

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.