bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Фестиваль DOCUDAYS.UA - яскрава крапка 2013 року для Південного узбережжя Криму
03.01.2014

Ефектним,але й серйозним завершенням 2013 року для південного узбережжя Криму став мандрівний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS.UA, організатором якого вже декілька років є Центр громадянської просвіти «Альменда».

Фестиваль проходив одночасно на кількох «майданчиках». У міському кінотеатрі «Спартак» з 3 по 5 грудня мешканці та гості Великої Ялти мали можливість не тільки побачити фільми «Цвіт крізь сльози», «Розмови на серйозні теми», «До волі! До волі…», але й висловити власні думки щодо порушених проблем.

У школах Ялти та Алуштинського району учні дивилися і активно обговорювали кінострічки «Ромська мрія» та «Цвіт крізь сльози». У школярів документальні фільми залишили яскраві враження та гарячі дискусії. Багато хто з них після переглядів знаходили в собі стереотипи і були готові змінювати власну точку зору. Наприклад, перед переглядом фільму «Ромська мрія» на запитання: «Як ви вважаєте, про що мріють цигани?», школярі відповідали: «про коней», «про золото», «про багатство». Але після перегляду, вони на ці ж самі питання давали вже інші відповіді, наприклад: «про будинок», «про освіту», «про визнання в суспільстві».

Напевно, найцікавіші покази цього року проходили на «горищі» - так звані «спеціальні покази». На жаль, політична ситуація цього року відбилася і на проведенні Фестивалю в Криму. Кілька фільмів, «Революціонер із примусу», «Поза Евро» та «Відкритий доступ», були «не рекомендовані» місцевою владою до показу в навчальних та інших офіційних установах, але це не зупинило організаторів. В офісі ЦГП «Альменда», на горищі, в атмосфері діалогу пройшли покази цих документальних фільмів для студентів та членів Клубу соціального та правого кіно. Головне питання, на яке намагалися відповісти глядачі «спец.показів»: що саме «небезпечного» побачила влада в цих фільмах?

Крім показів та дискусій, в рамках Мандрівного Фестивалю в грудні пройшли тренінги для молодих активістів та студентів з використання кіно у просвітницькій діяльності з прав людини. Тренінги проводили тренери ЦГП «Альменда» - Валентина Потапова і Ольга Скрипник. Вони ж підготували методичний посібник для вчителів і громадських активістів з використання документальних фільмів у школах для формування цінностей прав людини та толерантності.

Мандрівний фестиваль документального кіно з прав людини DOCUDAYS.UA-2013 завершився, але фільми залишили багато роздумів як для організаторів та волонтерів, так і для глядачів. Але вже сьогодні мешканці Великої Ялти запитують: а коли буде наступний Фестиваль?

 

 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.