bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інновації у вирішенні проблем - приклад Бурштина
10.01.2014

Він виконується Агенцією місцевого економічного розвитку в партнерстві з Бурштинською міською радою, підтримка якого була здійснена Фондом Східна Європа в рамках програми «Відкрите місто: посилення участі громадян у розвитку місцевої громади», що є ініціативою Фонду Східна Європа і виконується за фінансової підтримки Фонду Ч.С. Мотта та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Метою впровадження інтернет-платформи є спрощення спілкування влади з громадою Бурштина, надання можливості мешканцям висловлювати свою думку, пропонувати своє бачення вирішення тих чи інших проблем, повідомляти про проблеми у місті, а владі - оперативно реагувати на них та зробити свою роботу відкритою і прозорою. 

За цей короткий час, владі Бурштина вдалося добряче просунутися вперед. Портал «Відкрите місто», незважаючи на невтішні прогнози, активно функціонує, починаючи з кінця вересня 2013 року і вже на сьогоднішній день  отримано чимало позитивних результатів та відгуків як від влади, так і від громади.

Як зазначив заступник міського голови Володимир Гулик: «Хоча багатьом може здатися навпаки, але насправді сайт «Відкрите місто» є досить ефективним механізмом, він стимулює виконавчі органи більш якісно і вчасно виконувати свою роботу, оскільки всі працівники розуміють, що про кожну їх помилку дізнаються як мешканці Бурштина, так і наші партнери. Звичайно, це не стосується тих проблем, на які потрібно додаткове фінансування».

Але, шлях до вирішення проблем, на які потрібне додаткове фінансування вирішили самі жителі. Про це свідчать протоколи створених ініціативних груп, які само організовувалися довкола болючих для них проблем, чітко формулювали їх, шукали партнерів і вирішували. Завдяки порталу «Відкрите місто» мешканці дізналися про конкурс міні-проектів «Місто своїми руками», до якого, у відповідь на їх звернення, закликали долучатися відповідальні працівники за роботу з платформою. Так, завдяки ініціативним групам, їх співфінасуванню   у місті вже встановлено велопарковки, закуплено комплекси дитячих майданчиків для встановлення їх навесні по вул. В. Стуса,9 та у місцевому парку (деталі читайте тут).

Керівник проекту Олена Кравчишин розповідає, що: «Станом на 9 січня на порталі «Відкрите місто» зареєструвалося 38 бурштинців, які разом написали 41 повідомлення різного характеру. Це були і скарги, і прохання вирішити ту чи іншу проблему, і пропозиції  до самоорганізації мешканців довкола певних проблем. Із 41 опублікованої проблеми виконавчим органам вдалося вирішити більшу половину - 29, решта прийнято в роботу відповідальними виконавцями, їх планується виконати протягом весняно-літнього періоду 2014 року.

Найчастіше у 2013 році бурштинці зверталися з проблемами вчасного вивезення сміття, благоустрою прибудинкових територій, вирішення аварійних ситуацій, відсутності каналізаційних люків, заміни тротуарних доріжок, встановлення  вуличних урн та лавочок, розповсюдження незаконної реклами тощо.

Також, на порталі вже звичним стала публікація виконавчими підрозділами офіційної інформації про свою роботу, агітація мешканців до участі в акціях, самоорганізації тощо. Це робить портал не лише «книгою скарг», в справді дієвим механізмом для спільного вирішення місцевих проблем .

Велику роль в проекті відіграє навчання  користування порталом як представників органів місцевого самоврядування, так і всіх бажаючих жителів Бурштина. Розроблено спеціальні буклети-іструкції для зручності написання повідомлення на порталі, а також підручник про роль, необхідність та способи самоорганізації населення.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.