bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Створення та управління Ендавментом
20.01.2014

16 січня 2014 року  за підтримки Проекту АМР США «Правова країна» експерт Фундації імені князів-благодійників Острозьких Руслан Краплич розповів про можливості створення та накопичення недоторканого капіталу благодійних організацій.

В ході практичних занять учасники визначили шляхи створення недоторканого капіталу (Ендавменту) для неприбуткових організацій, можливості його систематичного поповнення за рахунок запланованих активних і пасивних доходів.

Керівники регіональних правозахисних організацій-членів коаліції з надання правової допомоги (окремі з яких працюють понад 15 років) зробили простий і вірний висновок: для створення Ендавменту  необхідно - прийняти рішення. Після чого кілька років чи десятиліть слід невеликими сумами наповнювати спочатку фінансові резерви організації. Які, згодом, перетворяться на капітал, тіло якого, з року в рік, залишатиметься невикористаним. А пасивні доходи (від розміщення на депозитах та придбання цінних паперів) запобігатимуть знеціненню капіталу і згодом примножать Ендавмент. Від так, не зачіпаючи капіталу організація зможе жити за рахунок пасивних доходів. 

Наявність недоторканого капіталу вимагає від організації-власника не лише ефективного фандрейзингу (залучення фінансування) але й доброї системи врядування й управління, в тому числі фінансового. Цим питанням було приділено особливу увагу учасників. Бо організації з Ендавментом є життєздатними в першу чергу завдяки системі ефективного керування.

Проект АМР США «Правова країна» та коаліція з надання правової допомоги вже вдруге запрошує представників Фундації Острозьких поділитися досвідом створення й управління недоторканим капіталом фонду. Вочевидь, ряд членів коаліції та сама коаліція розглядають можливість започаткувати спільний ендавмент.

 А  Фундація Острозьких, таким чином, здійснила апробацію нового допрацьованого начального курсу (авторства Р. Краплича) призначеного для благодійних організацій, університетів і наукових установ інших неприбуткових організацій, здатних генерувати суспільні цінності.

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.