bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Одещині апробують унікальну модель надання правової допомоги сільськими радами
02.03.2014

Щонайменше три сільські ради району протягом 2014 року створять організаційну та фінансову основу для діяльності спільного Центру з надання первинної безоплатної правової допомоги жителям цих громад.

Законом України «Про безоплатну правову допомогу» обов’язок забезпечити населення первинною правовою допомогою покладено на органи місцевого самоврядування. На відміну від міст та селищ, для невеликих сільських населених пунктів самостійно це завдання вирішити практично неможливо. Більш ефективною та виправданою моделлю може стати об’єднання ресурсів та зусиль декількох сільських громад для створення одного спільного центру з надання первинної правової допомоги.

Такий “пілотний” центр територіально буде знаходитися попередньо в с. Лиман Татарбунарського району та обслуговувати населення декілька сусідніх сільських громад. Напочатку юрист для такого центру залучений Одеською обласною організацією Комітету виборців України, в лютому місяці правові консультації вже отримало 27 жителів Татарбунарського району.

Після прийняття сільськими радами відповідних документів (Порядку залучення осіб приватного права для надання безоплатної первинної правової допомоги, Положення про конкурсну комісію тощо) та закладення відповідних витрат в місцевих бюджетах, оплата праці юриста буде здійснена за рахунок коштів відповідних рад. Досвід практичного впровадження такої моделі надання правової допомоги та можливість її подальшого впровадження обговорять на фаховому “круглому столі” орієнтовно в грудні 2014 року. Підготовлену брошуру з досвідом ініціативи передадуть до інших органів місцевого самоврядування та Координаційного центру Міністерства юстиції з надання правової допомоги для врахування та застосування в подальшому формуванні ефективної системи правової допомоги в Україні.

Протягом лютого місяця з усіма зацікавленими сторонами здійснено переговори, створено відповідну робочу групу за головуванням начальника Татарбунарського районного управління юстиції Леоніда Семененко.

Першим результатом такої роботи стала розробка Меморандуму про співпрацю в сфері формування сталої системи надання безоплатної первинної правової допомоги між Одеською організацією Комітету виборців України, Татарбунарським районним управлінням юстиції та 3-ма сільськими радами, котрий найближчим часом планується урочисто підписати.

Ігор Бринош
Одеська обласна організація
ВГО “Комітет виборців України”




Проект “Створення ефективної моделі надання первинної правової допомоги в сільських громадах” виконується Одеською обласною організацією ВГО “Комітет виборців України”, за фінансової підтримки ПРООН в Україні.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.