bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Програма для захисту прав журналістів в ході виборчого процесу від Комітету Виборців України
20.05.2014

Надскладна внутрішньополітична обстановка, зовнішня агресія та інформаційна війна з боку Росії безперечно вплинуть на діяльність українських ЗМІ та журналістів під час позачергових виборів Президента України 2014 року. Особливо складно доведеться працювати журналістам Півдня України, де окрім додаткового проведення виборів міських голів Одеси, Миколаєва та Херсона, очікуються численні провокації на “сепаратиській” темі. Одеська обласна організація Комітету виборців України закликає місцевих журналістів готуватися до захисту своїх прав та вже традиційно пропонує свою програму для захисту прав журналістів в ході виборчого процесу.

Призначені в Україні на 25 травня 2014 року позачергові президентські вибори (в місті Одесі, Херсоні та Миколаєві також одночасно і вибори міських голів) стануть найважливішим випробуванням за всі роки незалежності. Від прозорості, справедливості та демократичності виборчих перегонів залежить легітимність обраної влади в очах України та світу, майбутній вектор розвитку країни та вочевидь збереження її сувернітету та територіальної цілісності. Проведення демократичних виборів на Півдні України повинно безапеляційно легітимізувати обрану центральну та місцеву владу, стабілізувати обстановку та унеможливити будь-які подальші спроби провокацій на темі сепаратизму.

Події в Україні кінця 2013 - початку 2014 року показали величезну роль і суспільну відповідальність ЗМІ, котрі давали об’єктивну неупереджену інформацію. Режим Януковича, для того щоб зберегти інформаційну блокаду та придушити незалежні ЗМІ вдався до безпрецидентного тиску, переслідування та фізичного полювання на журналістів. Кадри побиття, поранення травматичною та бойовою зброєю, світло-шумовими гранатами та вбивства журналістів в Україні під час Майдану в Києві та інших містах України облетіли весь світ. За інформацією Інститута масової інформації, список постраждалих журналістів протягом листопада 2013 — лютого 2014 року нараховує 206 випадків, включає українських та зарубіжних журналістів та продовжує поповнюватися. Є всі підстави вважати, що спроби перешкоджати журналістам виконувати свою роботу та фізично на них впливати посиляться під час виборів саме в південних регіонах України, де влада не повністю контролює ситуацію. На жаль, події 2-4 травня в місті Одесі, в ході яких постраждало багато журналістів, лише підтверджують такі припущення.

Зважаючи на таку ситуацію, Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України” спільно з партнерськими організаціями з Миколаївської та Херсонської області, традиційно розпочинає програму навчання, просвіти та захисту представників ЗМІ Півдня України в ході виборчого процесу.

Зокрема, для журналістів Одеської, Миколаївської та Херсонської областей буде проведено тренінги з ефективної реалізації і захисту прав журналістів в ході виборчого процесу, підготовлена та поширена «Пам’ятка журналіста на виборах 2014 року» (в друкованому та електронному варіанті), забезпечено оперативний збір, систематизацію та поширення інформації про порушення прав журналістів. Для надання безкоштовної правової допомоги журналістам, в ході виборів (особливо в день голосування 25 травня та в дату можливого проведення другого туру виборів Президента), в кожній області будуть задіяні юристи та експерти з виборчої та медійної сфери.

Одеська обласна організація Комітету виборців України сподівається такими зусиллями не лише підвищити рівень професіоналізму, незалежності та захищеності представників мас-медіа, але й посилити вплив місцевих ЗМІ на проведення демократичних позачергових виборів 2014 року. Разом з тим, без активної позиції самих журналістів та редакцій щодо захисту своїх професійних прав, ефективність перелічених заходів буде значно нижче. Тому Одеська обласна організація Комітету виборців України закликає місцевих журналістів заздалегідь готуватися до захисту своїх прав та використоувати всі можливі правові методи для попередження, припинення та розслідування можливих порушень в ході виборчого процесу.

Контакти для отримання інформації та консультацій:

В Одеській області:
Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» - телефон «гарячої лінії» (048) 716-46-83, E-mail: [email protected]

В Миколаївській області:
Центр соціально-економічних і політичних досліджень та технологій «Перспектива» - телефон «гарячої лінії» (0512) 59-02-16, E-mail: [email protected]

В Херсонскій області:
Херсонське обласне відділення ВГО «Комітет виборців України» - телефон «гарячої лінії» (0552) 32-50-26, E-mail: [email protected]

Прес-служба Одеської обласної організації
ВГО “Комітет виборців України”

Проект “Посилення впливу місцевих ЗМІ Півдня України на проведення демократичних виборів 2014 року”, виконується Одеською обласною організацією ВГО “Комітет виборців України”, за фінансової допомоги The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Контакти

  • (048) 716-40-18

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.