bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Поради абітурієнтам
07.07.2014

Для того, щоб допомогти сьогоднішнім абітурієнтам правильно обрати свій фах та ВНЗ, на основі виявлених закономірностей та проблем в ході аналізу було проведене опитування серед 750 студентів. Результати - у матеріалі!

Факт вступу до університету породжує надію на повноцінне, самостійне, цікаве життя, зміцнює віру молодих людей у власні сили і здібності. Лише для третини опитаних обраний фах був їх мрією; 16% - обрали  фах випадково, а 5 % опитаних  взагалі затруднюються пояснити свій вибір, що свідчить про низьку профорієнтацію та самовизначеність абітурієнтів до вступу у ВНЗ. Після вступу уявлення про фах в середньому на 63% відповідає їх уявленням ще у ролі абітурієнтів;  у правильності обрання фаху студентство впевнено на  43%, що пояснюється слабкістю зв’язку ланок освіти, профорієнтації та праці.

Як наслідок  швидко наступає розчарування та виникає дисонанс між несвідомо обраною професією та необхідністю отримання вищої освіти, нехай навіть із іншої спеціальності. Так 21% опитаних невпевнені чи будуть працювати в обраній сфері, 5% не будуть працювати за обраним фахом, 6% - змінює свій фах і тільки 37% впевнені, що будуть працювати за фахом (загалом це майже всі ті, для кого навчання на даній спеціальності було їх ціллю та мрією).

Також в ході опитування виявлена  проблема незадоволеності навчання у ВНЗ : 22% опитаних не задовольняє система освіти, 14% - рівень викладання, 11% -  розчаровані навчанням, 5% - не задовольняє матеріально-технічна база навчальних закладів. Загалом студенти на 72% задоволені вибором ВНЗ, а вибором ВНЗ та спеціальності всього на 54%. Отже, 46% студентів опинилися перед питанням зміни ВНЗ чи спеціальності. З них половина  студентів не наважились на перепоступлення, майже четвертина змінили ВНЗ, інші – змінили фах чи  шкодують про те, що не покинули навчання або ж їх в цьому не підтримали знайомі та близькі, які відіграють значне місце при виборі ВНЗ (23% студентів приймали рішення спільно з родичами та  іноді батьки наполягали на своєму – у 5% випадків.

Натисніть на зображення , щоб збільшити:статистика (опитаних 700 студентів)

Проблем багато. Але що ж конкретно залежить від самого абітурієнта?  Для цього були зібрані поради від студентів – які впевнені, що абітурієнти зроблять відповідальний вибір!  Як писав Григорій Сковорода: «Як хто посіє в юності, так пожне в старості».

Натисніть на зображення , щоб збільшити:поради для  для абітурієнтів

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.