bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Активісти ВМГО «Студентське братство» промотивували учнів 20 шкіл Луганщини
17.11.2014

У Кремінній, Рубіжному, Лисичанську і Сєвєродонецьку відбулися «уроки безпеки і правової свідомості», на яких активісти ВМГО «Студентське братство» вмотивували учнів до розвитку правової свідомості, порозуміння між Сходом і Заходом України та вживання заходів безпеки щодо вибухонебезпечних предметів.

 

Особливу мотивуючу роль на презентаціях відіграли телесюжети про участь молоді Донбасу у популяризації плакатів Національної гарячої лінії з надання правової допомоги, підтримці вимушених переселенців та подоланні негативних стереотипів та міфів, які спричиняли ворожнечу між Сходом і Заходом України. 

Просвітницькі заходи активісти ВМГО «Студентське братство» проводять в рамках проекту Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» «Гуманітарна допомога для внутрішньо переміщених осіб та громад, які зазнали наслідків конфлікту у Східній Україні». Проектну діяльність організовано за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини у співпраці з «Діаконія Катастрофенхільфе».

Предметом обговорення першої половини кожного виступу є заходи безпеки щодо мін та підтримка переміщених осіб. Учні дивляться  відеоролик «Небезпечні знахідки», в якому йдеться про основні правила, яких необхідно дотримуватися при виявленні вибухонебезпечного предмету.

Під час заходів учні Луганщини дізналися, чому біженцями не вірно називати переміщених осіб, а також навчилися виділяти в окремі групи ті частини населення, які  є  більш вразливими до ситуацій порушення їхніх прав.

На прикладах із власної громадської діяльності активісти ВМГО «Студентське братство» продемонстрували, як вже сьогодні можна надавати допомогу переміщеним особам. Було обговорено сюжет ТРК «Україна» про волонтерський захід у сільській школі, де більшість учнів – вимушені переселенці.

Учні також обговорили, які саме права були порушені на Донбасі під час військового конфлікту. Кожній школі презентувалися плакати Національної гарячої лінії Центру «Ла Страда-Україна» з номерами телефонів для правового і психологічного захисту дітей. У відеосюжеті  «Розповсюдження плакатів Центру «Ла Страда-Україна» та волонтерство»  школярі Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного і Кремінної побачили, як їх однолітки - активісти Учнівського братства поширюють по школах Донеччини плакати Національної гарячої лінії.

Окремою темою для спілкування зі старшокласниками стали наслідки інформаційної війни, яка ведеться для того, щоб посіяти ворожнечу і непорозуміння між Сходом і Заходом України. Для розвіювання штучно створених міфів та міжрегіональних непорозумінь активісти Студентського братства розповіли про захоплюючу молодіжну  мандрівку «Схід і Захід разом», в рамках якої студенти та учні Донбасу проводили зустрічі з героями документальних фільмів у Галичині.

Відгуки вчителів свідчать про те, що продемонстровані відеосюжети вмотивували учнів кожної школи, ліцею чи гімназії не лише до реалізації своїх прав та заходів безпеки, але й до більш активної участь в житті суспільства. У десяти навчальних закладах було сформовано осередки волонтерської діяльності у вигляді Учнівських братств. Юні активісти спільно з ВМГО «Студентське братство» після уроків провели перші громадські акції, які розвіюють міфи про ворожнечу між Сходом і Заходом України, а також між місцевим населенням та учасниками АТО (сюжет СТВ тапублікації агенства «УкрІнформ»).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.