bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Пройшов 5 Фестиваль неформальної освіти в Мінську
15.12.2014

Демонстрація ролі та можливостей неформальної освіти для користі суспільства стала основною метою п'ятого ювілейного Фестивалю неформальної освіти.
 
Організаторами Фестивалю виступили: Асоціація додаткової освіти і просвіти, Білорусько-німецьке спільне підприємство «Мінський міжнародний освітній центр імені Йоханнеса Рау» та Представництво зареєстрованого товариства «Deutscher Volkshochschul-Verband eV» (Федеративна Республіка Німеччина) в Республіці Білорусь.
 
У Фестивалі взяли участь понад 250 осіб із Білорусі, Німеччини, Швейцарії, України, Ізраїлю, Грузії, Киргизької Республіки, Латвії, Молдови та Узбекистану, які представили близько 60 громадських, комерційних і державних освітніх та просвітницьких організацій та установ.
 
У перший день Фестивалю відбулася панельна дискусія «Неформальна освіта для користі суспільства: ключові тенденції та перспективи розвитку», в якій взяли участь білоруські та зарубіжні експерти, зокрема: проректор з навчальної роботи ДУО «Академія післядипломної освіти» Ірина Дзюба, директор Інститути неформальної освіти (Ізраїль) Діма Зіцер, виконавчий директор Земельної асоціації Мекленбург Передня Померанія «Arbbeit und Leben» Хайке Дойль та ін.
 
Тенденції в розвитку неформальної освіти, визначення її ролі та важливості в системі освіти в цілому стали центральною темою обговорення в межах дискусії. Так, голова Асоціації додаткової освіти та просвітництва Дмитро Карпієвіч зазначив: «Для існування в країні адекватної системи освіти, яка реагує на реальні потреби та виклики суспільства принципово важлива наявність різноманітної і повноцінної системи як формальної, так і неформальної освіти».
 
У свою чергу, проректор з навчальної роботи Академії післядипломної освіти Ірина Дзюба звернула увагу на те, що не варто протиставляти формальну і неформальну освіту: «Об'єктивно існують заклади освіти, діяльність яких регламентована державними законами і які фінансуються з держбюджету. Вони займаються за розробленими для них програмами, але для досягнення тих стандартів, які потрібні сьогодні будь-якій цивілізованій країні для реалізації завдань державного і соціального розвитку, необхідна взаємодія всіх секторів і провайдерів освіти», - сказала вона.
 
5 грудня також пройшли тематичні секції, присвячені актуальним питанням розвитку неформальної освіти, таким, як культура пам'яті в неформальній освіті, вклад НФО в сталий розвиток, взаємодія провайдерів неформальної освіти та ЗМІ, стандарти програм НФО та ін. Найбільший інтерес і активну дискусію серед учасників Фестивалю викликала секція «Роль неформальної освіти в системі освіти і в суспільстві», в межах якої організатори та партнери Фестивалю неформальної освіти піднімали питання взаємодії формальнї і неформальної освіти, внесок неформальної освіти у реформування, модернізацію та розвиток освіти, розширення участі провайдерів неформальної освіти в розробці та реалізації політики в сфері освіти.
 
Другий фестивальний день, за традицією, став інтерактивнішим. Учасники
Фестивалю відвідали близько 60 майстер-класів, тренінгів та презентацій. Всі бажаючі змогли дізнатися про можливості іппо- і клоунотерапіі, познайомитися ближче зі скандинавської ходьбою, навчитися правильно мріяти і робити листівки своїми руками, побачити, як тато може виступити організатором альтернативної освіти в сім'ї, та багато іншого.
 
На майстер-класи з креативності ГО «МОЦ» Фіальта, сімейним розстановкам
«Крок у повноту життя» студії розвитку eduStory і самопрезентації в тексті проекту
«Навички життя» було важко потрапити через велику кількість зацікавлених. У цей же день пройшов круглий стіл з обговорення проекту «Про суспільно корисну діяльність», який був організований МПОО «АКТ». Протягом двох фестивальних днів діяла виставка організацій і навчальних програм неформальної освіти, яка стала доступною для всіх відвідувачів Фестивалю.
 
За результатами роботи заходу прийняли резолюцію, що визначає основні тенденції та проблемні питання у розвитку неформальної освіти. Зокрема, в Білорусі відсутні преференції та податкові пільги для організацій, що працюють в сфері НФО, недостатньо розвинена інституціональна інфраструктура для забезпечення доступу до освітніх послуг населення, особливо в сільській місцевості. Серед пропозицій від учасників Фестивалю в резолюції можна виділити наступні:
  • збільшувати доступність послуг НФО для різних категорій громадян, включаючи людей з інвалідністю;
  • просувати послуги неформальної освіти в регіонах, особливо в сільській місцевості;
  • продовжити обговорення з розробки проекту закону «Про суспільно корисну діяльність»;
  • створення при Міністерстві освіти Громадської Ради в сфері додаткової освіти дорослих за участю представників зацікавленої громадськості, бізнесу і держави та ін.
Повний текст резолюції буде розміщений у відкритому доступі для всіх бажаючих.
Завершився дводенний форум підбиттям підсумків та нагородженням переможців
Конкурсу на кращу подію в області неформальної освіти в Білорусі.
 
Переможців визначило експертне журі та інтернет-користувачі, які
могли проголосувати за подію з 24 листопада по 5 грудня на сайті
adukatar.net. Переможці конкурсу отримали сертифікати та подарунки від партнерів
Фестивалю.
 
З підсумками конкурсу, а також іншими матеріалами і фотографіями можна
ознайомитися в групі Фестивалю в мережі Facebook, а також на сайті.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.