bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Документальні фільми допомагають молоді долати «совкові» міфи на Донбасі
28.01.2015

Активісти Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Студентське братство» розпочали покази документальних фільмів, які допомагають розвіювати «совкові» міфи серед населення Донеччини та Луганщини.
Волонтерів, які показуватимуть фільми, було відібрано під час підготовки та реалізації проекту “Долаємо міфи: молодь Донбасу святкує Різдво у Карпатах з героями документальних фільмів про боротьбу за свободу”, який відбувався за підтримки низки партнерів: ГО «Наше Поділля» (м.Вінниця), Національний фонд за демократію (National Endowment for Democracy, США), ВАТ «Будівництво та монтаж» (м.Слов’янськ).

Координатор проекту, студентка Донбаського державного  педуніверситету Анастасія Ковтун, розповіла: «старшокласники та студенти з семи міст Донеччини та Луганщини, які були натхнені зустрічами з героями фільмів про боротьбу за свободу, стануть лекторами на кіноуроках».  Анастасія зазначила, що під час поїздки активісти зустрілися з героями таких фільмів: «Три історії Галичини» (Ольга Ільків, 94 роки, м.Львів), «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939—1941» (Дарія Гусяк, 90 років, м.Львів), «Я і є вона» (Василина Івасишин, 84 роки, село Яблуниця Івано-Франківської області), «Війна Мирослава Симчича» (Мирослав Симчич, 92 роки, місто Коломия), «Левко Лук’яненко. Народжений бути символом» (Левко Лук’яненко, 86 років, м.Київ).

Дещо раніше активісти «Студентського братства» з Донбасу також зустрілися на Прикарпатті з Євгеном Грицяком, героєм фільму «Загадка Норильського Повстання», який під час ув’язнення зацікавився концепцією Махатми Ганді щодо ненасильницького опору і здійснив переклад з англійської «Автобіографії Йога». Саме Євген Грицяк став лідером багатотисячного повстання, яке об’єднало радянських політв’язнів різних національностей і домоглося реформування антилюдської системи ГУЛАГу в 1953 році.

Анастасія Ковтун розповіла, що проект «Долаємо міфи: молодь Донбасу святкує Різдво у Карпатах з героями документальних фільмів про боротьбу за свободу» є частиною системної просвітницької роботи ВМГО «Студентське братство» на Донбасі. «Братчики» вже охопили понад 5 тисяч старшокласників і студентів, понад 80 навчальних закладів звільнених міст Донбасу. Водночас, представниця «Студентського братства» повідомила, що її особисто серед іншого вразила життєва історія Мирослава Симчича.

Поки двадцятирічний Симчич у 1943 році проводив бої проти німецьких окупантів, його мати ховала від гітлерівців радянських  партизанів, які відстали від карпатського походу Сидора Ковпака. За участь у боротьбі за свободу радянська влада «віддячила» усій родині Симчича –  повстанця, який п’ять років боротся проти німецьких, румунських окупантів та військ сталінського НКВС, ув’язнили на 32 роки, а самотню мати Симчича депортовали до Сибіру. Вийшовся із ув’язнення, пан Мирослав був позбавлений права приїздити у рідну Західну Україну. Тому оселився у Запоріжжі, де одружився на колишній комсоломці та знайшов багато нових друзів.

Після мандрівки ідею просвітницьких кіноуроків, які проводитимуть активісти Студентського і Учнівського братств, підтримали місцеві відділи освіти.

      Про молодіжні зустрічі з борцями за свободу та презентації документального кіно про живих героїв на Донбасі вийшло чимало телесюжетів на центральних і місцевих ЗМІ: «1+1», «5 каналі», «САТ»«САТ+», ТРК «Карпати», ТРК «Галичина» та інших.

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.