bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулась виставка «Кожен має право знати свої права» у Дніпропетровську
06.03.2015

«Ми раді вітати вас на унікальній мандрівній виставці «Кожен має право знати свої права». Ми пропонуємо вам не просто екскурсію, а запрошуємо у простір для діалогу та роздумів»

Саме такими словами зустрічали гостей виставки, старшокласників та вчителів м. Дніпропетровська, організатори - представники ВГО «Громадська палата України».

За два тижні гостями виставки стали майже 1300 осіб. Якщо коротко охарактеризувати виставку, то так: учням - про права людини у інтерактивному форматі, вчителям - сучасний методичний матеріал для викладання.

На протязі двох тижнів, з 16 по 27 лютого 2015 року, в просторому світлому приміщені Дніпропетровської міської бібліотеки були розташовані 23 банерa виставки. Вже з першого стенда юні гіди залучали гостей шукати відповіді на задані питання та ставити свої, разом читати цитати та аналізувати подані факти, дискутувати, обґрунтовуючи власні думки та позиції.

На почесну роль бути гідами виставки зголосились ліцеїсти Юридичного ліцею м. Дніпропетровська та студенти юридичного відділення Дніпропетровського транспортно-економічного коледжу, які є членами координаційної ради молодих юристів при Дніпропетровському міському управлінні юстиції. Юні гіди пройшли спеціальну підготовку з кваліфікованим тренером Всеукраїнської програми «Розуміємо права людини», а по закінченню виставки найкращі з них отримали іменні сертифікати.

Що таке права людини? Що таке права дитини? Чи може держава обмежувати права людини? Чи може бути порушено права людини через невиконання нею обов’язків? Чи верховенство закону робить його справедливим?

Це далеко не повний перелік важливих питань,  які ставили гіди, залучаючи учнів до діалогу. А учні, інколи сміливо, інколи обережно, висловлювали свої думки та міркування. Найбільшу цікавість у старшокласників викликали теми про права дитини, права та обов’язки, солідарність, недискрімінацію, самовираження, приватність та недоторканність. До речі, з відгуків учнів знаємо, що багато чого із почутого на виставці їх вразило. Найбільше - це людські зоопарки, розповідь про гідність, застосування смертної кари в одній з країн Європи, розповідь про Мартина Лютера Кінга и політика-гея, а ще те, що заборонялось людей різної віри ховати на одному кладовищі і те, що першими на захист дитини прийшли захисники тварин.

Наведемо декілька відповідей дітей на питання оціночної анкети «Що із почутого на виставці найбільше вразило?»: «те, що дорослі та мала дитина мають однакові права», «те, що хоч права у людей є, але повною мірою користуватися ними вони не можуть», «те, що всі народи рівні», «мені все сподобалось, і я згоден, що у кожної людини є права».

По закінченню екскурсії у гостей виставки була можливість залишити свої відгуки у “Книзі відгуків”.  І учням і викладачам сподобалась добра організація виставки та підготовка гідів, доступність та цікавість матеріалів експозиції, доречні фото, малюнки та реальні історії, актуальність теми виставки та її інтерактивний формат.

Ось декілька із відгуків з “Книги” : “Дякую за виставку, за матеріали, що і цікаві і доступні учням 8-10 класів. Можливість використання їх величезна, не лише на уроках”; “Виставка чудова! Гіди - молодці! Добре орієнтуються в матеріалі, пояснюють доступно. Дякуємо.”; «На виставці гіди заохочували мислити, давати відповіді на питання, коментувати матеріали стендів. Студенти добре підготувались. У 7-класників виникло бажання вивчати право»; «Юні лектори краще за дорослих могли встановити з дітьми контакт. Дуже цікавий формат».

 У “Книзі відгуків” залишили і побажання: «По можливості організувати пересувну виставку по школах»; «Бажано зробити цю виставку постійно діючою»; «Не завадило б проводити такі виставки частіше, масштабніше».

Аналізуючи свою роботу по закінченню виставки гіди зазначили, що дізнались багато нової інформації, більш впевнено стали себе почувати, краще триматись на публіці, покращили вміння ставити запитання та долучати до діалогу аудиторію, отримали задоволення від спілкування з дітьми – гостями виставки.

З оціночних анкет гідів - ліцеїстів та студентів: «Спочатку було дуже важко, показати себе перед тренерами, а потім ще й перед публікою. Але нас настроїли на краще, дали нам поради, і ми впоралися»; «Дуже приємно розповідати дітям щось нове та бачити їх зацікавленість у новій для них темі»; «Все було на високому рівні, як з боку тренерів, так і з боку організаторів.  Дуже уважний підхід до кожного гіда»; «На мою думку, виставка була організована відмінно, але для даної теми було б все-таки доцільніше залучати школярів, які навчаються у 9-11 класах, бо, подаючи інформацію учням 6-8 класів, я не бачила інтересу у пізнанні цієї теми».  

Організатори виставки, ВГО «Громадська палата України», мають свої спостереження про перебіг виставки.

По-перше, в один день гіди проводили простором виставки 3-4 групи учнів з вчителями, по 25-35 учнів в кожній. В меншій за чисельністю групі більшу кількість дітей вдавалося долучити до діалогу. Оптимальна кількість учнів в групі – 15-20 осіб. Для гідів 3-4 екскурсії в день – оптимально через втому.

По-друге, учні 7-8 класу краще слухали та спілкувались з гідами в міні-групах по 3-4 особи.  Учні 7-8 класу більше ставили своїх питань, ніж учні 9-11 класів. Натомість учні  9-11 класів активніше відповідали на питання, ніж учні з 7-8 класів.

По-третє, іноді вчителя під час діалогів з учнями намагались надати свої коментарі, чим заважали учням вільно висловлюватись. Тому для підтримки демократичного середовища на виставці не бажані коментарі дорослих.

Організатори виставки, ВГО «Громадська палата України», вдячні за надану унікальну виставку ГО «МАРТ» та за організаційну підтримку Управлінню освіти та науки при Дніпропетровській міській раді, Міському управлінні юстиції Дніпропетровська, Дніпропетровської центральної міської бібліотеці.

Ми прощаємося з виставкою «Кожен має право знати свої права», бажаємо їй змінюватись на краще та сподіваємось на скору зустріч!

Наталя Жебрик, голова ВГО «Громадська палата України» у Дніпропетровській області.                                                                     

Контакти

  • Наталя Жебрик
  • голова ВГО «Громадська палата України» у Дніпропетровській області
  •  096-829-3900

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.