bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Консолідація громадянського суспільства заради нової соціальної політики
12.03.2015

Економічна та військова криза, а також різке падіння рівня життя україців протягом останніх кількох місяців показало наскільки необхідними є системні зміни у сфері соціальної політики. На жаль, програмні документи – Коаліційна угода, Програма уряду та Програма 2020 – не передбачають чіткої моделі перетворень саме у соціальній царині. Саме тому, відповіддю на цю очевидну прогалину, став початок створення низкою експертів групи, що займатиметься безпосередньо розробкою соціального законодавства в громадській ініціативі «Реанімаційний пакет реформ».

Активну участь у створенні групи взяли експерти та громадські діячі з ГО «Бюро соціальних та політичних розробок», МБФ «Карітас України», ВБО «Коаліції ВІЛ-сервісних організацій», Спілки орендарів та підприємців України, Центру громадської експертизи, Центру перспективних соціальних досліджень НАНУ, Української федерації убезпечення, Всеукраїнського Альянсу профспілок та інших організацій.

Враховуючи те, наскільки непопулярним серед чинної влади є цей напрямок реформ, перед громадянським суспільством постало важливе завдання: консолідувати весь свій адвокаційний потенціал для ефективного прийняття парламентом, урядом та президентом напрацьованих змін, а також для їх широкого громадського обговорення.

Тому було проведено перемовини з низкою інших громадянських платформ, внаслідок чого було розпочато безпосередню співпрацю з робочою групою 5 «Соціально-трудова політика та соціальний діалог» Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (створеної 2012 року для залучення експертного середовища до роботи над гармонізацією між українським та європейським законодавством), та робочою групою 13 «Зайнятість, трудові права, здорові та безпечні умови праці, соціальна політика» Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, що утворена відповідно до процесу імплементації Угоди про асоціацію.

Співпраця з цими двома потужними інституціями, що співпрацюють з Європейським економічно-соціальним комітетом, Європейською комісією, профільними українськими міністерствами та парламентськими комітетами, дасть експертному середовищу можливість використовувати більш дієвий інструмент для тиску на владу.

5 березня 2015 року пройшло засідання на якому було зроблено важливий крок до створення повноцінної групи з питань соціальної політики в рамках РПР - було обрано менеджера та головного експерта групи, розроблено План роботи на 2015 рік, визначено головні завдання та напрямки для проведення реформ.

Першими кроками буде розробка пропозицій щодо змін до Конституції України, розробка проекту ЗУ «Про основи соціального захисту в України», лобіювання нової редакції ЗУ «Про соціальні послуги» тощо.

Важливим завданнями групи «Соціальні реформи» є вироблення спільного бачення щодо напрямку реформ та забезпечення широкої підтримки запропонованим змінам, як з боку влади, так і з боку громадянського суспільства.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.