bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Екоцентр закликає бути відповідальними Державну інспекцію ядерного регулювання України та Енергоатом
27.04.2015

29 років тому людський фактор призвів до наймасштабнішої катастрофи в історії людства - катастрофи на Чорнобильскій АЕС. Незважаючи на розвиток технологій, безпека АЕС залежить від людей. 

Сьогодні рішення, які приймають звичайні люди - від слюсара на АЕС до голови уряду - можуть мати такі ж самі наслідки як і 29 років тому. Використання Хмельницької АЕС в регулюючому режимі, продоження терміну експлуатації старих реакторів - приклади таких рішень. 

Волонтери Екоцентру зняли соціальний ролик, в якому закликають бути відповідальними тих від кого залежить ядерна та радіаційна безпеки України - Державна інспекція ядерного регулювання України, Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки, ДП НАЕК «Енергоатом».

Чому це важливо?

В Україні до 2020 року закінчується проектний термін експлуатації 9 з 15 атомних енергоблоків. Тому постає питання: продовжувати їхню роботу у понадпроектний термін чи знімати з експлуатації. Такі рішення в Україні  приймає Державна інспекція ядерного регулювання. Ця державна структура відповідає за ядерну та радіаційну безпеки країни. 

Рішення про продовження строку експлуатації АЕС ґрунтується на звіті з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку та висновках державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки. Ці документи розроблюються компанією, яка експлуатує всі українські атомні електростанції – ДП НАЕК “Енергоатом”. А державну експертизу проводить Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ - sstc.kiev.ua/).

Всі рішення у сфері атомної енергетики повинні бути обґрунтованими та гарантувати ядерну та радіаційну безпеки. Проте, як доводить дослідження незалежних експертів, рішення про понадпроектну роботу атомних реакторів приймаються, ґрунтуючись на неповній інформації, неякісних звітах Енергоатома і не відповідає вимогам українських норм і правил.

Це відбувається через те, що на Державну інспекцію ядерного регулювання України впливають певні важелі, зокрема Енергетична стратегія до 2030 року. В цьому документі передбачено продовження строку експлуатації всіх АЕС. В ньому немає жодного слова про те, що робити українській енергетиці, якщо реактори визнають непридатними для подальшої експлуатації. Це означає, що термін роботи атомних реакторів будуть продовжувати, а перевірки на безпечність АЕС будуть суто формальними.

Тому українські атомні електростанції продовжують працювати понадпроектно, ґрунтуючись на політичній волі Уряду, а не на основі технічного стану енергоблоків.

Контакти

  • http://ecocenter.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.