bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулась дискусія «Вивчення жіночого досвіду Другої світової війни»
10.05.2015

7 травня 2015 року «Квадрівіум» організував панельну дискусію “Вивчення жіночого досвіду Другої світової війни: повсякдення у надзвичайних історичних обставинах”, присвячену 70-й річниці завершення Другої світової війни.     

Захід було організовано за сприяння Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, «СНІТу» факультету історії, політології та міжнародних відносин та фінансової підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля.

Даний захід було проведено в якості альтернативи традиційному читанню лекцій щодо подій та наслідків Другої світової війни, а також з метою переосмислення жіночого досвіду війни, який здебільшого залишався поза увагою істориків. Головними експертами та учасницями панельної дискусії стали д.і.н, проф. кафедри історії слов’ян Донецького національного університету, письменниця, член Української асоціації дослідників жіночої історії та Української асоціації усної історії Олена Стяжкіна, к.і.н., ст.н.с., докторантка Інституту народознавства НАН України, президент Української асоціації дослідниць жіночої історії Оксана Кісь, к.і.н., м.н.с. Інституту українознавства ім.І.Крип’якевача НАН України, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Марта Гавришко. 

Обговорення питання жіночого досвіду Другої світової війни фаховими експертами, науковцями дало можливість одержати інформацію, глибина якої перевершує традиційне стереотипне бачення жінки в межах трикутника: зрадниця жертва  героїня. Учасниці дискусії розкрили складну картину жіночого повсякдення в надзвичайних історичних обставинах: участь жінок у бойових діях та особливості перебування у військовому полоні, гендерні виміри жіночого досвіду радянського та національного підпілля, життя на окупованих територіях, складні питання насильства над жінками та жіночої співучасті в насильстві у роки війни тощо.

В рамках дискусії було також презентовано щойно опублікований збірник наукових праць «Жінки Центральної та Східної Європи у Другій світовій війні: гендерна специфіка досвіду в часи екстремального насильства» за науковою редакцією Гелінади Грінченко, Катерини Кобченко та Оксани Кісь (Київ: ТОВ “Арт-книга”, 2015 р.).

 

 

Контакти

  •  http://www.quadrivium.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.