bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулась конференція «Прозоре місто»: можливості та виклики для українських муніципалітетів»
02.06.2015

Про стан та перспективи впровадження стандартів прозорості в органах влади на місцевому і державному рівнях з урахуванням міжнародного досвіду, визначення можливостей для підвищення ефективності, відкритості і прозорості діяльності влади на основі застосування новітніх технологій йшлося у Вінниці під час конференції «Прозоре місто»: можливості та виклики для українських муніципалітетів», що відбулася 29 травня у Галереї ІнтерШик.

Конференція «Прозоре місто»: можливості та виклики для українських муніципалітетів» - це підсумковий захід дворічного проекту «Українське прозоре місто: Пілотна модель електронного управління для покращення надання адміністративних послуг», підтриманий Представництвом Євросоюзу в Україні, який було реалізовано спільними зусиллями Вінницької міської ради та ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» за фінансової підтримки Європейської комісії. 

У вступному слові виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко наголосив,  що на сьогодні електронні системи є невід’ємною частиною ефективного управління і електронна система управління чи то громадою, чи регіоном, чи країною – це невідворотне майбутнє.

«Саме тому ми мусимо тягнутися до передових країн, використати краще і впровадити його в практику, інакше ми не зможемо ефективно конкурувати в світі. Вінниця сьогодні в електронному врядуванні, а саме в муніципальних рішеннях, є одним з кращих прикладів, як це може впроваджуватися», - зазначив Олег Левченко

Директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко зазначив, що формування прозорої влади є наразі дуже актуальним питанням, тому міська рада постійно вдосконалює різні сервіси, застосовуючи міжнародний досвід. Враховуючи, що в інших країнах багато з цих питань вже якісно вирішено, - цей досвід можна акумулювати, вивчати і найефективніші приклади застосовувати у роботі. 

За словами народного депутата України Сергія Кудлаєнка, електронне врядування – база для якісних публічних послуг.

«У свій час проект « Прозоре місто» був блискуче втілений у Вінниці і поширений на інші міста. Але якщо ми йдемо далі по шляху реформ, то постає необхідність стандартизації послуг на всій території України. Навіть у маленькому містечку люди повинні отримувати якісні послуги, що досягається через запровадження механізмів електронного врядування, - зазначив народний депутат. Основним підґрунтям реформи публічних послуг є прозорість і відкритість роботи влади , а це буде гарантувати довіру людей та забезпечить стабільність демократичних змін», - сказав Сергій Кудлаєнко.

Як зазначила експерт з питань доброчесного врядування, представник Програми розвитку ООН в Україні Галина Кохан, «символічним, що для проведення цієї конференції обрано саме Вінницю, оскільки за рейтингом електронного врядування минулого року Вінниця посіла одну з перших сходинок і за доступністю інформації про адміністративні послуги вона набрала 30 з 31 бала, що є дуже високим показником».

«Вінниця є надзвичайно відкритим містом, багато даних є доступними через Інтернет, відповідно, рівень відкритості за міжнародними критеріями є  високим. На сьогодні Вінниця є надійним партнером Агенції ООН і Програми розвитку ООН в Україні. А минулого року Вінниця була обрана одним з «розумних міст» в проекті економічної комісії ООН», - сказалаГалина Кохан.

Експерт з електронного врядування Швейцарської агенції розвитку та співробітництва Йорданка Томкова, розповіла, що найближчим часом У Вінниці буде розпочато один з великих проектів із впровадження електронного врядування.

«Ця програма буде поширена на чотири області, і одна з них - Вінницька. Сфери, на які буде впроваджено цю програму, – це покращення електронного самоврядування і сервісів та співпраця з громадянами. Причина, через яку ми почали працювати з регіонами, – це децентралізація, яка є дуже важливою для країни», - зазначила Йорданка Томкова

Конференція включала три пленарні засідання. Під час першого засідання йшлося про Міжнародний досвід впровадження інструментів прозорості в органах місцевого самоврядування та можливості застосування досвіду європейських країн для України.

Як зазначила заступник директора Муніципально-громадського центру е-урядування у Вінниця Оксана Гречко, досвід провідних країн світу у сфері електронного врядування є досить важливим для України, оскільки він дає змогу уникнути багатьох помилок, спростити процес модернізації, виокремити кращі практики.

«Безсумнівно, не всі практики можуть бути адаптовані до українських реалій через низку причин – відмінність у законодавстві, технічну спроможність, підготовку кадрів і т. ін. Однак є невеликі універсальні моделі, які можна використовувати і в Україні. Однією з них є досвід міста Мартін, який і було використано», - сказала Оксана Гречко. 

Мартін – місто у північній частині Словаччини, яке в червні 2011 року було нагороджене сертифікатом «Краще врядування в публічному секторі» за перемогу в категорії «Попередження та протидія корупції в публічному секторі», а в листопаді того ж року отримало «Сертифікат кращої практики» Європейського Інституту Публічного Адміністрування, стало одним з найяскравіших прикладів належного урядування і володіє унікальним досвідом у створенні та впровадженні концепції Прозорого міста.

Доповідачами під час першого пленарного засідання були експерт з електронного урядування, Швейцарська агенція розвитку та співробітництва Йорданка Томкова та експерт з питань доброчесного врядування, Програма розвитку ООН в Україні Галина Кохан.

На скап-зв’язок із Вінницею під час конференції вийшов незалежний експерт в сфері впровадження та розвитку моделі «Прозорого міста» (Словаччина) Йозеф Петраш. Він показав присутнім презентацію досвіду м. Мартін у впровадженні моделі Прозорого міста.

Йозеф Петраш зазначив, що прозорість є, насамперед, інструментом у боротьбі з корупцією, адже навіть у розвиненій Європі більшість громадян вважають, що явище корупції є проблемою в їхніх країнах.

Під час другого пленарного засідання йшлося про розвиток інструментів прозорості та національний досвід впровадження електронного урядування.

Доповідачами виступили Іван Романенко, начальник Управління інформаційних технологій та електронного урядування Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Олег Левченко, співголова Робочої групи з розробки урядової політики в сфері розвитку електронного урядування, Наталя Грицяк, завідувач кафедри інформаційної політики та електронного урядування Національної академії державного управління при Президентові України, доктор наук з державного управління, професор.

Третє пленарне засідання включало питання про стандарти прозорості в українських муніципалітетах: механізми імплементації та перспективи.

Про досвід впровадження електронного урядування у міських радах розповіли Володимир Романенко, директор Департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради, Наталія Хмель, головний спеціаліст Відділу програмно-комп’ютерного забезпечення Луцької міської ради та Іван Мазур,  начальник відділу програмного та комп’ютерного забезпечення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради

Директор Муніципально-громадського центру електронного урядування у м. Вінниця Тетяна Науменко презентувала результати вимірювання індексу публічності місцевого самоврядування (pard.org.ua/vnnicku_msku_radu_viznano_publchnoyu_na_63.html), як одного з елементів прозорості влади.

Олег Левченко підсумував, що відчуття необхідності, довіра і політична воля керівництва Вінниці дозволили втілити цей проект. Завдяки цьому Вінниця сьогодні серед українських міст, найкомфортніших для проживання.

Участь у конференції взяли представники громадських організацій, представники органів влади міста Вінниці й міст області, а також гості з інших міст України.

Презентації доповідачів можна переглянути за посиланням 
https://drive.google.com/folderview?id=0B033uI-wnBBRfjZtZmtuMDRnRVJuM0lhMUpITDBiQS1rNzYxYW5Sck5uNXJZNnJkZWFTU1k&usp=sharing.

Довідково. Місто Вінниця послідовне у формуванні прозорої та ефективної моделі місцевого управління та є одним із беззаперечних лідерів у розвитку системи електронного урядування в Україні. Протягом останніх років у Вінницькій міській раді було впроваджено ряд дієвих інструментів, що дають змогу підвищити ефективність управління місцевою громадою та якість надання адміністративних послуг. У 2007 році Вінницька міська рада сертифікована за міжнародним стандартом ISO 9001:2000, сертифікат якого був отриманий після аудиту британської компанії BSI. З 2009 року Вінницька міська рада володіє сертифікатом відповідності міжнародному стандарту ISO 9001:2008, що підтверджує успішне запровадження системи протидії корупційним загрозам.

Вінниця стала одним з лідерів у впровадженні технологій електронного управління серед міст України, постійно працює у напрямку розвитку новітніх інструментів формування прозорої, відкритої та ефективної влади.

У 2013 році розпочався проект «Українське прозоре місто: Пілотна модель електронного управління для покращення надання адміністративних послуг», розроблений спільно фахівцями ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» та Департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради та підтриманий Представництвом Європейського Союзу в Україні.

Основна мета проекту - створення пілотної діючої моделі Прозорого міста у Вінниці та формування алгоритму для реалізації концепції в інших містах України.

При цьому, як еталонну модель Прозорого міста було обрано досвід м. Мартін (Словаччина), яке володіє унікальними напрацюваннями в сфері розвитку інструментів прозорості. Зокрема, в червні 2011 року м Мартін нагороджене сертифікатом «Краще врядування в публічному секторі» за перемогу в категорії «Попередження та протидія корупції в публічному секторі», а в листопаді того ж року отримало «Сертифікат кращої практики» Європейського Інституту Публічного Адміністрування, стало одним з найяскравіших прикладів належного урядування та володіє унікальним досвідом у створенні та впровадженні концепції Прозорого міста.

Проект тривав 24 місяці та втілений у два етапи:

Етап І (червень 2013 – травень 2014рр.) спрямований на створення, тестування та впровадження моделі Прозорого міста в м. Вінниця, заснованої на ІТ-рішеннях для покращення on-line доступу до інформації про місцеве самоврядування, доступ до адміністративних послуг та інших важливих муніципальних функцій.

Етап ІІ (червень 2014р. – травень 2015р.) передбачає поширення отриманого досвіду та впровадження пілотної моделі Е-урядування в трьох інших містах України: Луцьк, Івано-Франківськ та Миколаїв. Дані міста продемонстрували високу зацікавленість у формуванні прозорості надання адміністративних послуг на основі інноваційних ІТ-технологій.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.