bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбулась серія семінарів «Як зменшити витрати на опалення у багатоквартирному будинку»
02.07.2015

На сьогоднішній день, в умовах загальнодержавної енергетичної кризи, одним із пріоритетних завдань України та нашого регіону зокрема є заходи з енергозбереження та впровадження енергоощадних технологій, що також є питанням економічної безпеки. Понад 100 тис. багатоквартирних будинків в Україні - 80% всіх багатоквартирних будинків країни, потребують проведення заходів із енергозбереження.

З метою впровадження енергозберігаючих заходів в регіоні протягом 22-24 червня 2015 року було проведено серію семінарів для голів ОСББ та ініціативних мешканців міст Ковель, Нововолинськ та Володимир-Волинський на тему «Як зменшити витрати на опалення у багатоквартирному будинку».

Ініціатором заходів виступив експерт проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» у Волинській області Петро Лавринюк, який, спираючись на невтішну перспективу стрімкого зростання вартості газу, розповів учасникам про те, як можна економити та закликав до впровадження заходів з енергозбереження.

Учасники отримали інформацію про механізми зменшення витрат на опалення шляхом впровадження енергозберігаючих заходів, а також можливості залучення додаткового фінансування, в тому числі і кредитного на впровадження енергоефективних заходів. «Сьогодні діють урядові програми, які забезпечують компенсацію державою 40% суми кредиту на енергомодернізацію» - зазначив експерт.

Своїм досвідом та умовами кредитування енергоефективних заходів поділились представники місцевих відділень Ощадбанку та Укргазбанку, які  розповіли також про власні Програми пільгового кредитування ОСББ. Вони роз’яснили учасникам семінарів умови надання кредиту, а також покрокові дії для отримання компенсації державою частини тіла кредиту, якщо ОСББ або окремі громадяни забажають утеплити будинок чи квартиру.

Що стосується урядових програм, то мешканці можуть отримати компенсацію частини суми кредиту на заходи з енергоефективності  від держави. Отримати компенсацію на утеплення  можуть як фізичні особи – мешканці приватних будинків і квартир, так і організовані об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК). Розмір відшкодування становить 40% тіла кредиту для юридичних осіб (ОСББ та ЖБК), 30% - для фізичних осіб.

Побачити реальну економію після впровадження енергоефективних заходів, окупність придбання та установки енергоефективного обладнання учасники семінарів могли на досвіді міста Луцька. Реальні приклади економії на рівні нашого регіону ще раз довели ефективність залучення кредитних коштів, як одного з шляхів проведення термомодернізації  багатоквартирного житла, при чому кредит мешканці повертають із зекономлених коштів, а вартість комунальних послуг при цьому нижча, ніж була до утеплення.

Учасники семінару отримали відповідь на питання як зменшити витрати на опалення та зрозуміли, що потрібно скористатися пільговими умовами, які сьогодні пропонує нам держава. Адже, впровадження енергоефективних заходів на рівні вашого будинку – це перший крок до економії сімейних бюджетів та перемоги нашої країни у енергетичній війні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.