bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбувся круглий стіл щодо можливості проведення місцевих виборів на Донбасі
07.08.2015

Експерти обговорили чотири можливих варіанти розвитку подій щодо виборів на Донбасі, їх сильні сторони та переваги, а також слабкі сторони та загрози.

Сценарії виглядають так:
1) вибори відбуваються на всіх територіях, підконтрольних Україні;
2) вибори не відбуваються на всій території Донецької та Луганської областей, які підконтрольні Україні. Законодавчо продовжуються повноваження органів місцевого самоврядування обраних на місцевих виборах 2010 року;
3) вибори не відбуваються на всій території Донецької та Луганської областей, які підконтрольні Україні. Повноваження органів місцевого самоврядування продовжуються шляхом заміни на військово-цивільні адміністрації;
4) вибори не відбудуться на всій території Донецької та Луганської областей, які підконтрольні Україні. Запровадження воєнного стану.

За словами Виконавчого директора Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Сергія Ткаченка, не можна проводити вибори заради виборів. «Це – інструмент мирного життя, а застосовувати його в умовах небезпеки – це шлях до маніпуляцій та фальшування результатів. Яскравим прикладом таких маніпуляцій були вибори на дострокових виборах до ВР у 2014 році на окрузі №45. Тоді виборча кампанія відбулася на 4 дільницях і до ВР пройшов депутат, який не набрав навіть півтори тисячі голосів. Це і є проведення виборів у невідповідності до основних принципів та стандартів», - зазначив він.

Ткаченко наголошує, що за об’єктивними факторами проведення чи не проведення виборів на Донбасі зараз намагаються сховати політичні мотиви. «Можна сказати, що з парламентських виборів ситуація дещо змінилась – якщо раніше цими принципами нехтували, то зараз намагаються ними маніпулювати. Наприклад, фактор безпеки виборів противники проведення голосування намагаються «натягнути» на весь регіон. Серед об’єктивних факторів, у першу чергу, варто звертатись до законодавчих актів, міжнародних норм і стандартів, де прописані засади демократичних виборів. Проте, маніпулювати деякими об’єктивними факторами важко, наприклад, доступ до ЗМІ на прифронтових територіях, обговорення чого потягне за собою відповідальність конкретних людей. А на безпеку та війну – навпаки, можна списати все», - підкреслив експерт.

Як зазначив координатор руху «Сильні громади Донеччини» Валентин Краснопьоров, не проведення виборів на Донбасі виключає регіон з загальноукраїнського політичного процесу. «У той же час важливо розуміти, що демонополізації регіону фактично не відбулося, також є проблеми зі ЗМІ та безпекові ризики. Питання проведення чи не проведення виборів є надзвичайно складним. Важливо зазначити, що вперше за останні 20 років місцеві еліти Донеччини не контролюють силовий апарат», - наголосив він.

У той же час, політичний аналітик фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Марія Золкіна пояснила, що можуть виникнути проблеми з легітимізацією рішення про обмеження виборів на міжнародному рівні. «Пояснити західним партнерам, чому ми не будемо проводити виборів на Донеччині та Луганщині, буде дуже складно». Вона підкреслила, що особливо важко це буде з урахуванням підвищеної уваги міжнародних партнерів до регіону та, наприклад, озвученої Послом США в Україні Джеффрі Пайєттом позиції по виборах на зустрічі у Слов’янську».

«У випадку запровадження військово-цивільних адміністрацій у всіх містах і районах центральна влада бере всю відповідальність на себе, і весь негатив невирішених проблем лягає на імідж саме центральної влади», - підкреслив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

У свою чергу заступник голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Віктор Андрусів наполягав на відкладенні дати проведення виборів, проте зазначав, що вона має бути чітко визначена та озвучена. На користь своєї позиції він навів аргументи неможливості передбачити стовідсоткову безпеку, адже регіон переповнений зброєю з зони АТО та те, що 70% мешканців Донбасу дивляться російське та сепаратистське телебачення на звільнених територіях.

Між учасниками відбулась дуже палка дискусія. Громадські діячі пропонували представнику влади радше просити у них посильної допомоги в організації та проведенні виборчого процесу, ніж його відміни та відтермінуванню. Також закликали бути більш публічними й пояснювати в інформаційному просторі свої дії та дякували за те, що представник влади вперше публічно пояснив причини небажання проводити вибори на Донбасі.

Організаторами обговорення були громадські організації, які займаються питаннями спостереження за виборами та контролю виборчих процесів. Громадянська мережа ОПОРА, Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України», рух «Сильні громади Донеччини» ГО «Центр UA», фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». До участі долучилися деякі народні депутати, заступник голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Віктор Андрусів, помічниці народних депутатів, юрист Донецького обласного осередку Асоціації правників України Вольга Шейко та інші.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.